Henk Wijers, vrijwilliger van de maand mei 2019 in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
Henk Wijers, vrijwilliger van de maand mei 2019 in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes

Henk Wijers heeft zijn hart verpand aan de KBO

LICHTENVOORDE - "Ik ben weliswaar niet in de Achterhoek geboren, maar hier in het prachtige Lichtenvoorde ben ik wel een echte Achterhoeker geworden! Ten behoeve van die voor mij welkome gedaantewisseling heeft de gemeenschap Lichtenvoorde in het algemeen en de plaatselijke KBO (Krachtige Belangen Organisatie) in het bijzonder een fors aandeel geleverd."

Door Theo Huijskes

Aan het woord is Henk Wijers, geboren op 20 augustus 1941 in Spankeren (gemeente Rheden). Samen met zijn echtgenote Diny woont hij sedert 1973 in Lichtenvoorde. Eerst in de woonwijk Hooiland en sinds 1995 in Lichtenvoorde-Zuid. Het echtpaar Wijers heeft een dochter die in Doetinchem woont en ze zijn trotse opa en oma van een twee kleinkinderen. De verhuizing naar Lichtenvoorde beschouwen Henk en Diny nog steeds als één van de beste keuzes in hun huwelijksleven.

Lot uit de loterij
"De hier geboren en getogen burgers beseffen het misschien niet zoals wij, maar het hier mogen wonen en onderdeel mogen uitmaken van deze gemeenschap, is voor ons een lot uit de loterij. De gemeenschapszin en het voor elkaar iets kunnen betekenen, zijn aspecten die hier onder alle lagen van de bevolking hoogtij vieren. Dit geldt overigens niet alleen voor de kern Lichtenvoorde, maar voor de gehele gemeente Oost Gelre. Met de regelmaat van de klok beweer ik dan ook dat wij voor geen goud meer uit Lichtenvoorde vertrekken."

Henk Wijers vindt het een grote eer dat hij is uitverkoren om in deze rubriek geportretteerd te worden. "Ook al is het alleen maar om mijn bewondering te kunnen uitspreken voor een enthousiaste en actieve organisatie als de KBO Lichtenvoorde, die inmiddels uit zo'n 1500 leden bestaat." Aldus de ingeburgerde Lichtenvoordenaar, die diverse opleidingen, waaronder de Zeevaartschool, heeft gevolgd. Tot zijn 57ste heeft Henk over de gehele wereld gevaren, vooral als hoofdmachinist werktuigkunde op een vrachtschip.

Fietsvierdaagse
Sinds 1999 maakt Henk Wijers deel uit van die grote KBO-familie, gehuisvest in het fraaie, centraal in Lichtenvoorde gelegen gemeenschapsonderkomen 'De Treffer'. "De KBO is in het leven geroepen ten behoeve van ouderen. Voor deze belangenorganisatie probeer ik mij zo verdienstelijk mogelijk te maken. Dit heb ik de laatste dertien jaar ingevuld als lid van de commissie Fietsvierdaagse, een evenement dat jaarlijks in de eerste volle week van de maand augustus wordt gehouden. Tien jaar lang was ik tevens voorzitter. Deze activiteit is destijds onder de paraplu van de KBO gekomen nadat de voorheen door de VVV georganiseerde fietsvierdaagse min of meer een stille dood was gestorven. Het begon kleinschalig maar inmiddels nemen er jaarlijks zo'n 350 belangstellenden aan deel. Een belangrijke grondlegger en tevens eerste voorzitter was Ton Bosch, die ik in 2009 heb mogen opvolgen. Na tien jaar aanvoerder te zijn geweest van een commissie, die gemiddeld bestaat uit vier vrouwen en acht mannen, maak ik plaats voor de nieuwe voorzitter: Laurens Wopereis. Hij mag nieuwe impulsen geven aan deze in Lichtenvoorde niet meer weg te denken activiteit."

Zilveren jubileum
Henk Wijers beschouwt het als een leuke bijkomstigheid dat zijn heengaan als voorzitter van de commissie dit jaar gepaard gaat met de 25ste editie van de Lichtenvoordse Fietsvierdaagse. Deze vindt plaats van dinsdag 6 tot en met vrijdag 9 augustus. "Ook dit jaar kunnen de deelnemers weer kiezen uit twee routes per dag, te weten eentje van 25 kilometer en eentje van 50 kilometer. De start is bij Hotel-Restaurant 't Zwaantje. De uitdaging voor onze commissie is in feite tweeledig. Ten eerste huldigen wij het standpunt dat iedereen aan de vierdaagse mee moet kunnen doen en ten tweede willen wij iedere dag nieuwe en verrassende fietsroutes aan kunnen bieden." Wijers lacht breeduit. "Ik ben dan straks geen voorzitter meer maar dit jaarlijkse gebeuren blijft mijn aandacht houden. Daarnaast blijf ik mij bezighouden met andere activiteiten ten behoeve van de KBO, waaronder de verspreiding van het KBO-tijdschrift onder alle leden."


ProWonen steekt de handen uit de mouwen

OOST GELRE/BERKELLAND/BRONCKHORST - Op 26 september steken de medewerkers van ProWonen de handen uit de mouwen. Ruim tachtig medewerkers vervangen een haag, knappen een hal op, drinken koffie met eenzame mensen en pakken verwaarloosde tuinen aan.

Communicatieadviseur Heleen Weerkamp: "We proberen zoveel mogelijk bewoners en buren bij deze klussen te betrekken. Om dit te stimuleren, staat er na het gedane werk een barbecue klaar, zodat zij elkaar een beetje beter leren kennen. Het zou mooi zijn als wij volgend jaar niet weer terug hoeven komen. Zo maken en houden we de buurt samen een beetje mooier!"

De medewerkersdag komt dit jaar in plaats van de Dag van het Huren. "Alle collega's vinden het leuk om zich eens op een andere manier nuttig te maken. We leren onze huurders zo ook een beetje beter kennen, helpen waar het nodig is en kunnen vervolgens vol nieuwe energie weer aan ons dagelijks werk. We zoeken nog projecten, klussen en andere dingen die onze bewoners direct helpen. Bent of kent u iemand die wel wat hulp kan gebruiken, laat het ons snel weten!" Mail contact@prowonen.nl en vermeld Medewerkersdag 2019.