Vrijwilliger van de maand december: Annie te Bulte uit Groenlo. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand december: Annie te Bulte uit Groenlo. Foto: Theo Huijskes

'In het vrijwilligerswerk staat de medemens centraal!'

Annie te Bulte

Door Theo Huijskes

GROENLO - "Het is niet alleen gemakkelijker, maar ook veel mooier om er voor een ander te zijn dan afhankelijk te moeten zijn van een ander. Daarom houd ik mij te allen tijde vast aan de stelling dat in het vrijwilligerswerk de medemens centraal staat. Het is toch een voorrecht dat je mensen om je heen datgene kunt bieden, waarin ze zelf niet meer kunnen voorzien. Het geeft mij een goed en warm gevoel, anders gezegd veel voldoening dat ik bejaarde, zieke en eenzame mensen blij kan maken, ook als is dat alleen nog maar met een bezoekje, een vriendelijk woordje of een stukje welkome dienstverlening."

Gezeten naast haar echtgenoot Joop te Bulte, in hun appartement in 't PrincenQuartier in Groenlo, vertelt Annie te Bulte in geuren en kleuren dat het door haar reeds decennialang uitgevoerde vrijwilligerswerk haar lust en haar leven is. "Maar daarom hoef ik toch niet met mijn hoofd in de krant. Ik doe het immers niet alleen, wij doen het allemaal met elkaar en dat zijn er velen. Dat ik nu via deze krant een plekje op de voorgrond krijg, is een ervaring die mij niet ligt en die daarom nooit zal wennen. Van mi'j hooft 't neet …"

Annie te Bulte, op 1 juli 1938 in Harreveld geboren als Annie Severt in een gezin met tien kinderen, heeft in Groenlo als vrijwilliger, en dat gedurende een periode van meer dan veertig jaar, haar sporen al ruimschoots verdiend. Een drietal vooraanstaande organisaties in Groenlo hebben mede daarom de vruchten kunnen plukken van haar gedisciplineerde, gepassioneerde en tevens liefdevolle inzet en betrokkenheid. Deze Groenlose organisaties zijn achtereenvolgens Zonnebloem, Vincentiusvereniging en De Molenberg.

Tweede Wereldoorlog
Als moeder van twee kinderen (dochters Marie-Thérèse en Luciënne) en inmiddels ook oma van twee kleinkinderen, denkt Annie te Bulte dat haar vormen van vrijwilligerswerk ook te maken hebben met haar jeugd. "Let wel, ik ben geboren vóór de Tweede Wereldoorlog en heb dus als kind de oorlog zelf, alsmede de gevolgen ervan meegemaakt. Na de lagere school in Harreveld heb ik de huishoudschool in Lichtenvoorde gevolgd en vervolgens de opleiding coupeuse in Groenlo. Dit laatste had tot gevolg dat ik in september 1955 in dienst kon treden bij de kledingzaak van Jan en Agnes Gunnewijk in de Beltrumsestraat in Groenlo. Op 8 juni 1963 trouwde ik met Joop en ben mij na de geboorte van onze eerste dochter door middel van thuiswerk met erg veel plezier aan kledingzaak Gunnewijk blijven binden."

'Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik dit werk doen'

Zonnebloem en Vincentius vereniging
Alleen maar mooie herinneringen bewaart Annie te Bulte aan de Zonnebloem afdeling Groenlo, waarvoor zij inmiddels al 42 jaar als vrijwilliger werkzaam is. "Vanaf 1977 ben ik reeds actief voor deze organisatie. Naast voorheen zestien jaar als algemeen bestuurslid te hebben gefungeerd, leef ik mij bij voorkeur uit in het bezoekwerk in de breedste zin van het woord. Hiermee heb ik destijds in Eefsele een begin gemaakt."

Ook bij de Vincentiusvereniging wordt de vrijwilliger van deze maand op handen gedragen. Annie zelf wil het in dat verband graag hebben over het gegeven dat het hier om een reeds in 1853 opgerichte vereniging gaat, die onder voorzitterschap van Anton Rouw in 1971 besloot om het vrijwillige mannengezelschap te versterken met vrouwen. "Dit had tot gevolg dat ik op verzoek van Wilhelmien Meekes in 1978 als vrijwilliger mijn intrede deed bij de Vincentiusvereniging. Hierbij wil ik niet nalaten om de namen van Marietje Heuker of Hoek en Tonia te Plate te noemen, als de dames die de belangrijkste basis hebben gelegd met betrekking tot de inbreng van dames binnen deze in Groenlo niet meer weg te denken vereniging."

De Molenberg als vrijwilligersbolwerk
Dat Annie te Bulte tevens een prominente plaats inneemt binnen het omvangrijke vrijwilligersbolwerk van wooncentrum annex verpleeghuis De Molenberg, laat zich gemakkelijk raden. Sterker nog, op 25 oktober van dit jaar werd zij uitgebreid in het zonnetje dan wel in de bloemetjes gezet omdat zij zich maar liefst veertig jaar achtereen als vrijwilliger heeft doen gelden ten behoeve van de bewoners binnen alle afdelingen van De Molenberg. Annie beklemtoont hierbij dat het vrijwilligerswerk binnen deze organisatie niet alleen is voortgekomen uit de koker van de Vincentiusvereniging, maar dat het ook hier Marietje Heuker of Hoek is, die destijds de grote inspirator dan wel animator was. "Zolang mijn gezondheid het toelaat, blijf ik dit werk doen. Overigens samen met de overige vrijwilligers, waarbij ik graag Annie Schurink bij naam wil noemen. Blij en trots ben ik dat ik dit werk kan doen voor mensen die het zelf graag zouden willen, maar helaas niet meer kunnen."