Wethouder Bonsen: 'Er komt een verkeerscirculatieplan'. Foto: PR
Wethouder Bonsen: 'Er komt een verkeerscirculatieplan'. Foto: PR

Petitie 'Rabobank'-kruising gestart

Petitie na twee dagen al meer dan 1500 keer ondertekend

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Grollenaren Arjan Hagens, Arjen de Haan en Wilma van der Donk zijn een petitie gestart die de gemeente Oost Gelre moet bewegen wat te doen aan de verkeerssituatie nabij de Rabobank in Groenlo. De petitie werd binnen een dag al meer dan duizend keer ondertekend. En het aantal blijft stijgen.

Marveld en S.V. Grol
De online petitie wordt gesteund door Marveld Recreatie en verschillende sportclubs waaronder S.V. Grol. De initiatiefnemers willen aandacht voor de gevaarlijke situatie bij de splitsing Winterswijkseweg ter hoogte van de Rabobank. “Wij, burgers van Groenlo, verontruste ouders, sportclubs en Marveld Recreatie, maken ons grote zorgen over de gevaarlijke verkeerssituatie tijdens de spits, op en nabij de splitsing bij de Rabobank. Dit brengt met name fietsende kinderen op weg naar sportclub, zwemles of school in groot gevaar”, staat te lezen op de site. Hagens, De Haan en Van der Donk verzoeken het bestuur van Oost Gelre om een concrete en structurele oplossing in gang te zetten. “We willen voorkomen dat er slachtoffers gaan vallen”, zo geeft het drietal aan. De petitie is digitaal te ondertekenen tot en met 12 maart 2019 op veiligverkeergroenlo.petities.nl. Het kruispunt is al onderwerp van gesprek geweest in de gemeenteraad. De route is sinds de nieuwe N18 flink drukker geworden en is een veel gebruikte route voor kinderen die met de fiets naar de verschillende sportclubs gaan.

Verkeersonderzoek
Wethouder Karel Bonsen vindt het jammer dat de initiatiefnemers niet eerst contact met de gemeente hebben opgenomen. “Dan hadden ze wat meer gefundeerd kunnen acteren. Over de situatie op deze kruising heb ik september al een memo naar de raad gestuurd en afgelopen vrijdag hebben de raadsleden een update ontvangen.” In de eerste memo van 4 september schrijft Bonsen dat uit een verkeersonderzoek is gebleken dat de verkeersdrukte op het betreffende punt inderdaad is toegenomen en dat de bocht op de meest dominante verkeersstroom (te) krap is voor twee tegemoetkomende grote voertuigen zoals een vrachtwagen of een bus. Verder blijkt uit het onderzoek dat ‘de wachttijden in het drukste uur acceptabel zijn maar tijdens piekmomenten kortdurend een stuk hoger. In algemene zin is het gedrag van de verkeersdeelnemers goed afgestemd op de situatie ter plekke en bovengemiddeld sociaal’.


Lees verder op pagina 3

Het gewraakte punt op een rustiger moment. Foto AN/Kyra Broshuis