Inter Nos tijdens het Kerstconcert 2018 samen met het damesensemble The Voices. Foto: Theo Huijskes
Inter Nos tijdens het Kerstconcert 2018 samen met het damesensemble The Voices. Foto: Theo Huijskes

Programma kerstconcert Inter Nos voor jong en oud

Met medewerking van zangensemble The Voices

Door Theo Huijskes

GROENLO - "Inter Nos is blij en trots dat men dit jaar weer een Kerstconcert heeft kunnen organiseren voor alle liefhebbers in Groenlo en omgeving." Deze woorden liet spreekstalmeester Theo Harmsen van de Grolse mannenzangvereniging afgelopen donderdagavond horen na afloop van het in SCC De Mattelier gehouden concert. Terechte trots, want om 19.50 uur en dat slechts een tiental minuten vóór aanvang van het concert stond er nog een opvallend lange rij bezoekers buiten te wachten om binnen te worden gelaten in zoals later bleek een bomvol en praktisch uitverkocht De Mattelier.

Derhalve alleen maar blije gezichten bij onder anderen voorzitter Gerard Hekelaar en pr-man Ruud Nijhof van Inter Nos, alsmede bij directeur Tonnie Zieverink van SCC De Mattelier en zijn harde, hondstrouwe kern van vrijwilligers.

Niet de weg van de minste zangweerstand

Moeizame start snel bijgesteld
Onder leiding van dirigent Esther Gotink-van der Heijden en begeleid door Joop Abbink op piano ging Inter Nos in het eerste blok van start met het bekende 'White Christmas' van Irving Berlin. Een enigszins moeizame start, die vrij snel daarna al werd bijgesteld met onder andere het bekende nummer 'Glorious Kingdom' van Wolfgang Kelber en Eric Horstman. Duidelijk in de smaak bij het luisterende publiek viel ook 'Little drummer boy' van Katherine K. Davis, waarbij het de jeugdige Mike Krabbenborg was, die het slagwerk voor zijn rekening nam. Het eerste blok werd afgesloten met de traditionele Latijnse versie van 'Transeamus', die samen met het zangensemble The Voices ten gehore werd gebracht.

The Voices
Over The Voices gesproken, acht van de normaliter aanwezige negen dames van dit ensemble namen vervolgens een solo-blok voor hun rekening, waarbij zij het zichzelf met het daarvoor gekozen repertoire niet gemakkelijk hadden gemaakt. Maar aangespoord door groepslid en leider Hannie Abbink en haar echtgenoot Joop op piano wist het achttal dames niet alleen het eerste, maar in het bijzonder het tweede gedeelte na de pauze, met daarin het 'Ave Maria' van Brahms als hoogtepunt, tot een goed einde te brengen.

Stille Nacht en Happy Christmas
Het tweede gedeelte van Inter Nos werd geheel voorspelbaar, maar desalniettemin erg logisch ingezet met 'Stille Nacht' van Fr. Gruber en samen met The Voices afgesloten met 'Happy Christmas' van John Lennon en Yoko Ono. Daar tussenin werden een aantal nummers ten gehore gebracht, die uitblonken vanwege een behoorlijke moeilijkheidsgraad. Daarbij bijvoorbeeld het nummer 'Lulajze Jezuniu' van Witold Lutolanski. Dit laatste siert het mannenkoor en in het bijzonder dirigent Esther Gotink door niet de weg van de minste zangweerstand te kiezen. In het verlengde daarvan gokt het Inter Nos-bestuur tevens op een aanwas van jonge leden die het koor komen versterken. In verband daarmee organiseert het koor op 17 januari 2019 een Open Zangavond in haar repetitie-onderkomen City Lido. Vervolgens staat in dezelfde lokaliteit op 11 april 2019 het Voorjaarsconcert op het programma.