De betonblokken op de Scheiddijk in Mariënvelde moeten de snelheid inperken. Foto: Kyra Broshuis
De betonblokken op de Scheiddijk in Mariënvelde moeten de snelheid inperken. Foto: Kyra Broshuis Foto: Foto: Kyra Broshuis

PvdA: Past RMS nog wel in bestemmingsplan?

OOST GELRE - De PvdA vindt dat de gemeente Oost Gelre nauw betrokken moet blijven bij de mogelijke komst van de mestvergister van RMS in verband met de volksgezondheid en openbare veiligheid. "Zoals vaker aangekaart, maakt de PvdA zich hier zorgen over", zegt voorman Richard Klein Tank.

Door Kyra Broshuis

"Die zorgen zijn alleen maar toegenomen door het bekend worden van een, tot dusver vertrouwelijk, rapport over de grote risico's van co-vergistingsinstallaties, waartoe ook de RMS-inrichting behoort. Het rapport, getiteld 'Co-vergisting: duurzame energie of afvallozing?' van de stuurgroep RIEC Noord en de Strategische Milieukamer van eind 2016 schetst een onthutsend beeld over de grote risico's voor de openbare veiligheid en voor malafide afvalhandel die verbonden zijn aan co-vergistingsinstallaties", zo vervolgt hij.

Wel of geen duurzame energieproductie?
De PvdA wil graag dat het college moeite doet om de ongecensureerde versie van het rapport te krijgen. Daarnaast vraagt de partij of het college, naar aanleiding van het rapport, nog steeds vindt dat de komst van nieuwe co-vergisters in Oost Gelre wenselijk is. Klein Tank zegt dat de biobased zone op Laarberg als beleidsdoel grootschalige duurzame energieproductie heeft. "Tijdens de zitting bij de rechtbank heeft een jurist van de provincie op de vraag of RMS door haar grote eigen energieverbruik wel een nettoproducent van groen gas zal worden, uitdrukkelijk geantwoord dat de beoogde fabriek van RMS niet als doel heeft duurzame energie te produceren, maar louter mest te verwerken. Dit roept de vraag op: voldoet de RMS-inrichting daarmee wel aan de expliciete doelstelling van het bestemmingsplan?" Wethouder Marieke Frank zegt dat het college zeker wil proberen de ongecensureerde versie te verkrijgen voor de raad: "Maar het is wel zo dat het rapport van RIEC Noord is waar we geen contract mee hebben en het rapport zou privacygevoelige informatie kunnen bevatten. Dat zou vrijgeven in de weg kunnen staan." Over de komst van nieuwe co-vergisters zegt de wethouder dat er altijd wordt getoetst aan de gebruikelijke voorwaarden. "Het perceel heeft als bestemming bedrijventerrein innovatie en energie. Mestverwerkers en korrelfabrieken zijn toegestaan als bedrijven in het biobased transitiepark. Een mestverwerkingsbedrijf past dus in het bestemmingsplan."

Wordt ongetwijfeld vervolgd.


OOG wil meer duidelijkheid over
geurmaatregelen Rompa

LICHTENVOORDE- De fractie van OOG wil van de wethouder weten hoe het staat met de strijd tegen de geuroverlast van Rompa. Ronald Willering merkt namens de partij op dat er veel aandacht is voor de opslag en het gebruik van de gevaarlijke stoffen maar dat er weinig wordt gezegd over de geuroverlast. “De buurt zal, met de genomen maatregelen over die stoffen, voorlopig niets opschieten met betrekking tot de geuroverlast. OOG wil dat er nu snel concrete maatregelen worden genomen om de geuroverlast voor de buurt tot een aanvaardbaar niveau te reduceren. Wat zijn nu concreet de maatregelen die Rompa bedrijfsmatig gaat nemen om de geuroverlast tot een minimum te beperken?”, zo vraagt Willering aan de wethouder.

Door Kyra Broshuis

Voorgestelde maatregelen worden onderzocht
Omdat wethouder Porskamp afwezig is bij raadsvergadering, geeft burgemeester Bronsvoort antwoord: “Wij zijn als college is in gesprek met Rompa over de geurmaatregelen en de vergunning die moet worden aangevraagd. We hanteren één lijn en dat is dat we willen meewerken aan een vergunbare situatie voor Rompa en onverminderd inzetten op geurbeperking. We blijven vasthouden aan de richtwaarden uit het Gelders Geurbeleid. De voorgestelde maatregelen van Rompa worden nu onderzocht. Zowel door ons als door Rompa wordt hard gewerkt om geuroverlast te verminderen.” In 2017 is er in een overleg met de buurtbewoners al eens gesproken over E-nose. Een instrument dat werkt met sensoren waarmee geuren gemeten kunnen worden. “De conclusie was toen dat de E-nose erg duur maar vooral een niet betrouwbaar instrument is omdat er verschillende stoffen worden gemeten en het dan niet duidelijk zou zijn of het van Rompa afkomstig zou zijn. Met betrekking tot de vergunning kan ik melden dat we in gesprek met Rompa, ze moeten vergunningsaanvraag indienen. Wij stellen termijnen. Rompa heeft ook belang bij spoedige indiening. We verwachten uiterlijk vrijdag 28 juni de aanvraag binnen te hebben. De situatie rondom de gevaarlijke stoffen zijn nu onder controle”, zegt de burgemeester.


VVD vraagt naar effect betonblokken Mariënvelde

OOST GELRE - Op 15 mei van dit jaar zijn er op de Scheiddijk in Mariënvelde betonblokken geplaatst door de gemeente. De VVD wil graag weten waarom en of de gemeente reacties heeft ontvangen op de plaatsing. "Wij hebben vernomen dat deze blokken voor veel inwoners van Mariënvelde een complete verrassing waren. Gelukkig was dat voor de direct omwonenden niet het geval. Het heeft ons in positieve zin verbaasd dat de gemeente hieraan mee heeft willen werken. In het verleden is er door de toenmalige gemeente Ruurlo op de valreep van de gemeentelijke herindeling nog onderhoud gepleegd aan de betreffende weg, waar de bewoners nu nog steeds last van ondervinden" zo zegt VVD'er Alfred Wopereis. Hij vraagt wat de aanleiding is geweest en hoe de communicatie met de aanwonenden is verlopen. Ook wil Wopereis graag weten of er naar aanleiding van de aanpassingen reacties binnen zijn gekomen bij de gemeente.

Door Kyra Broshuis

Verantwoordelijk wethouder Karel Bonsen vertelt dat er in april van dit jaar verschillende klachten zijn binnengekomen van meerdere bewoners van de Scheiddijk. Ook de politie is benaderd over de verkeerssituatie daar. "De politie heeft snelheidsmetingen verricht en geconstateerd dat de maximum snelheid daar veelvuldig overtreden wordt. We hebben contact gezocht met de gemeente Bronckhorst waar ook dit soort betonblokken zijn geplaatst. In die gemeente bevalt dat goed. Gezien de beperkte financiële middelen hebben wij vervolgens ook voor deze optie gekozen. Er is met de buurt gesproken en we hebben in goed overleg de blokken laten plaatsen. Er zijn tot nu toe geen reacties binnengekomen. Het gaat overigens wel om een proefopstelling om te bekijken of dit het gewenste effect heeft. Volgend jaar gaan we evalueren en daarna komen eventueel definitieve maatregelen", zo legt de wethouder uit.