Jongeren Oost Gelre niet welkom aan de Raadhuisstraat

"We willen nieuw elan geven aan de omgeving van het gemeentehuis." Aldus motiveerde wethouder Bonsen (VVD) van de gemeente Oost Gelre zijn standpunt om niet op het PvdA-voorstel in te gaan om de komende maanden de mogelijkheid te onderzoeken voor een alternatieve bestemming van het voormalige Rabobank kantoor aan de Raadhuisstraat in Lichtenvoorde. De PvdA kwam met het voorstel om in ieder geval nog een onderzoek te doen om het gebouw te transformeren naar sobere, doch betaalbare appartementen voor jongeren. Iets wat eigenlijk de gehele gemeenteraad ook graag wil maar waar nog nooit iets van terecht is gekomen. De wethouder zei "dan wel andere locaties te weten voor dit soort huisvesting", maar waar liet hij in het midden. Nee, op deze locatie heeft wethouder Bonsen op termijn "villa's van allure" in gedachten, en dat mag dus wat kosten.

Vier weken geleden overviel het College (bestaande uit CDA en VVD) de gemeenteraad van Oost Gelre met het voorstel om het al jaren leegstaande gebouw op korte termijn te slopen en toestemming om de waarde van het pand, 1.200.000 euro (40 euro per inwoner!) af te waarderen. Drie oppositiepartijen, waaronder dus de PvdA, stribbelden nog wat tegen maar het mocht niet baten. Het CDA had de VVD blijkbaar beloofd om niet al te moeilijk te doen tijdens de beraadslagingen en NLOG steunde het voorstel van harte met als voornaamste motivatie dat het toch maar om een foeilelijk gebouw ging. In de tussenliggende periode (2-3 jaar) krijgen we circa 40 extra parkeerplaatsen! In de stukken werd gesproken dat het in totaal zou gaan om 100 – 120 parkeerplekken. Maar 45 parkeerplekken zijn er nu al op deze locatie en circa 25 zijn er eenvoudig bij te maken door het terrein rondom het gebouw anders in te richten.

Mooi voorbeeld dat deze coalitie eerst kiest voor stenen, dan blik en dan mensen. Om het nog maar niet over burgerparticipatie te hebben. Want daar waar je tegenwoordig als burger betrokken wordt bij allerlei plannen om je inbreng te geven past het College hier een soort overvaltechniek toe. In een tijdsbestek van amper drie weken wordt de waarde waarvoor het pand in de boeken staat (1.200.000 miljoen euro) naar 0 teruggebracht. En dit zal waarschijnlijk niet de laatste keer zijn dat de wethouder de gemeenteraad vraagt om geld voor dit project. Als te zijner tijd de door wethouder Bonsen gedroomde villa's van allure er definitief komen zal het terrein eerst bouwrijp gemaakt moeten worden. Dan moeten de kosten van de aanleg van de parkeerplaats voor 2-3 jaar parkeren op deze locatie, zijnde 100.000 euro weer afgeboekt worden en vervolgens vermeerderd met de kosten van het bouwrijp maken en/of het opruimen van de parkeervoorzieningen. Want iemand die een villa wil bouwen koopt geen parkeerplaats maar bouwgrond. Het zal niet haalbaar zijn om alle kosten in de prijs van de bouwkavels te verdisconteren. In plaats daarvan zullen de rekeningen betaald gaan worden door de burgers van Oost Gelre en daarvoor heeft het College echter maar één oplossing die ingezet kan worden: de OZB-belasting. Een voordeel van mensen die wonen in villa's van allure is dat ze vaak een portemonnee hebben van allure en niet zo'n moeite hebben met het betalen van meer OZB. Maar een deel van de mensen waarvoor wij als sociaal-democraten opkomen en politiek bedrijven heeft vaak niet zo'n ruim gevulde beurs. Zij hebben al moeite genoeg om iedere maand de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom zijn wij faliekant tegen dit besluit. Graag hadden wij wat langer naar zinvolle alternatieven gezocht die financieel minder ten laste van de gemeenschap zouden komen en juist meerwaarde hadden kunnen creëren voor alle inwoners van Oost Gelre.

