Muziek bij het eerste lustrum van Bergensteijn. Foto: PR
Muziek bij het eerste lustrum van Bergensteijn. Foto: PR Foto:

Zorgboerderij Bergensteijn viert eerste Lustrum

VRAGENDER - "Zoiets moois mag niet verloren gaan, dat moet een vervolg krijgen" Dat was de overtuiging van Lyda van den Berg toen ze vernam dat de zorgboerderij ging sluiten. Als medewerker had ze mogen ervaren hoe de cliënten van de Zorgboerderij Mentinkberg te Corle, onderdeel van de stichting Marga Klompé, het zo geweldig naar de zin hadden.

Thuis aan de Oorschotweg was er immers plaats genoeg. De schuur lag toch maar vol rommel en die paar schapen konden elders wel hun kroost grootbrengen. En zo was al snel het idee geboren van het ombouwen van de schuur tot dagopvang. Ruim vijf jaar geleden is Bergensteijn gestart en het is succesvol. Ouderen en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking kunnen op basis van een indicatie van de gemeente gebruik maken van een aantal dagen dagopvang.
De cliënten komen in een groep van maximaal acht personen. Zij hebben het erg naar de zin, er is zelfs een wachtlijst. Reden te over om afgelopen vrijdag met een gezellige middag voor de cliënten, vrijwilligers en mantelzorgers stil te staan bij dit eerste lustrum.

"We moeten het 'samen doen'", zei Lyda in haar toespraak. "Cliënten, medewerkers, vrijwilligers en niet te vergeten de mantelzorgers". Deze laatste groep, zo zei de bevlogen leidster van Bergensteijn, wordt vaak vergeten maar verdient diep respect en bewondering voor de taak die ze dagelijks uitvoeren. "Soms twijfel je misschien wel eens of je het goed doet maar je doet het altijd goed", zo stak zij de mantelzorgers die dagelijks bijna 24 uur per dag klaar staan, een hart onder de riem. "Cliënten mogen op de zorgboerderij zijn zoals ze zijn. We voelen ons hier net een groot gezin waarbij plezier maken erg belangrijk is. Hierbij past veel dank aan de vrijwilligers, zij vervullen een onmisbare rol." , zo sprak Lyda haar dank uit.

Het werd een gezellige feestmiddag, opgeluisterd door het duo Een en Ander dat in de heerlijke voorjaarszon de stemming er goed in bracht.


Oehoe centraal op
thema-avond IVN/KNNV

WINTERSWIJK - IVN en KNNV Oost-Achterhoek houden woensdag 12 juni een thema-avond over de oehoe. Aanvang 20.00 uur in de Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 61, Winterswijk. Entree: drie euro voor leden IVN of KNNV, vijf euro voor niet-leden.

In 1997 werd er voor het eerst in Nederland een broedgeval van de oehoe goed gedocumenteerd. Dit oehoepaar broedde in de Enci-groeve bij Maastricht. Daarna verschenen er langzamerhand meerdere paartjes in Limburg. In het jaar 2002 vond een roofvogelonderzoeker bij Winterswijk bij toeval een nest met jonge oehoes. Was dit de voorbode van een toename in andere delen van Nederland buiten Limburg? Onderzoeker Gejo Wassink beet zich vanaf dat moment helemaal vast in deze grootste uilensoort van de wereld. Samen met een Duitse onderzoeker zocht hij in West Duitsland vele oehoeparen. Jongen werden geringd en alles wat te onderzoeken viel is onderzocht. In Nederland werden zelfs jonge oehoes gevolgd met satellietzenders.

Over deze indrukwekkende uilensoort houdt Gejo Wassink op 12 juni een lezing. Hij neemt de aanwezigen mee in het leven van deze reuzen-uilen. Hoe komt het dat deze uil zich aan het uitbreiden is in Nederland? Hoeveel zijn er eigenlijk en wat eten dergelijke grote uilen? In welke gebieden komen ze voor en. zitten er inmiddels ook al meer oehoes bij Winterswijk? Hebben ze een voorkeur voor bepaalde broedplekken? En waar gaan de jonge uilen heen wanneer ze het ouderlijk territorium verlaten? Op al deze vragen en meer krijgen de bezoekers tijdens deze avondvullende lezing antwoord. Informatie: marionvannoord@kpnmail.nl / 06-24199004.

Een jonge oehoe. Foto: Gejo Wassink.