Het gewraakte punt op een rustiger moment. Foto AN/Kyra Broshuis
Het gewraakte punt op een rustiger moment. Foto AN/Kyra Broshuis Foto:

Initiatiefnemers willen verbetering kruispunt

Vervolg van voorpagina

Maatregelen genomen
In de memo van afgelopen vrijdag schrijft de wethouder aan de raad dat de beloofde maatregelen, zoals de rode fietssuggestiestroken en de verbetering van de markering, inmiddels zijn uitgevoerd. Verder schrijft de wethouder over de maatregelen op de de lange termijn. ‘De oplossingsvarianten richten zich op de optimalisatie van de huidige situatie en op grootschalige maatregelen. Een mogelijkheid is het opheffen van de middengeleider Het vrachtverkeer krijgt meer ruimte in de bocht om elkaar te passeren. Nadeel is dat fietsers mogelijk juist meer in de ‘knel’ komen. Een optie is het verbreden bochten Hierdoor kan verkeer beter doorstromen. Deze maatregel draagt echter niet bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers’.

De ruimte is beperkt
Grootschaligere maatregelen zijn lastiger; de openbare ruimte in de omgeving is beperkt. Door deze beperkte openbare ruimte moet voor alle grootschalige oplossingen grond worden aangekocht. “Deze maatregelen vergen daarom een langere doorlooptijd. Daarbij zijn wij nog niet overtuigd van de het oplossend vermogen van deze oplossingen. Voor het realiseren van vrijliggende fietspaden is veel ruimte van derden nodig.” De wethouder zegt dat er ook andere grootschalige oplossingen denkbaar zijn. “Ik heb tijdens de begrotingsraad toegezegd een ‘verkeerscirculatieplan’ te ontwikkelen. Dit circulatieplan/ontsluitingsplan zal zich richten op de ontsluiting van Groenlo en het aangrenzende onderliggende wegennet. Hierin worden ook de grootschalige maatregelen afgewogen.”

Alternatieve fietsroute
Een van de maatregelen die nu verkend wordt, is het aanbieden van een alternatieve fietsroute. “Hiermee bedoel ik dat we het fietsverkeer willen omleiden via een route die meer verkeersveilig is. Dit lost niet direct iets op voor de situatie ter plaatse, maar biedt wel een veiliger alternatief voor fietsers. Een nadeel hiervan is dat deze route langer zal zijn en daarbij het de vraag is of fietsers hier gebruik van maken. Het afsluiten van het kruispunt voor fietsverkeer is niet mogelijk in verband met de bereikbaarheid van omliggende panden. Op het kruispunt rondom de Rabobank komt verkeer vanuit verschillende richtingen en met verschillende bestemmingen samen. Dit veroorzaakt ook extra drukte in deze omgeving. Hiertegen nemen wij ook passende maatregelen. We bekijken kritisch welke routes worden gebruikt en wenselijk zijn (bijvoorbeeld verbod vrachtverkeer). Om doorstroming te waarborgen op het kruispunt is het toepassen van verkeerslichten ook een mogelijkheid. Op dit moment zijn wij in gesprek met enkele leveranciers. Aandachtspunten zijn hierbij eveneens de beschikbare fysieke openbare ruimte en de richtlijnen waaraan verkeerslichten moeten voldoen. Ook hebben we hierbij rekening te houden met de doorstroming van de op- en afritten van de N18 en de N319. Hier zijn wij over in overleg met de provincie en Rijkswaterstaat. Een nadeel van verkeerslichten kan zijn dat de wachttijden eventueel toenemen vanwege de gefaseerde afwikkeling van het verkeer.”

Wordt vervolgd.

Wethouder Bonsen: 'Er komt een verkeerscirculatieplan'. Foto: PR