In memoriam Theo Beusink

Theo werd geboren op 15 augustus 1932 in Lievelde. Hij was student filosofie en theologie in Boxmeer en Merkelbeek. Hij deed zijn professie in de orde van Karmel in 1952 en werd priester gewijd op 6 juli 1958. Tussen 1960 en 1964 studeerde hij Spaans.

Vanaf 1961 werkte Theo als pastor voor de Spaanssprekenden, vooral in Amsterdam. Aanvankelijk betrof het Spaanse gastarbeiders en hun kinderen. In een later stadium ging het meer om vluchtelingen uit Latijns Amerika en dan vooral om de meest kansarmen onder hen. Wat Theo voor hen heeft gedaan en betekend, is nauwelijks onder woorden te brengen. Op zijn initiatief werd in 1970 het Casa Migrante opgericht, een open huis voor Spaanssprekende mensen die een zwervend bestaan leiden. Gastvrijheid, bewustwording en 'action pastoral' waren daarbij de leidende begrippen.

Het ging Theo allereerst om verlichting te bieden in de existentiele nood. Zijn houding kwam voort uit en was sterk gerelateerd aan zijn doorleefde geloof. In een interview naar aanleiding van het boek 'Spaanse stemmen ' zegt hij onder meer waar existentiƫle nood is, is plaats voor het geloof. Waar in Nederland de nadruk valt op theologie, kennis, begrippen en catechese, daar ligt bij de Latino's en de Spanjaarden het zwaartepunt van geloven juist in het leven zelf. Waar geloof wordt ingekaderd in cerebrale begrippen, daar is geen geloof en geen leven. Echt mooie liturgie dat is prima maar het moet leiden tot sociale inzet.

Theo werd door de migranten op handen gedragen. Zijn onvermoeibare inzet werd ook opgemerkt en gewaardeerd door de gemeente Amsterdam. Deze onderscheidde hem bij gelegenheid van zijn 40-jarig priesterfeest in 1998 met de gouden speld 'voor bijzondere verdiensten voor de Amsterdamse bevolking'.

Vanwege zijn zeer grote inzet voor de Spaanstalige migranten werd hem in 2012 in de Spaanse ambassade te Den Haag de eervolle onderscheiding toegekend van Commandeur in de Orde van Isabella de Katholieke (ingesteld in 815 door koning Ferdinand VII).

Theo was een markante persoonlijkheid met uitgesproken ideeƫn.



Zomerbridgen in Zieuwent

ZIEUWENT - Voor wie ook in de zomermaanden gezellig wil (blijven) bridgen, die kan in de maanden mei tot en met augustus iedere woensdagavond om 19.00 uur terecht bij Bridgeclub Zieuwent. Deelname 2 euro per persoon. Ook bridget de club iedere tweede zondag van de maand van 11.00 tot 14.00 uur (behalve Tweede Pinksterdag). Breng uw bridgepartner mee en geniet samen van een leuke en sportieve avond/middag.