Lisa Steneker is programmamedewerker nieuwkomers bij de gemeente Oost Gelre.
Lisa Steneker is programmamedewerker nieuwkomers bij de gemeente Oost Gelre. Foto: eigen foto

Lisa Steneker begeleidt
nieuwkomers in Oost Gelre

‘Ik was zelf ook ooit een nieuwkomer en dat heeft soms voordelen’

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Zelf was ze ook ooit een nieuwkomer; jaren geleden kwam ze vanuit de Verenigde Staten voor de liefde naar Nederland. Lisa Steneker, de begeleider nieuwkomers van de gemeente Oost Gelre, vertelt over haar werk.

Andere sociale omgang
“Dat ik zelf ook een andere achtergrond heb, helpt me in deze baan. Ik herken deels het verdriet over de familieleden die ze achter moeten laten. Ik ben echter wel in veiligheid hier naartoe gekomen en mijn gezin is ook veilig. De nieuwkomers verkeren in hele andere omstandigheden en in veel gevallen leidt dat tot veel stress en soms ernstige trauma’s. Ook wat betreft de verbazing over sommige Nederlandse gewoontes, begrijp ik de nieuwkomers. Toen ik vanuit Boston naar Nederland kwam, was ik soms verbaasd over de sociale omgang hier. Ik was het bijvoorbeeld gewend om mensen vaak thuis uit te nodigen om te komen eten. Die sociale norm deel ik met veel nieuwkomers, maar het werkt hier heel anders. Daar kwam ik achter toen ik ‘alleen maar’ voor koffie terug uitgenodigd werd, haha!”, vertelt de 59-jarige ambtenaar. “Ook het ‘in sociale hokjes’ denken viel me hier op. Hier hebben mensen vaak vrienden voor de tennis, vrienden voor het café en vrienden voor bijvoorbeeld wandelen. Deze culturele gewoonte maakt het moeilijker voor nieuwkomers om contact met de Nederlanders te maken. Maar ondanks de misschien meer afstandelijke omgangsvormen is het, door de hoeveelheid vrijwilligers die zich aanmelden om nieuwkomers te helpen, wel het duidelijk dat veel mensen in Oost Gelre de nieuwkomers een warm hart toedragen”, legt Steneker uit.

Ergens bij horen
In Oost Gelre is het uitgangspunt dat de nieuwkomer zo snel mogelijk in staat wordt gesteld om zelfredzaam te zijn. “Om succesvol te kunnen integreren zijn zeven aspecten heel belangrijk; huisvesting, maatschappelijke deelname, taal, werk/inkomen, onderwijs/scholing, welzijn/gezondheid en vrije tijd. Hiervoor hebben de nieuwkomers tijd en de juiste ondersteuning nodig. Ik vind het mooi dat Oost Gelre echt wil investeren in de harmonie van deze gemeente en ik voel me echt vereerd dat ik daaraan mee mag werken. Het is heel fijn om als buitenlander echt ergens bij te horen en onderdeel van uit te maken. Dit is iets wat ik alle nieuwkomers gun! Wij willen graag dat nieuwkomers zich hier thuis voelen.

'Ik kan niet alles oplossen maar ik kan wel de weg wijzen.'

Kennis van de Nederlands taal en gezellige contacten met Nederlanders die open staan om kennis met ze te maken, zijn daarbij heel belangrijk. Daar valt of staat alles mee.”

Met veel plezier
Steneker vertelt dat nieuwkomers Nederlanders nodig hebben om mee te praten. “Mijn baan is het bij elkaar brengen van beide kanten. We hebben verschillende projecten om te voor elkaar te krijgen zoals het maatjesproject, het taalcafé, fiets- en zwemlessen, het tuinproject en de zomerschool. Het is goed om te zien dat zoveel mensen van de gemeente betrokken zijn bij de nieuwkomers. Zo worden de nieuwkomers elk jaar uitgenodigd voor de nieuwjaarsreceptie, een speciale wens van burgemeester Bronsvoort. En wethouder Hoenderboom gaat samen met mij op koffiebezoek bij de nieuwe inwoners van de gemeente. Wij gaan daarin veel verder dan de regels voorschrijven, en dat doen we met plezier.” De nieuwkomers leren Steneker kennen als ze een woning krijgen in de gemeente. “Ik ben dan bij de sleuteloverdracht aanwezig. Mensen vinden het vaak lastig om veel verschillende gezichten te zien, daarom is het zo belangrijk dat ze één aanspreekpunt hebben. Ik zeg altijd: ik kan niet alles oplossen, maar ik kan wel de weg wijzen.”

Ook maatje worden?
Stuur een mailtje met je naam, adres en telefoonnummer naar Lisa Steneker: l.steneker@oostgelre.nl. Voor meer informatie kun je ook contact met haar opnemen via telefoonnummer (0544) 39 35 59.


Fiets De Boer Op heeft weer aantrekkelijke route uitgezet

REGIO - Zaterdag 27 juli wordt er weer de jaarlijkse fietstocht georganiseerd door de stichting De Boer Op Zelhem-Halle door de mooie omgeving van Zelhem. De tocht is ongeveer 35 km lang. Aan de route hebben agrarische en aanverwanten bedrijven tot 16.00 uur hun bedrijf ter bezichtiging opengesteld. Een unieke kans voor een kijkje in de keuken.

De start is tussen 10.00-12.00 uur bij Eetcafe Bi-j Nolda aan de Dr. Grashuisstraat 3 in Zelhem. Hier ontvangen deelnemers een routebeschrijving. Onderweg kunt u genieten van de mooie bedrijven, de prachtige omgeving, een hapje en drankje en mooie muziek. Bij het eindpunt staan diverse kramen met handgemaakte spullen en streekproducten opgesteld en is er gelegenheid voor een gezellige nazit.

Opgeven voor de fietstocht is niet nodig. Meer info: bertusenrikie@gmail.com of 0314-621 694.