Kampioen Longa '30 niet langs Stevo

LICHTENVOORDE - Het is Longa'30 niet gelukt om de eerste wedstrijd als kampioen winnend af te sluiten. Thuis tegen Stevo werd het 1-1. De gasten uit Geesteren zorgden samen met jeugdspelers van Longa'30 voor de wedstrijd voor een mooie erehaag, maar waren verder dus niet van plan cadeautjes uit te delen.

Trainer Erik Zandstra had zijn elftal op een flink aantal plaatsen gewijzigd. Deels noodzakelijk vanwege schorsingen en blessures, maar zeker ook om een aantal spelers die het verdiend hebben speeltijd te gunnen. Van onwennigheid was geen sprake, Longa'30 speelde een goede eerste helft waarin het een aantal grote kansen kreeg. De meeste kwamen voort uit combinaties door het centrum, maar met name Freek Heinsbroek en Bram Wopereis wisten het doel niet te vinden. Stevo kreeg één goede kans, maar ook die ging er niet in zodat de thee werd opgezocht met een 0-0 stand.
Snel na rust viel het doelpunt dan toch. Lars Dijkstra brak na een een-tweetje met Freek Heinsbroek door over links en zag zijn voorzet via een Stevobeen in het doel verdwijnen: 1-0. Dit leek de opmaat voor een mooie tweede helft, maar helaas was het vervolg niet best. Stevo had meer grip op het spel van Longa'30 en de thuisploeg speelde in een te traag tempo om toch een gaatje te vinden. In de tegenaanval werd Stevo steeds gevaarlijker en de 1-1 van Niels Wigger was dan ook niet onverdiend.
In de slotfase kregen Wouter Lankheet en Freek Heinsbroek een publiekswissel en werd er afscheid van hen genomen, net als van verzorger Roy Weustenenk. Al is het nog niet helemaal klaar, aanstaande zondag wacht de wedstrijd in en tegen Heino nog.

KSV met 3-0 onderuit in Rekken

VRAGENDER/REKKEN - Afgelopen weekend stond voor KSV de voorlaatste wedstrijd van de competitie op het programma, uit tegen Rekken. Voor Rekken een belangrijke pot, in de strijd tegen directe degradatie kunnen zij de drie punten heel erg goed gebruiken. Voor KSV stond er niets meer op het spel – en dat was ook te zien. De thuisploeg trok op 't Asterloo met 3-0 ruimschoots aan het langste eind.

De heren van Rekken beginnen fel aan de wedstrijd, maar hier heeft KSV goed grip op. Na een klein kwartier spelen is de eerste goede aanval, gevolgd door een kans, dan ook voor KSV. Erwin en Twan weten goed te combineren, helaas weet Erwin het net niet te vinden. Enkele minuten hierna volgt er een lange pass door Jorrit, Erwin neemt deze geweldig aan maar schiet voorlangs.
De minuten hierna laten een matige wedstrijd zien. Het spelbeeld wisselt sterk, het balbezit wisselt en er zijn maar weinig kansen over en weer. Kort voor rust heeft Rekken een grote kans op de 1-0. Een corner wordt niet goed weggewerkt, maar Rekken maakt geen gebruik van deze grote kans. Ruststand is 0-0.
Rekken komt gretig uit de kleedkamers. In de 55ste minuut verliest KSV de bal op het middenveld en hier weet Rekken van te profiteren. Na een goede steekpass is de – tot dan toe goed georganiseerde - achterhoede van KSV verrast. Rekken maakt de kans af, het is 1-0. KSV speelt slap, lijkt niet te willen winnen. Rekken voelt dat er meer te halen valt. Na een gemakkelijk opgezette aanval wordt dan ook al vlot de 2-0 aangetekend op het scorebord. In de 70ste minuut volgt, na slecht uitverdedigen na een corner, ook nog de 3-0.
KSV ondergaat de nederlaag gelaten, oogt oververhit en inspiratieloos. Het had deze middag geen recht op punten.
Volgende week staat de laatste wedstrijd van het seizoen op het programma, thuis tegen BSC Unisson uit Boekelo. Dit zal tevens de laatste competitiewedstrijd zijn voor trainer Wim te Nijenhuis en spelers Twan Jurjus en Robert Stevens. De aftrap is om 14.00 uur op Sportpark de Bult.

Lezing over Wederopbouw-architectuur in de Koppelkerk

BREDEVOORT - In 2019 besteden alle Achterhoekse gemeenten aandacht aan hun wederopbouw-architectuur. Ook de Koppelkerk - als wederopbouw-kerk - staat stil bij de wederopbouw. Kunsthistorica Maria Driessen geeft op vrijdag 31 mei een lezing over de architectuur van de wederopbouw.

De wederopbouw vond vooral na afloop van de Tweede Wereldoorlog plaats. Veel infrastructuur, zoals bruggen, wegen en spoorwegen, was vernield. Ook huizen, fabrieken en gebouwen waren vernietigd of beschadigd. Met hulp van onder andere het Marshallplan, werd Nederland weer opgebouwd.

De wederopbouw vond ruwweg tussen 1940 en 1958 plaats. Kenmerkend voor deze tijd is het experimenteren met een industriële aanpak van het bouwen. Maria Driessen toont vele voorbeelden van de bouwstijl en leert de wederopbouwelementen herkennen. Een typische kerk in deze stijl is de Hofkerk in Delft. Maar ook de Bredevoortse Koppelkerk is een voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.

De lezing is in de Koppelkerk in Bredevoort op vrijdag 31 mei vanaf 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de entree kost tien euro en reserveren kan via www.koppelkerk.nl.