Sophie Hilhorst met meest recente boek. Foto: Barbara Pavinati
Sophie Hilhorst met meest recente boek. Foto: Barbara Pavinati

Sophie Hilhorst (20) schrijft derde boek

'De spanning van het schrijven over moorden geeft mij een kick'

Door Barbara Pavinati

BELTRUM- 'Zo moeder, zo dochter' is het derde boek van fysiotherapiestudente Sophie Hilhorst (20). Het zag op 19 oktober het licht. Centraal erin staan twee moorden. Eén in Italië en één in Amerika. De moorden hebben iets met elkaar te maken en de politie probeert dit op te lossen. Sophie: "Dit boek is heel anders dan mijn vorige twee. Als je mij kent, moet je het zeker lezen. Dan kan je zien dat ik mij ontwikkeld heb. Er komen nu verschillende verhaallijnen in voor die ik allemaal van tevoren uitgedacht heb. Bij mijn vorige boeken was dat niet zo. Ook is mijn taalgebruik veel volwassener. Ik ben echt trots op dit boek!"

Tegenovergestelde personages
Sophie heeft een jaar aan 'Zo moeder, zo dochter' gewerkt. Dit was wel anders dan de vorige twee boeken 'Kamer 237' en 'Friese Duisternis', die ze allebei in sneltreinvaart achter elkaar heeft neergepend. Nu is het verhaal een paar keer herschreven en heeft ze erin lopen schaven. Ze heeft geen schrijfles gevolgd, maar echt puur vanuit zichzelf geschreven. "Ik ben gewoon een creatieve geest", zegt Sophie daarover. In een speciaal schriftje hield ze de ontwikkeling van de verschillende verhaallijnen en personages bij: "Er zijn een aantal hoofdpersonen waar van alles mee gebeurt en aan het eind komt dat samen. Ik heb bewust personages gecreëerd die soms ook tegenovergesteld zijn aan elkaar. Anders heb je geen spannend verhaal om over te schrijven. 's Avonds op de bank was ik er vaak erg mee bezig. Dan bedacht ik wat bij welk personage paste."

Kick
Schrijven is voor Sophie echte ontspanning: "Dan doe ik iets anders dan school. Het is een soort vlucht uit de werkelijkheid voor als ik geen zin heb om iets aan mijn studie te doen of te sporten. De spanning van het schrijven over moorden geeft mij een kick. Ik denk dat dat komt door de adrenaline die vrijkomt bij het schrijven van zo'n verhaal. En dan de gedachte dat het echt zo zou kunnen gebeuren!" Sophie haast zich om eraan toe te voegen: "Maar ik vind het niet leuk als er echt mensen vermoord worden hoor!"

Inspireren
Een boodschap heeft Sophie niet met haar boek en ze wil mensen ook niet helpen. Wel wil ze een voorbeeld zijn voor jonge mensen: "Ik hoop dat ik ze kan inspireren om op jonge leeftijd iets te doen wat ze leuk vinden. Dan kan je ook onder de aandacht komen van mensen, daar hoef je niet heel oud voor te zijn."

'Ik zie wel waar alles uitkomt'

Vlak na de verschijning van haar boek verscheen er een artikel in de Tubantia. Daarop heeft ze veel leuke reacties gehad, op school en op Facebook. De mooiste reactie vond ze nog van een niet-lezende vriendin die haar boek voor haar verjaardag vroeg. Het boek is alleen te bestellen bij Boekscout en ligt niet in de boekhandels. Iets wat Sophie bij een volgend boek waarschijnlijk anders gaat aanpakken. Dan gaat ze misschien een andere uitgever zoeken.

Passie
In de toekomst wil Sophie graag fysiotherapeut zijn en daarnaast schrijven. "Aandacht voor iets wat je uit passie doet is, fijn. Ik zie wel waar alles uitkomt. Het is in ieder geval heel leuk om hier mee bezig te zijn!"


www.boekscout.com