PvdA Oost Gelre


Penny wise

Wanneer je minder inkomsten verwacht, ga je op zoek naar meer andere inkomsten en/of bezuinigingen. Dat is logisch. Maar wat het CDA betreft is het daarbij de kunst is om 'Penny wise, pound foolish'-maatregelen te voorkomen. Of op z'n Achterhoeks gezegd: Verkeerde zuunigheid!

Tot een jaar geleden stond de gemeente Oost Gelre er financieel nog goed voor. Maar door besluiten van het Rijk komen nu alle gemeenten in financieel zwaar weer, zo ook Oost Gelre. Een van de oorzaken is de invoering van het abonnementstarief Wmo. Het Rijk heeft namelijk besloten dat de hoogte van de door burgers te betalen 'eigen bijdrage' voor WMO-voorzieningen (zoals woningaanpassingen, scootmobielen en dergelijke) niet meer inkomensafhankelijk is. Iedereen die een Wmo-voorziening nodig heeft betaalt nu een eigen bijdrage van 17 euro in de maand. Voor veel burgers van Oost Gelre is dit een relatief laag bedrag waardoor de eigen bijdrage geen drempel meer is om een Wmo-voorziening aan te vragen. Dit heeft ertoe geleid dat het aantal aanvragen voor een Wmo-voorziening in het eerste kwartaal van 2019 is verdubbeld! De gemeente moet dus door deze maatregel van het Rijk veel meer geld gaan uitgeven, zonder dat het meer geld van het Rijk krijgt. Iedereen snapt dat 'bruintje' dit niet kan trekken.

Op de raadsvergadering van 21 mei stonden een aantal punten op de agenda die, zo op het eerste gezicht, geld kosten. Het betrof de sloop van de oude Rabobank in Lichtenvoorde om tijdelijk extra parkeerplaatsen te creëren, de zwemvoorziening Groenlo en de cofinanciering voor de Regio Deal Achterhoek. Gezien de verslechterende financiële situatie van de gemeente, hadden een aantal oppositiepartijen de volgende Pavlov-reactie: alles wat geld kost doen we niet meer, dus we stemmen tegen!

Wat ons betreft is deze Pavlov-reactie een prachtig voorbeeld van verkeerde zuunigheid omdat:
• Door een unieke samenwerking tussen gemeente en Marveld Recreatie kunnen we voor relatief weinig geld een zwemvoorziening in Groenlo op de been houden. Door deze samenwerking zijn we vele malen goedkoper uit dan onze buurgemeenten die een eigen gemeentelijk zwembad hebben.
• Door de met het Rijk gesloten Regio Deal Achterhoek is er de komende drie jaar in totaal 40 miljoen euro beschikbaar om te investeren in de Achterhoekse leefbaarheid, economie en bereikbaarheid. Voorwaarde is wel dat Oost Gelre (slechts) 1,3 procent van dit bedrag moet mee te financieren. Hoe dom kun je zijn om een dergelijke goede deal te laten lopen!
• Het niet aanleggen van tijdelijke parkeerplaatsen op het Rabobankterrein levert een (verkeers)onveilige situatie op voor kinderen van de Ludgerusschool. Het parkeerterrein van het gemeentehuis zal namelijk tijdelijk niet als zodanig gebruikt kunnen worden omdat deze nodig is om de kinderen veilig op het schoolplein van de oude Jorisschool te kunnen laten komen. Hierdoor moeten er tijdelijk vervangende parkeerplaatsen komen. Het college onderbouwde goed waarom op de wat langere termijn de sloop van de voormalige Rabobank en de aanleg van tijdelijk vervangende parkeerplaatsen, de gemeente geen geld kost. De gemeente is eigenaar van de grond en deze zal op termijn als woningbouwgrond verkocht gaan worden waarmee alle kosten betaald kunnen worden. Een slimme en goedkope oplossing!

Natuurlijk zullen wij aan het einde van het jaar, wanneer de begroting moet worden opgesteld, onze verantwoordelijkheid nemen voor een sluitende begroting en hiervoor weloverwogen keuzes maken. Maar niet penny wise, pound foolish!

Fractie CDA Oost Gelre:
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl