Recht doen aan een kromme zaak

U zult ongetwijfeld in de lokale media gelezen hebben over onze rechtszaak tegen de megamestvergister. Maar in de regionale kranten werd er ook aandacht aan besteed en er stond zelfs een groot artikel in de Volkskrant (zie: facebook.com/megavergister). Zo heeft u kunnen lezen hoe een en ander verlopen is. Het is na deze zitting uiterst twijfelachtig of de verleende vergunningen gehandhaafd gaan blijven. Maar het is niet aan ons om dat oordeel te vellen, de verantwoordelijkheid ligt nu bij de rechtbank.

Wij vonden dat de rechtbank zich goed had ingelezen in deze complexe materie en er werden inhoudelijk goede vragen gesteld. Raar maar waar, veelal waren de vragen beter dan de antwoorden van de tegenpartij. Het leek erop dat de Provincie en het Waterschap zich maar matig hadden voorbereid, blijkbaar in de overtuiging dat dit niet nodig was, dit in tegenstelling tot onze specialisten.

Wij waren toch vooral blij dat onze vele vragen en zorgen nu eindelijk eens serieus en objectief behandeld werden. Een groot verschil met de overheid, die stond tot nu helemaal niet open voor onze steekhoudende argumenten.

Het was opmerkelijk dat in het begin van de zitting de advocaat van de provincie het nodig vond te verklaren dat de megamestvergister niet als doel heeft energie te gaan produceren.
Dit werd overigens niet veel later bevestigd door de woordvoeder van RMS. Dit was ons al lang duidelijk maar het is onduidelijk waarom de tegenpartij het nodig vond dit nu zo expliciet te melden, dat lijkt op eigen ruiten ingooien. De aanvraag voor energiesubsidie gaat nu nog problematischer worden, zoniet onmogelijk.

Desalniettemin heeft RMS Groenlo eind april opnieuw een (derde!) aanvraag ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) om energiesubsidie los te peuteren. Wellicht een soort noodsprong, zonder subsidie kan men het hele megamestvergisterplan namelijk direct begraven. Maar het is uiterst twijfelachtig dat RvO zomaar akkoord zal gaan. Naast de dit jaar aangescherpte subsidieregels, zal de landelijke onrust die ontstaan is rondom co-mestvergisters gaan meewegen in de beoordeling.

Los daarvan, iedere inspanning, of het nu een subsidieaanvraag is of een juridische procedure, het kost RMS steeds handenvol (andermans) geld. Het is moeilijk voor te stellen maar RMS vindt blijkbaar nog steeds goedgelovige mensen (veehouders?) die nog in de fabel van de megamestvergister geloven en daarin hun zuurverdiende geld riskeren.

Via onze contacten in Duitsland bereikte ons recent het nieuws dat het laatste plan van RMS om in Niedersachsen een megamestvergister (Bioraffinerie Saterland) te gaan bouwen, weer opgeborgen kan worden. Lokale weerstand en onwil bij het industriepark hebben geleid tot het afwijzen van de aanvraag. Ook kunnen we zeker niet uitsluiten dat een onderzoek naar de achtergronden van RMS heeft meegespeeld bij het afwijzen van deze aanvraag.

Het is op zijn minst opmerkelijk dat RMS de crowdfunding voor het project in Niedersachsen gewoon laat doorlopen. RMS poogt op deze manier opnieuw € 1.000.000 op te halen. Deze actie loopt al vanaf februari, de teller staat nu op slechts ca € 11.600. Heeft men in Duitsland de grote risico's van dit (pyramide?)spelletje misschien nu ook door?

Wij wachten rustig en met vertrouwen de uitspraak van de rechtbank af en bereiden ons voor op eventuele vervolgstappen. Zoals een van onze juridische adviseurs terecht opmerkte:
'Ook al wordt de vergunning nu vernietigd, het is net zoals bij het rijexamen, je mag het steeds weer opnieuw proberen'. Dat betekent dat wij alert moeten blijven!

www.megamestvergistergroenlonee.nl


Eindelijk glasvezel in de kleine kernen

OOST GELRE - In de kleine kernen van de gemeente Oost Gelre wordt glasvezel aangelegd. Dat is bekendgemaakt door Glasvezel Buitenaf. Het besluit geldt ook voor de kleine kernen van de gemeente Aalten. In totaal zijn er 2300 adressen in het buitengebied aangeschreven; 58% wil graag een aansluiting op het netwerk.

Door Kyra Broshuis

Om glasvezel aan te kunnen leggen, was minimaal 35 % noodzakelijk. Dat werd in elke kern gehaald. Mariënvelde is het meest gebrand op de aansluiting; daar gaf 69% van de adressen aan mee te willen doen. In Vragender was dat 65%, in Zieuwent 57%, in Harreveld 50 en in Lievelde 46%.

Glasvezel is populair omdat het geschikt is om grote hoeveelheden data te transporteren en het wordt gebruikt voor telefonie, internet en televisie. Om glasvezelnetwerken te bouwen, is doorgaans een grote investering nodig. Het buitengebied is rijk aan bomen en de afstanden zijn gemiddeld 30 keer langer dan in de verstedelijkte gebieden. Dat betekent dat er veel gegraven moet worden én dat een groot deel van de inwoners zich moet willen aansluiten. Veel kernen hebben dan ook actief gelobbyd voor de komst van glasvezel. De dorpsbelangenverenigingen hebben de inwoners het belang van glasvezel laten inzien. Dat heeft overigens ook goed uitgepakt voor de basisscholen in de verschillende kernen. Glasvezel Buitenaf biedt de scholen een aansluiting aan voor 1600 euro per school, evenveel als de bewoners van het buitengebied in rekening wordt gebracht. De scholen vallen echter allemaal binnen de dorpskernen en hoeven daarom geen vastrecht te betalen. Dat wordt dus ook niet in rekening gebracht.