Ontmoetingsavond auteur Thomas Merton

Ontmoetingsavond auteur Thomas Merton

LIEVELDE – Commissie Ontmoeting en Inspiratie nodigt mensen uit op maandag 23 september voor een avond over Thomas Merton, in het Bernard Vos Clubhuus. De avond begint om 19.15 uur en de entree is gratis, na afloop is er mogelijkheid voor het geven van een vrijwillige bijdrage.

De manier waarop Thomas Merton zijn zoektocht naar verdieping beschrijft, is nog steeds voor velen een wegwijzer. In 2015 zei paus Franciscus in zijn rede voor het Amerikaanse Congres over de schrijver: "Hij was een man van dialoog, iemand die zich inzette voor de vrede tussen volkeren en religies. Hij blijft een bron van spirituele inspiratie en een gids voor velen." De avond wordt ingeleid door historicus Willy Eurlings. Na een inleiding gevolgd door een korte pauze wordt er een gesprek gevoerd over een tekst van Thomas Merton. Willy Eurlings is voorzitter van de Mertonvrienden, een Vlaams-Nederlands genootschap dat Merton in het Nederlands taalgebied onder de aandacht wil brengen.

Thomas Merton (1915 – 1968) gaat in zijn geschreven boeken op zoek naar verinnerlijking. De schrijver laat zich inspireren door zijn eigen christelijke traditie maar ook door de wijsheid van andere tradities. Door zijn contact met geestelijke leiders van religies werd Thomas een pionier op het gebied van interreligieuze dialoog. Zijn kritiek op de consumptiemaatschappij, zijn steun aan de vredesbeweging en zijn verzet tegen de Vietnamoorlog, werden hem niet door iedereen in dank afgenomen.