Vlnr. Mark van der Molen, Mart Hillen, Ivo Oostendorp, Rámon Verkoeijen en Dennis Rooks (Kras). Foto: Henri Walterbos
Vlnr. Mark van der Molen, Mart Hillen, Ivo Oostendorp, Rámon Verkoeijen en Dennis Rooks (Kras). Foto: Henri Walterbos

'Ik ben zo blij dat wij in het oosten lopen'

3FM DJ's Mark en Rámon doen in kader Serious Request 'Lifeline' Groenlo aan

Door Henri Walterbos

GROENLO - Het is burgemeester Annet Bronsvoort zelf die de 3FM DJ 's Mark (van der Molen) en Rámon (Verkoeijen) en hun gevolg donderdagmorgen 8.30 uur welkom heet namens de gemeente Oost Gelre. Op het moment dat zij vanuit Eibergen wandelend vanaf de Deventerkunstweg de Borculoseweg oplopen en Groenlo binnengaan, op weg naar Grolsch Brouwhuys De Lange Gang. De eerste vraag die de burgemeester te beantwoorden krijgt, is of er ergens een snackbar open is. De mannen hebben trek na een lange nachtelijke wandeltocht, vanuit Haaksbergen naar Groenlo, onderweg in diverse plaatsen ontvangen met donaties, afkomstig uit hartverwarmende acties en initiatieven. "Hier is alles altijd open. We zijn als Oost Gelre een evenementengemeente," antwoordt de burgemeester live op 3FM. Nadat ze de DJ's een cheque van 250 aangeboden heeft namens de gemeente Oost Gelre worden de mannen met een plopmoment onthaald bij de Lange Gang, en staat de gewenste schaal snacks al op de mannen te wachten. Nadat Rámon zijn bokbiertje op heeft wordt verkast naar Marveld Recreatie waar de mannen een kamer aangeboden krijgen in Hotel Havezathe, niet nadat Marveldmascottes Pleun en Teun de mannen eerst een cheque van 500 overhandigd hebben.

Avondprogramma
Tegen zessen in de avond wordt het 3FM gezelschap ontvangen bij Brouwersnös, voor een warme maaltijd, en ontbreekt een rondleiding niet. Aansluitend wordt Café Kras bezocht waar de DJ's een kijkje komen nemen bij de voorbereidingen op de grote (vrijdag)avondactie 'Groenlo draait door.' Enkele tientallen Grollenaren ontvangen de mannen met een warm applaus. Gitarist Mart Hillen zorgt voor de muzikale ondersteuning en doet de aanwezigen ook deze keer weer verbazen met zijn virtuoze gitaarspel. Ook de DJ's zijn onder de indruk. "Holy shit, wat jij allemaal met je gitaar kunt zeg", aldus Mark. Na diverse selfies en fotoshoots wordt het gezelschap uitgezwaaid richting Rockcafé Taste, alwaar Omroep Gelderland presentator Eric van den Berg een pubquiz presenteert, ten bate van Serious Request. Ook hier een warme ontvangst voor het 3FM-gezelschap, selfies en fotoshoots. Vanaf Taste gaan de mannen weer live op de zender, als start van hun tweede wandelnacht, met als eindpunt Westendorp, 03.00 uur, en eerste tussenstop Lievelde. Bijgestaan door wethouder Marieke Frank die meewandelt met enkele vriendinnen. Vlak voor vertrek wordt nog snel een cheque van 51,15 euro overhandigd door twee meisjes die hiervoor eigenhandig gemaakte kerstkaarten hebben verkocht. Marion van Wijk van het Rockcafé staat erbij te glimlachen. "Dit zijn nou mooie dingen, waar ik een brok van in mijn keel krijg. Wij doen mee omdat we vooral de saamhorigheid van dit soort acties zo gaaf vinden. En de aandacht voor reanimeren is een mooi goed doel. Het is erg nodig. Hier werken wij graag aan mee."

Populistisch
Met een 'Groenlo bedankt' wordt de nacht ingewandeld. De mannen hebben een dagje Groenlo beleefd waar met veel plezier op terug gekeken wordt. "Het klinkt misschien heel populistisch, maar ik ben zo blij dat wij in het oosten lopen," kijkt Rámon kort maar blij terug. "Dat merk je al aan het verenigingsleven dat hier heel erg groot is. Hier wordt alleen maar gedacht in 'dit gaan we regelen,', 'dat kunnen we wel regelen'. Dat is echt niet normaal. We lopen hier 's nachts rond en ons wordt overal koffie aangeboden." Onderweg van Groenlo naar Lievelde wordt het gezelschap van wat lekkers voorzien door een familie die achter een schaal hapjes zat en ineens zwaailichten zag. Ze snelden met de hapjes naar buiten. Het werd zeer gewaardeerd.
"Er was zelfs en man die ons om 4 uur oliebollen kwam brengen", lacht Mark. "Hij had gehoord dat we honger hadden en had de oliebollen van de avond ervoor warm gemaakt, is in de auto gestapt, heeft ons gezocht en de oliebollen afgegeven. We liepen toen net langs de N18, en pikkedonker. Dat is echt te gek." Zo wordt ook de slaapplek op Marveld ervaren. "Dat hotel op Marveld. Jeetje, dat was echt niet normaal", is Rámon vol lof. "We zijn daar zo ontzettend verwend. Ik voelde me bijna de koning hier. Bij Brouwersnös hebben we heerlijk gegeten. Ik wou vanavond eigenlijk geen bier drinken, maar dat is weer niet gelukt." Mark: "Rámon is een echte bierliefhebber, dat was extra leuk. Eerst vanmorgen al in de kroeg waar Grolsch officieel ooit begon. Erg leuk. Bij 3FM is Grolsch ons biertje." Rámon lacht: "We hebben een eigen Grolsch-koelkast staan. Al met al wordt het echt afkicken na Serious Request."


