Prinses Beatrix bracht een bezoek aan de jarige molen Hermien. Foto: Barbara Pavinati
Prinses Beatrix bracht een bezoek aan de jarige molen Hermien. Foto: Barbara Pavinati Foto:

Koninklijk bezoek voor jarige Hermien

'De Prinses heeft hart voor het molenaarsvak'

Door Barbara Pavinati

HARREVELD - Aan haar draaiende wieken wapperen feestelijk vlaggen: molen Hermien is duidelijk klaar voor haar hoge bezoek. Speciaal voor haar 200ste verjaardag komt Prinses Beatrix naar Harreveld om als Beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen Harrevelds baken en trots met eigen ogen te aanschouwen en om uit monde van drie molenaars en enkele vrijwilligers verhalen over de werking van de molen, het molenaarsambacht en de recent afgeronde restauraties te horen. Maar er is meer. Om deze bijzondere ochtend te vieren is er een mooi programma voor 200 genodigden uit Harreveld en de molenwereld in elkaar gedraaid. Na afloop zegt burgemeester Bronsvoort: "We zijn vereerd en trots dat de Prinses het 200-jarig bestaan van de molen met haar bezoek extra kracht bijzet. Dit is erkenning voor de waarde van Harreveld en de molen. De Prinses was heel geïnteresseerd. Heel mooi dat de molenaars hun verhaal konden doen en hun trots konden tonen. Ze heeft veel persoonlijke gesprekjes gevoerd en veel gezien."

Na een warm ontvangst wordt de Prinses begeleid naar een grote witte tent waar ze toegesproken wordt. Maria Van Uem, penningmeester Stichting tot instandhouding van de Beltkorenmolen Hermien, spreekt over het restauratieproject. Ze vertelt dat de molen al twee eeuwen fier en trots op haar bult staat en dat ze de trots, een baken en feest van herkenning voor de Harrevelders is. Er was onderhoud nodig om haar wind- en waterdicht te krijgen. Op allerlei manieren is er aan geld daarvoor gekomen. Inmiddels zijn er 18.000 eikenhouten schaliën op de molen gemonteerd.

Heel de zaal zingt 'Lang zal ze leven' voor Hermien

Lang zal ze leven
Burgemeester Bronsvoort vertelt daarna over de betekenis van molen Hermien voor de gemeente Oost Gelre en met name Harreveld en legt daarbij uit dat ze een landmark is, inspireert, een verhaal vertelt, verbindt en verkoopt. Daarna is er een toost met een molenaarsborrel voor alle aanwezigen. Het programma binnen wordt afgesloten met het optreden van een gelegenheidskoor. De eerste regel van het lied dat ze zingen op de wijs van het Gelders Volkslied luidt: "Ik zing van Harreveld fier en blijde, dorp waar ik zoveel van houd." Vervolgens zingt heel de zaal 'Lang zal ze leven' voor molen Hermien, het bestuur en alle vrijwilligers.

Spontaan praatje met toneelspelers
Na het muzikale intermezzo wordt de Prinses naar buiten begeleid, waar ze kunst van 'De kunstenmakers' en foto's van het vrijwilligerswerk rond Hermien geïnteresseerd bekijkt. Ze gaat met de spelers van toneelvereniging Hervelo in gesprek. Een scène uit openluchtspel 'Alleen de wind weet…' dat 10, 11 en 12 mei opgevoerd is, wordt speciaal voor haar gespeeld. Na afloop geeft ze een welgemeend compliment. De toneelspelers vonden de Prinses ontzettend geïnteresseerd. Degene die de rol van Grada vertolkt zegt overrompeld: "Ze kwam spontaan op mij af om een praatje te maken en moest ook echt lachen om dat wat we speelden." Toneelspeler Ronny Wellink legt uit over het optreden: "We hebben een beetje geschoven met de rollen om iedereen van alle drie de bedrijven aan bod te laten komen."

Echt interesse in de molen
Dan krijgt de Prinses de rondleiding in de molen. Molenaar Jos Betting vertelt daarna: "Ze is een hele leuke, toegankelijke vrouw. Ze heeft verteld dat ze met haar kleinkinderen weleens naar een molen gaat en vond Hermien prachtig. De Prinses heeft hart voor het molenaarsvak, wat mooi is, want de molen is kenmerkend voor Nederland." Eerste molenaar Frans Wopereis vindt het erg bijzonder dat hij de Prinses ontmoet heeft: "Ze heeft echt interesse getoond in de molen. Hartstikke mooi dat ik dit mag meemaken." Na afloop zwaait iedereen Prinses Beatrix uit.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding