Vlnr. Martin Derks, Jaap Cannegieter, Rob Bongers, Johan Vollenbroek en Valentijn Wösten. De twee laatstgenoemden hebben de stichting vertegenwoordigd in de rechtszaal. Foto: Wilma van der Donk
Vlnr. Martin Derks, Jaap Cannegieter, Rob Bongers, Johan Vollenbroek en Valentijn Wösten. De twee laatstgenoemden hebben de stichting vertegenwoordigd in de rechtszaal. Foto: Wilma van der Donk

Vergunningen voor mestvergister RMS vernietigd

Stichting Mega-mestvergister Groenlo Nee boekt belangrijke overwinning

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De rechtbank Gelderland heeft uitspraak gedaan in de zaak van de Stichting Megamestvergister Groenlo Nee tegen de provincie Gelderland en het Waterschap Rijn IJssel. De omgevings- én de waterwetvergunningen voor de bouw van de mestverwerkingsinstallatie zijn vernietigd. Een belangrijk argument hiervoor was het feit dat er geen duidelijke reden was waarom er geen milieueffectrapportage is gemaakt.

Niet onverwacht
De mensen achter de stichting zijn uiteraard verheugd met de uitspraak, zo vertelt Rob Bongers namens de groep: “Natuurlijk zijn we blij maar het is niet zo dat we enorm verrast zijn. De uitspraak van de rechter komt in grote lijnen overeen met wat wij verwacht hadden. Het is wel opvallend dat er nu al uitspraak is gedaan, dat hadden we zo snel niet aan zien komen. Wij lazen het vanochtend op de site van de Rechtspraak, daar kijken we uiteraard elke dag op.”

Volgende stap
Twee van de drie vergunningen zijn vernietigd en de stichting verwacht dat ook de derde, de natuurwetvergunning, ingetrokken wordt. “Er is nog geen uitspraak gedaan over deze vergunning, daar wachten we nog op”, legt Bongers uit. Hij verwacht niet dat RMS alsnog een mestvergister gaat bouwen in Groenlo. “We moeten nu afwachten wat de volgende stap is, als die er komt. De provincie en het Waterschap kunnen in hoger beroep gaan maar dat verwachten wij niet. Een ander scenario is dat RMS helemaal opnieuw begint met het traject maar dat gaat dan weer jaren duren.”

Een nieuwe aanvraag
Van Westreenen Adviseurs, dat RMS bijstaat in het proces van de realisatie van de vergister op Laarberg, laat in een andere krant weten dat er waarschijnlijk een nieuwe vergunning wordt aangevraagd. “Dat is beter dan in beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank”, zo zegt Barry Wopereis van Van Westreenen. “We kunnen het nu beter meteen herstellen om geen tijd te verliezen en zo de provincie een nieuw besluit te laten nemen.” Vanuit RMS zelf was er niemand bereikbaar voor commentaar. De gemeente Oost Gelre laat weten kennis te hebben genomen van de uitspraak. “En deze zullen we uiteraard nauwkeurig bekijken. Verder zijn wij als gemeente geen bevoegd gezag in deze zaak.”

Zorgwekkend
Gemeenteraadslid Paul Wallerbos van OOG was medeoprichter van de protestgroep Megamestvergister Groenlo Nee en is blij met de uitspraak van de rechter. “Dit is geweldig nieuws voor Groenlo. Het is echter wel zorgwekkend dat het uiteindelijk allemaal zo ver heeft kunnen komen. Er zijn bestuurlijk flinke fouten gemaakt. Wat mij betreft is een evaluatie van het bestuurlijk proces van de afgelopen zeven jaar noodzakelijk.”

Wordt vervolgd.


Lichtenvoorde aan Zee

LICHTENVOORDE - Zondag 30 juni was het even Lichtenvoorde aan Zee. Vanaf de Johanneskerk vertrok, om zeven uur 's ochtends, een bus met 35 belangstellenden naar de oud-katholieke kerk in Egmond aan Zee. Het bezoek was georganiseerd door de protestantse gemeente Lichtenvoorde.

Na een verrassende en spontane ontmoeting ruim een jaar geleden van enkele Lichtenvoordse kerkleden met pastoor Rudolf Scheltinga kwam hij in februari naar de Johanneskerk om mee te werken aan een bijzondere kerkdienst. Hierin vertelde hij niet alleen over de oud-katholieke kerk maar kwam hij ook met een uitnodiging om een keer naar de H. Agnes parochie in Egmond aan Zee te komen. Niet lang daarna werd een bus geregeld voor een dagje 'Lichtenvoorde aan Zee'.

Het werd een positieve ontmoeting van oost en west, en van protestant en oud-katholiek. Dominee Hans Hinkamp verleende medewerking aan de kerkdienst. Na de ingetogenheid van een aansprekende kerkdienst was er volop gezelligheid bij de lunch aangeboden door de parochie. In de middag stond er de mogelijkheid voor een bezoek aan de KNRM, de reddingsmaatschappij, op het programma. Daarna zochten velen het strand op voor een wandeling, of om even pootje te baden. Het zonnige weer werkte prachtig mee. Een klein begin groeide op deze wijze uit tot een prachtige ervaring.


Het reisgezelschap bij de H. Agnes-kerk in Egmond aan Zee. Foto: PR