Ook de Muziekvereniging Groenlo, hier tijdens een picknickconcert, krijgt meer zeggenschap over de lessen bij Boogie Woogie.
Ook de Muziekvereniging Groenlo, hier tijdens een picknickconcert, krijgt meer zeggenschap over de lessen bij Boogie Woogie. Foto: Kyra Broshuis

Meer zeggenschap voor muziekverenigingen bij Boogie Woogie

OOST GELRE- De gemeente Oost Gelre wil voor 2020 maximaal 177.000 euro subsidie aan Boogie Woogie verstrekken. Daarnaast wil de gemeente 30.000 euro subsidie verlenen aan de muziekverenigingen van Oost Gelre. Dat zegt wethouder Jos Hoenderboom.

Door Kyra Broshuis

Overleg met muziekverenigingen
Zoals bekend verkeert de stichting Boogie Woogie al tijden in zwaar weer. De stichting heeft gevraagd om extra geld; een eenmalig bedrag van 88.400 euro als dekking van het liquiditeitstekort en eenmalig 18.000 euro voor de financiering van het opstellen en implementeren van het businessplan. De raad is daarmee akkoord gegaan. Het bedoelde businessplan is eind september door Boogie Woogie opgeleverd en geeft inzicht in de kosten van het muziekonderwijs voor de drie deelnemende gemeenten (Winterswijk, Aalten en Oost Gelre). Naar aanleiding van de financiële crisis bij Boogie Woogie heeft Aalten aangegeven te stoppen. Voor Oost Gelre is dat geen optie. “We hebben het businessplan besproken en overleg gehad met de andere gemeenten. Ook hebben we gesprekken gehad met de muziekverenigingen van Oost Gelre. Zij hebben aangegeven in principe tevreden te zijn over de Hafa-lessen bij Boogie Woogie. Wel willen ze graag meer zeggenschap over de lessen. De verenigingen zouden graag zien dat Boogie Woogie ‘enige financiële prikkels’ zou krijgen om zo de lessen meer naar tevredenheid te laten verlopen”, legt Hoenderboom uit.

Alleen Hafa A en -B
Op basis van het coalitieprogramma over het muziekonderwijs heeft de gemeente al eerder aan Boogie Woogie laten weten dat de subsidierelatie per 1 januari 2020 fundamenteel te willen herzien. Omdat Boogie Woogie graag van elke deelnemende gemeente wilde weten welke muziekonderwijsproducten men uit haar businessplan gaat afnemen, heeft het college op 19 maart 2019 hierover een (principe)besluit genomen; alleen het muziekonderwijsproduct Hafa A- en B-niveau wordt voor een periode van twee jaar afgenomen. Hafa staat voor harmonie en fanfare. De raad moet zich nog over het voorstel buigen.


Aantal WW'ers laag, spanning op de
arbeidsmarkt hoog

ACHTERHOEK - Het aantal WW-uitkeringen in de Achterhoek is in mei verder gedaald tot 3.621. Tegelijkertijd neemt het aantal vacatures toe, waardoor de spanning op de arbeidsmarkt hoog blijft. In de Achterhoek is de arbeidsmarkt krap. Er zijn dus weinig werkzoekenden ten opzichte van het aantal vacatures. Dat is gunstig voor wie werk zoekt, maar werkgevers hebben moeite om personeel te vinden.

Eind mei 2019 verstrekte UWV in de Achterhoek 3.621 WW-uitkeringen. Dat zijn er 135 minder dan een maand eerder en ruim duizend minder dan een jaar geleden. Het aantal WW-uitkeringen daalt in de Achterhoek sterker dan gemiddeld in Nederland. Ten opzichte van mei 2018 daalde het aantal uitkeringen in de Achterhoek met 22,3% en landelijk met 16,7%.
Door de daling van het aantal WW-uitkeringen is het WW-percentage van de Achterhoek ook gedaald, tot 2,3%. Dat is duidelijk lager dan het landelijk gemiddelde van 2,7%. Het WW-percentage is het aantal WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking.
Spanning stijgt: tegenover elke vacature staan steeds minder werkzoekenden
Het afnemende aantal WW-uitkeringen en het lage WW-percentage passen in het beeld van een krappe arbeidsmarkt in de Achterhoek. Wanneer het aantal vacatures groeit en het aantal werkzoekenden afneemt, stijgt de spanning op de arbeidsmarkt. Tegenover elke vacature staan steeds minder mensen die werk zoeken. Dit betekent dat veel werkgevers moeilijker aan geschikt personeel kunnen komen en dat de kans op werk voor werkzoekenden over het algemeen toeneemt.