Nederland maakt kennis met stoerste wethouder van Oost Gelre

LICHTENVOORDE - Erg druk is het nog niet in de vroege avond; het miezerige weer werkt niet echt mee om belangstellenden naar de donatie-avond te krijgen. Totdat op tv te zien is dat de dj's, wat later dan gepland, daadwerkelijk onderweg zijn naar Lichtenvoorde. In korte tijd loopt het ineens vol bij Den Diek waar wethouder Bart Porskamp zich al geruime tijd heeft zitten voorbereiden op de ijsbad-challenge waarmee hij uiteindelijk zo'n 600 euro heeft opgehaald voor Serious Request.

Door Annekée Cuppers

Zo gauw op de livestream te zien is dat de karavaan met de busjes van het Rode Kruis, de politie, trafic controll en uiteraard de dj's zelf aanstalten maakt om naar de Keistad te vertrekken, druppelen de mensen binnen bij het sociaal cultureel centrum. Als eerste komen de lopers van de Zandloper binnen. Zij hebben de dj's opgehaald vanuit Lievelde. Een peuleschil, volgens een van de lopers, want voor de doorgewinterde lopers is het maar een piele-eindje. Even later is er luid applaus voor de dj's die compleet met kinderwagen naar binnen gaan om verslag te doen van de verschillende activiteiten die deze avond bij Den Diek plaatsvinden, zoals de reanimatiecursus door Eva Wopereis. Zij heeft namens de EHBO Zieuwent-Mariënvelde al een bedrag van 300 euro opgehaald maar aangezien de actie nog tot kerstavond doorloopt, wordt dit allicht nog meer.

Dan gaat de stoet door naar hét evenement van de avond; wethouder Bart Porskamp (in een voor Lichtenvoordse begrippen perfecte kleur zwembroek) gaat de uitdaging aan om in een ijsbad te stappen. Onder begeleiding van de IJschallenge-groep uit Lichtenvoorde is Bart helemaal voorbereid op zijn uitdaging. Stefan Papen legt aan de aanwezigen uit wat de voorwaarden zijn om succesvol in een bad vol ijs te stappen. "Vooraf zorgen dat je lichaam helemaal warm is door te wandelen of hard te lopen, bij jezelf naar binnen gaan door yoga-oefeningen te doen en zelf het moment te kiezen waarop je in het bad stapt." Vervolgens verzoekt hij om volledige stilte om in de zaal waarna op aftellen van de dj's Bart in het ijskoude water stapt. Zichtbaar tot in iedere vezel van zijn lichaam geconcentreerd, ademt Bart rustig in en uit, onder de coaching van Diana ter Maat, ook lid van de IJschallenge-groep. Net als het lijkt als Bart uit het bad wil stappen, glijdt hij nog even enkele seconden met zijn hoofd onder water. De beloning? Een enorm applaus van alle aanwezigen.

"En?", vraagt dj Rámon, "Hoe voel je je nu? Koud zeker?" Maar Bart heeft het verre van koud: "Ik voel me juist heel warm omdat ik jullie nu deze mooie cheque van 600 euro kan aanbieden."

Daarna kunnen Mark en Rámon nog een cheque van 2163 euro ophalen bij Maartje de Kort van de plantjesmarkt, de omzet van de bar van Den Diek en de verkoop van de Timp. Voor het hele circus is het dan tijd om te vertrekken. Er wacht hen nog een tocht naar Westendorp met een tussenstop in Harreveld. Mooi dat Lichtenvoorde op deze manier haar steentje bij heeft kunnen dragen aan de actie. Tegelijk heeft Nederland kennis kunnen maken met de stoerste wethouder van Oost Gelre. De dj's zal het ook lang heugen. Een wethouder die voor de nationale tv halfnaakt in een ijsbad stapt, is ook voor hen geen alledaagse kost. Toch mooi dat dat kan in Oost Gelre. Bart Porskamp, chapeau!

De cheque na het maken en verkopen van kerstkaarten wordt overhandigd aan de blije DJ's. Foto: Henri Walterbos
Opperste concentratie bij wethouder Bart Porskamp. DJ Rámon Verkoeijen houdt de tijd bij. Foto: Koolmees Photography
Foto: Koolmees Photography
Foto: Koolmees Photography
De cheque na het maken en verkopen van kerstkaarten wordt overhandigd aan de blije DJ's. Foto: Henri Walterbos
Vlnr. Mark van der Molen, Mart Hillen, Ivo Oostendorp, Rámon Verkoeijen en Dennis Rooks (Kras). Foto: Henri Walterbos
De DJ's met Roland en Marion van Taste. Foto: Henri Walterbos
Mart Hillen. Foto: Henri Walterbos
De DJ's aan de snack. Foto: PR Lange Gang