Speeltuin De Bleek in Lichtenvoorde is één van de vier speeltuinen die in zwaar weer verkeren.
Speeltuin De Bleek in Lichtenvoorde is één van de vier speeltuinen die in zwaar weer verkeren. Foto: Kyra Broshuis

Speeltuinverenigingen moeten
nadenken over hun eigen toekomst

OOST GELRE- De speeltuinverenigingen in Oost Gelre zitten in zwaar weer. Vier speeltuinverenigingen uit Lichtenvoorde (De Bleek, Kindervreugd, De Schatberg en De Els) hebben een brandbrief gestuurd aan het college van B&W van Oost Gelre. Ze vragen daarin om een vorm van financiering toe te laten zodat de speeltuinen voorlopig hun bestaansrecht kunnen behouden.

Door Kyra Broshuis

De verenigingen zien daartoe twee mogelijkheden; het toestaan van verhuur van de locaties voor familiefeestjes, inclusief de mogelijkheid tot het nuttigen van alcohol, en een vorm van subsidie. ‘Sinds 2012 ontvangen we namelijk geen subsidie meer en sinds medio 2017 mogen we de locaties niet meer verhuren voor feesten waarbij alcohol genuttigd wordt, waardoor ook die inkomsten gemist worden. Wachten op een nieuwe visie op speeltuinen is voor ons financieel niet haalbaar gebleken. De speeltuinen dragen bij aan de leefbaarheid in een wijk. Het creëert samenhang en zorgt voor verbinding. Kinderen komen in beweging en dat draagt bij aan een goede gezondheid. De speeltuinen zijn onderdeel van een wijk of buurt. Vrijwilligers zijn niet alleen de ouders van de kinderen, maar ook oudere buren die op hun beurt bijdragen aan de leefbaarheid’, zo staat in de brief te lezen.

Acties om geld binnen te halen
De verenigingen zeggen in te teren op de financiële reserves. Tot aan 2011 kregen de speeltuinverenigingen ieder jaar een subsidie van ruim 2200 euro per jaar. Daarnaast werd de verhuur voor kleine feestjes gedoogd. Sinds 2017 wordt er echter gehandhaafd. Jammer, zo vinden de speeltuinverenigingen. “De speeltuin is een prima plek voor een familiedag, of de afsluiting van het seizoen voor een jeugdvoetbalteam. Voor de ouders kan dan alcohol worden geschonken, de kinderen krijgen limonade en duiken de speeltuin in.” Door geldgebrek kan er nu niet meer geïnvesteerd worden in het repareren of vervangen van speeltoestellen. De verenigingen zeggen er alles aan te doen om extra geld op te halen. “We houden collectes, werken op de Zwarte Cross, houden flessenacties, zoeken sponsoren en melden ons aan voor goede doelenprojecten. Maar het is niet genoeg. Daar komt nog eens bij dat we net als alle andere verenigingen te maken hebben met schaarste in het aantal vrijwilligers”, zegt Rob Wolterink namens de vier verenigingen. “We vragen de gemeente Oost Gelre om een visie op het speeltuinwerk. Zolang deze visie er niet is, zien wij geen toekomst voor de speeltuinen.”

Toekomstbestendige visie
Paul Wallerbos spring namens OOG in de bres voor de verenigingen. “Speeltuinen in onze gemeente ontvangen sedert 2012 geen gemeentelijke subsidie meer, daar is best wat voor te zeggen maar het is van groot belang dat speeltuinen in staat worden gesteld hun eigen broek op te houden. Daar waar het woord ‘speeltuinen’ staat kun je ook ‘wijkgericht werken’ zeggen en daar heeft OOG zich in de afgelopen jaren altijd hard voor gemaakt.” OOG wil van de wethouder weten of de verenigingen weer subsidie kunnen krijgen. “Ook willen we graag nog dit jaar een toekomstbestendige visie zien.”

Transformatie
Verantwoordelijk wethouder Jos Hoenderboom erkent dat de brief een hartenkreet is en een helder verzoek om in elk geval zo snel mogelijk tot een tijdelijke oplossing te komen. “In 2018 heeft de gemeente initiatief genomen om de speeltuinen in Lichtenvoorde met elkaar in contact te brengen. Vragen over feesten en partijen en alcohol zijn vorig jaar al negatief beantwoord door ons. We hebben de verenigingen gevraagd na te denken over eigen toekomst, bijvoorbeeld een transformatie richting buurthuis of wijkvereniging. We willen werken aan een visie met betrekking tot een gezonde leefomgeving. Voor wat betreft de financiën; we hebben aangegeven dat we op korte termijn koersen richting een principeuitspraak, eind april verwacht ik dit. Daarnaast loopt er ook een afstudeeronderzoek naar de behoefte aan een speel- en ontmoetingsplek. Het onderwerp heeft onze volle aandacht, wij houden u op de hoogte.” Wordt vervolgd.


Financiële positie Oost Gelre fors verslechterd

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre staat er op financieel gebied bepaald niet rooskleurig voor, dat vertelt wethouder Karel Bonsen. "De afgelopen maanden is de financiële positie fors verslechterd, we zijn daarin niet uniek omdat de belangrijkste oorzaken liggen in besluitvorming op rijksniveau en als er geen corrigerende maatregelen komen maakt dat de opdracht lastig. We spreken over een verslechtering van onze financiële positie van ruim 2.5 miljoen euro."

Door Kyra Broshuis

De oorzaken
De belangrijkste oorzaken daarvan zijn ten eerste de ontwikkelingen in het sociaal domein. Binnen het sociaal domein hebben gemeenten verantwoordelijkheden in de zorg en ondersteuning aan hun inwoners. Op het gebied van zorg, participatie en zelfredzaamheid, werk en jeugdhulp. "Voor Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en jeugd bedraagt het nadeel circa 1,8 miljoen waarvan een half miljoen voortvloeit uit het abonnementstarief Wmo", vervolgt Bonsen. "De tariefswijziging AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) voor Wmo en Jeugd kost 0,6 miljoen en de toename van kosten eigen jeugd en de afloop van de rijksuitkering voogdij 18plus komt op 0,7 miljoen euro. Verder is er de lagere rijksuitkering voor participatie van 176.000 euro. De stijging van de bijdragen voor onder andere ODA (Omgevingsdienst Achterhoek) en VNOG (Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland) bedraagt gezamenlijk ruim een half miljoen euro."

De kadernota
Op korte termijn komt de kadernota eraan. In de kadernota bepaalt de gemeenteraad op hoofdlijnen de koers voor de komende jaren. Ook berekent de raad hoeveel dit in grote lijnen gaat kosten. De kadernota geeft dus aan wat in ieder geval in de begroting moet staan om de doelen voor de korte en lange termijn te bereiken. "De intentie is een meerjarig financieel sluitend perspectief te kunnen voorleggen. Fundamentele discussies over het gemeentebeleid zijn daarbij van groot belang. Dit vergt tijd, inzet en communicatie Het streven is om in oktober 2019 te komen met een sluitend programma voor 2020 en een meerjarenbegroting voor 2020-2023. Vóór behandeling van de programmabegroting moeten we goed kijken waar we kunnen komen tot besparingen of inkomstenverhogingen", zo besluit de wethouder.