Jels Breukink plaatst lichtje op oorlogsgraf. Foto: Godfried Groenland
Jels Breukink plaatst lichtje op oorlogsgraf. Foto: Godfried Groenland

Lichtjes op oorlogsgraven Wichmond

WICHMOND - Kaarsjes bij de oorlogsgraven op kerstavond. Niet alleen op 4 mei moeten we bij de oorlogsslachtoffers stilstaan, dat mag ook met kerst. Wanneer iedereen aan een ander denkt, mogen deze helden niet vergeten worden.

Vier dagen voor kerstavond 2015 kreeg Dick Jansen uit Burgum het idee om op de oorlogsgaven in zijn woonplaats een lichtje te branden, net zoals dat al 25 jaar gebeurde op de Canadese begraafplaats in Holten. Zijn tweede gedachte was 'waarom kan dat niet in heel Nederland?'. Hij zette een Facebookactie op via de Facebookpagina van Keep Them Rolling, met de gedachte dat, als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen dan is dat mooi.

'Niet alleen op

4 mei moeten

we bij de

oorlogs-

slachtoffers

stilstaan'

Maar het liep anders...... de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was overweldigend. Op meer dan 140 plaatsen werden kaarsjes gebrand bij oorlogsgraven. Was dit de start van een nieuwe Nederlandse traditie?

In 2018 zijn er op 335 locatie kaarsen geplaatst in Nederland en ook daarbuiten. Honderden mensen zijn bezig geweest om bij duizenden graven lichtjes te zetten.
Het is een initiatief die door nabestaanden enorm gewaardeerd wordt.

Lichtjes plaatsen
In Wichmond doen we nu voor de derde keer mee. Op dinsdag 24 december om 16.30 uur zullen er weer kaarsjes geplaatst worden op het kerkhof in Wichmond. Iedereen is hier van harte voor uitgenodigd om dit bij te wonen en een lichtje te plaatsen.