Foto 1950, derde avondvierdaagse met junioren Longa. Uiterst rechts: Herman Bonnes als begeleider. Foto: archief
Foto 1950, derde avondvierdaagse met junioren Longa. Uiterst rechts: Herman Bonnes als begeleider. Foto: archief Foto:

Oprichter Herman Bonnes (90) draagt Avondvierdaagse nog steeds een warm hart toe

'Het in groepsverband lopen in uniform werkt mee aan de gemeenschapszin in Lichtenvoorde'

Door Barbara Pavinati

LICHTENVOORDE - Al zijn hele leven woont hij in Lichtenvoorde en dat is al negentig jaar. Herman Bonnes werd geboren in de Patronaatsstraat en woont daar tegenwoordig ook weer. Of het leven ermee gespeeld heeft. Hij is een vitale man met veel hobby's: sporten, reizen, schilderen, computeren, lezen. Hij is nieuwsgierig en wil alles ontdekken. Als er een woord in de krant staat dat hij niet kent, zoekt hij dat gelijk op. Zijn hele leven is Herman bij verschillende verenigingen actief geweest. In 1948 was hij betrokken bij de oprichting van de Avondvierdaagse door de wandelsportafdeling van Longa. Vijftig jaar lang heeft hij zich met hart en ziel voor hen ingezet. Herman over het 70-jarig bestaan dit jaar van de vierdaagse: "Het is bijzonder dat de Avondvierdaagse het zo lang volhoudt. Ik vind het mooi dat er nog steeds in uniform en in groepsverband gelopen wordt. Het werkt mee aan de gemeenschapszin in Lichtenvoorde. Het in gelijke pas lopen en zingen is prachtig om te doen. Vroeger moest je ook nog groeten bij de kerk."

"Ik zat bij de allereerste wandelclub die Lichtenvoorde kende; de Katholieke Jeugd Centrale, een soort verkenners. Dat was net na de oorlog. Later zat ik bij de wandelclub van Longa. Toen de belangstelling hiervoor afnam, heb ik voorgesteld om een vierdaagse te organiseren. Op deze manier wilde ik de wandelsport een stimulans geven," licht Herman zijn betrokkenheid toe.

De eerste vierdaagse
Om de vierdaagse van de grond te krijgen werden er in 1948 verschillende onderdelen van Longa benaderd zoals de gym, korfbal en voetbal, maar ook bedrijven en plaatsen buiten Lichtenvoorde, bijvoorbeeld Zieuwent en Vorden. Zo kwamen ze de eerste keer aan 450 wandelaars. In het eerste bestuur zaten Jo Werner senior, Jan de Graaf, Gerda Wekking en Herman Bonnes. In 1959 overleed voorzitter Werner en toen lag alles overhoop. Ben Doppen werd de nieuwe voorzitter, maar die kon niet door een deur met De Graaf. In dat jaar ging de vierdaagse niet door. Herman Tanck werd toen de nieuwe voorzitter en na ongeveer tien jaar werd hij opgevolgd door Joop Werner.

Herman:"Bij het 25-jarig jubileum heb ik voorgesteld om als aanvulling op de avondvierdaagse een 25 km tocht op de zaterdag te houden. Het echtpaar Bleumink heeft mij hierbij geassisteerd. Enkele jaren later is hiervan een marathontocht gemaakt."

Vijftig jaar bestuur
Herman:"Na vijftig jaar ben ik gestopt met het bestuur. Ik heb van alles gedaan: zoals de routes uitzetten met de fiets en medailles klaarleggen. Eerst deden we alles als vrijwilligers. Op een gegeven moment was dat een te groot risico, want als bestuur ben je aansprakelijk voor ongevallen. Toen hebben we er een stichting ervan gemaakt. Heel lang ben ik begeleider geweest van de jongensgroep van Longa. Toen de bestuurlijke taken toenamen ben ik daar mee gestopt. Vroeger ging ik nooit op vakantie tijdens de vierdaagse. Nadat ik gestopt was zijn mijn vrouw en ik gelijk een keer samen op reis gegaan."

Opmerkelijke wetenswaardigheden
"Tot in de jaren negentig liepen er ook militairen in uniform mee. Op een gegeven moment mocht dat niet meer en werd dat afgeschaft. We hebben in die tijd ook een rel gehad op de Markt. De politie was bezig met het overdreven handhaven van de orde. Jongelui gooiden toen rotjes naar de agenten. Verder zijn er nooit incidenten geweest," vertelt Herman.

"Een opmerkelijk gegeven is dat we vroeger geen weerplaza of buienrader hadden. De gelovige De Graaf zette altijd zijn Antoniusbeeld buiten voor goed weer. Als het dan droog bleef, werd er geld geschonken aan de kerk. Het ontwerp van de medaille is trouwens van Joop Werner en wordt nog steeds gebruikt," besluit Herman.

70 jaar
De avondvierdaagse bestaat dit jaar 70 jaar. Herman is gevraagd de ceremoniƫle plechtigheid bij de sluiting bij te wonen. Een eer waar hij graag gehoor aan heeft gegeven.

Foto 1950, derde avondvierdaagse met junioren Longa. Uiterst rechts: Herman Bonnes als begeleider. Foto: archief