Scheidend directeur Ben Bomers wordt te midden van ‘zijn’ schoolkinderen toegesproken door leerkracht Irma Nijenhuis. Foto: Theo Huijskes
Scheidend directeur Ben Bomers wordt te midden van ‘zijn’ schoolkinderen toegesproken door leerkracht Irma Nijenhuis. Foto: Theo Huijskes

Ben Bomers neemt afscheid van Willibrordusschool

'Met name de kinderen zal ik erg gaan missen!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Vrijdagmorgen 21 december 2018. In de gemeenschapsruimte van de basisschool St. Willibrordus is sprake van een gezellige drukte. De laatste schooldag van 2018 en tevens de laatste vóór de kerst staat namelijk helemaal in het teken van het afscheid van directeur Ben Bomers. Het vertrekkende schoolhoofd wordt met ingang van 1 januari 2019 opgevolgd door Marjolein Wigman uit Warnsveld. Met ingang van dezelfde datum gaat Bomers (64) door als directeur van de basisschool De Ni'je Veste en daarnaast in dezelfde functie, bijgestaan door een zelfstandig sturend team, voor 1,5 dag per week als directeur van de basisschol St. Ludgerus in Zwolle.

Voor een passend afscheidsfestijn verzamelen de kinderen van de St. Willibrordusschool zich deze morgen onder leiding van voormalig leerkracht Marian ten Barge, creatief en spontaan zoals altijd, in groten getale om hem heen. Na eerst 's morgens, en dat reeds om 7.30 uur, samen met zijn echtgenote Imelda uitgenodigd te zijn geweest voor een overheerlijk ontbijt op school, wordt onderwijsman Bomers nu door alle leerlingen van de school met hun begeleiding toegezongen, toegejuicht en toegesproken.

Op handen gedragen
Geheel duidelijk is dat de scheidende directeur door de kinderen op handen wordt gedragen en omgekeerd is hetzelfde het geval. Dit laatste is alleen al af te leiden aan zijn uitspraak dat hij de kinderen met ingang van het nieuwe jaar het meest gaat missen. "De kinderen waren en zijn voor mij alles. Mijn contact met de kinderen op deze school is erg groot. Het klinkt misschien gek, maar één van de mooiste taken gaat steeds in vervulling wanneer het mijn beurt is om tijdens de pauzes op het schoolplein te surveilleren. Juist op die momenten kent het contact een intensief karakter. Ik durf daarom te stellen dat ik op dit moment alle kinderen van de St. Willibrordusschool niet alleen bij de achternaam, maar ook bij de voornaam ken." Bomers benadrukt dat hij de St. Willibrordusschool om meerdere redenen zal gaan missen. "Het binnen deze school heersende werkklimaat is top. Met name daardoor heb ik hier een fantastische tijd gehad. Altijd met een geweldig, erg gemotiveerd team gewerkt. Samen hebben wij hier niet alleen gezorgd voor kwalitatief goed basisonderwijs, maar ook voor tal van buitenschoolse activiteiten, schoolreisjes en uitstapjes. Daarnaast altijd ingezet op traditionele activiteiten, zoals carnaval en St. Maarten, waarbij al dan niet ouders en begeleiders worden betrokken."

Ruim 43 jaar in het onderwijs
Ben Bomers beleeft zijn baan in het basisonderwijs niet als een beroepsinvulling, maar veel meer als hobbyist, beter gezegd liefhebber. Ten tijde van zijn 40-jarig jubileum in 2015 maakte hij dat nog eens duidelijk door in deze krant te laten optekenen dat zijn uitgangspunt te allen tijde is dat iedereen, in dit geval alle leerlingen maar ook alle leerkrachten, met veel plezier naar school moeten gaan. "Pas wanneer dat het geval is, heb je een garantie dat men goed in het vel zit en dat er vervolgens aan beide kanten goede prestaties worden geleverd", aldus Bomers, die anno 2018 ondanks alle wijzigingen en reorganisaties in het onderwijs aangeeft dat hij nog altijd hetzelfde uitgangspunt hanteert. "In het verlengde daarvan denk ik dan ook nog niet aan stoppen. Na het schooljaar 2018-2019 ga ik nog zeker een schooljaar door, wat betekent dat wij na het schooljaar 2019-2020 wel verder kijken. De ontwikkelingen in het onderwijs volgen elkaar in hoog tempo op. Misschien is het daarom tegen die tijd het moment om te stoppen, om minder te gaan werken of zelfs ook dan om gewoon fulltime door te gaan."

Loopbaan van geboren en getogen Grollenaar
Ben Bomers, geboren en getogen Grollenaar, begon zijn onderwijsloopbaan op 6 augustus 1975 als beginnend leerkracht aan de St. Ludgerusschool in Zwolle, onder de vleugels van schoolhoofd en tevens oom Anton Rouw. Vervolgens verkaste hij naar Groenlo om van 1981 tot 1987 leerkracht te zijn aan de basisschool St. Willibrordus en daarna van 1987 tot 1994 adjunct-directeur van de Watermolenschool naast directeur Jan van Wees. De vacante functie van directeur in Zwolle lonkte, waardoor hij van 1994 tot 2009 deze functie bekleedde aan de St. Ludgerusschool. Vanaf 2009 is Bomers tot heden directeur van de Willibrordusschool en was daarnaast tot de aanvang van het huidige schooljaar mede-directeur van de beide locaties van basisschool De Ni-je Veste. "Naast Zwolle kennen wij in Groenlo nu drie onderwijslocaties: de Watermolenschool (inclusief voorheen Ni-je Veste Wheme), Ni-je Veste Buitenschans en St. Willibrordus. Omdat laatstgenoemde school een totale nieuwbouw/uitbreiding zal ondergaan, is het een goede zaak dat de leiding daar in handen komt van een nieuwe directeur, die tevens het gehele voorbereidings- en uitvoeringstraject kan meemaken en kan sturen."