Xandra Storm bij het glasvezelhuisje tegenover haar woning. Foto: Kyra Broshuis
Xandra Storm bij het glasvezelhuisje tegenover haar woning. Foto: Kyra Broshuis

Overlast door geluid/trillingen uit
glasvezelhuisjes

Buurtbewoonster vraagt: zijn er meer mensen met klachten?

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Een irritant laag zoemend geluid, dat ervaren enkele inwoners van de Schubertstraat in Lichtenvoorde. In de straat is enkele jaren geleden een zogenaamd glasvezelhuisje geplaatst en daar komt het geluid vandaan. Buurtbewoonster Xandra Storm vertelt over de gevolgen: “Het geluid komt vanuit het computerhuisje waar ook ventilatoren in staan die de computers in het huisje moeten koelen. Als er een normale buitentemperatuur is, hoor je de ventilatoren wel maar is het geluid niet irritant. Dat wordt heel anders als de temperatuur boven de 25 graden stijgt; dan gaan de ventilatoren in een hogere stand. Het schijnt dat de behuizing gaat meetrillen en naast het geluid van de blazers ontstaat er een laag gezoem, dat ik hoor tot in mijn huis en achtertuin.” Het huisje heeft een open deur met stalen spijlen, zodat het geluid er direct uit ontsnapt.

Van het kastje naar de muur
De Lichtenvoordse heeft al van alles ondernomen maar tot nu toe zonder resultaat. Zo nam ze contact op met de gemeente Oost Gelre. Die stuurde een ambtenaar om het geluid op te komen meten. “Dat was op een minder warme dag. Met de hoge temperaturen van de afgelopen tijd hadden we dagelijks last van het zware gezoem en gebrom. Ik zet soms de radio maar aan om het gezoem niet te hoeven horen.”

'Samen staan we sterker bij de KPN'

De gemeente stuurde Storm door naar het milieuloket van de provincie Gelderland. Daar legde ze een klacht neer en de provincie deed melding bij de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA). De ODA zorgt voor vergunningverlening, toezicht en handhaving op het terrein van milieu en veiligheid in opdracht van de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem,Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Zutphen en provincie Gelderland.

Onder de norm
De ODA heeft een bronmeting uit laten voeren bij het glasvezelhuis en heeft de bevindingen teruggekoppeld. ‘Om te kunnen handhaven dient er een overschrijding van de normen te worden geconstateerd. Gezien het weer die dag, boven de dertig graden, kan er worden uitgegaan van een worst case scenario. Uit de meting blijkt dat er geen normoverschrijding optreedt voor zowel de dag-, avond- als nachtperiode. Uit de meting blijkt dat de installatie 170 hertz draait. U zou Reggefiber kunnen verzoeken het toerental van de ventilator te verlagen indien de installatie dat toelaat,’ zo schrijft de ODA. Hoe snel het geluid beweegt, wordt gemeten in hertz (Hz). Dit is een eenheid om de frequentie aan te geven. Het menselijk oor kan frequenties van 20 tot 20.000 Hz horen. Hieronder of hierboven is voor een mens dus niet te horen.

Samen naar KPN stappen
Bij Reggefiber, inmiddels onderdeel van KPN, komt Storm tot nu toe niet verder. Het bedrijf meldt wel dat de klacht is doorgezet naar het beheer van de centrales. Ook wanneer deze krant navraag doet, wordt er geen duidelijk antwoord gegeven. Bij het glasvezelhuisje komt bijna dagelijks een monteur. Storm heeft met meerdere monteurs gesproken en zij vertellen dat het hier om een luchtgekoeld huisje gaat ,maar dat er in randstedelijk gebied watergekoelde huisjes zijn geplaatst. “Dat zou hier een oplossing kunnen zijn. Maar misschien kan het veel eenvoudiger door bijvoorbeeld een geluidsabsorberend scherm te plaatsen of iets dergelijks voor die open spijlendeur. Ik wil graag met mensen in contact komen die ook geluidsoverlast van een dergelijk huisje ervaren. Misschien kunnen we dan samen contact opnemen met KPN, dan staan we wellicht sterker”, licht Storm toe.

Ervaart u ook geluidshinder van een glasvezelhuisje? Neem dan contact op met Xandra Storm via xandra_storm@hotmail.nl.


Sterk Techniek voor beter technisch onderwijs

REGIO - Scholengemeenschap Marianum, Staring College, Zone.College en Het Assink lyceum hebben hun krachten gebundeld. Samen vormen zij 'Sterk Techniek regio Achterhoek Noord/Twente'. In nauwe samenwerking met het Graafschap College in Doetinchem, ROC van Twente, de basisscholen en het bedrijfsleven in de regio werken zij aan een betere aansluiting van de technische opleidingen met het bedrijfsleven en dragen ze bij aan de bevordering van meer belangstelling voor werk in de techniek.

De samenwerking is een logisch voortvloeisel uit de zorgen die de overheid zich maakt over de dalende instroom van leerlingen met technische profielen in het vmbo en de dalende belangstelling voor een opleiding in de techniek. De overheid stelt voor 'Sterk Techniek' jaarlijks structureel 100 miljoen euro beschikbaar. Sterk Techniek regio Achterhoek Noord/ Twente heeft hiervan op 1 juli een subsidie toegezegd gekregen van bijna een miljoen per jaar voor de komende vier jaren.

De drie programmalijnen die aan de orde komen zijn:
1. doorlopende leerlijnen, waarbij leerlingen tussen de 10 en 14 jaar kennis maken met techniek en technologie;
2. eigentijds techniekonderwijs en hybride leren, waarbij ingezet wordt op kwaliteitsverbetering van het onderwijs in de technische profielen in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven;
3. regionaal programma en een duurzaam aanbod van opleidingen die goed aansluiten op de arbeidsmarkt.

Het werkgebied van Sterk Techniek regio Achterhoek Noord/Twente bestaat uit de gemeenten Lochem, Berkelland, Haaksbergen en Oost Gelre.