Er wordt regelmatig drugsafval aangetroffen in het buitengebied. Foto: Kyra Broshuis
Er wordt regelmatig drugsafval aangetroffen in het buitengebied. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Infoavond over criminaliteit in het buitengebied

‘Tegen deze criminelen kun je maar één keer nee zeggen’

Door Kyra Broshuis

GROENLO- Een kleine dertig geïnteresseerden luisterden woensdagavond bij De Mattelier geboeid naar het verhaal van deskundige Anton Jansen van het PVO over criminaliteit in het buitengebied. De avond, een initiatief van de gemeente Oost Gelre in samenwerking de politie, het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Oost-Nederland en het Centrum voor Criminaliteitspreventie.

Diefstal van gps-systemen uit tractoren
Het lijkt in het oosten van het land allemaal wel mee te vallen, zo erkent Jansen. “Maar we willen voorkomen dat de georganiseerde misdaad hier echt voet aan de grond krijgt. Daarom is het zo belangrijk om altijd melding te doen van een verdachte situatie. Jullie zijn de oren en ogen van het buitengebied.” Met de opkomst van het zogenaamde ‘smart farming’; het gebruik van geavanceerde techniek in de agrarische sector, neemt ook de kans op diefstal toe. Zo wordt er veel gps-systemenen gestolen uit tractoren in het buitengebied. “Een bende heeft ongeveer een kwartiertje nodig om zo’n systeem uit een tractor te halen. De afgelopen zomer was de schade van zes weken ongeveer 4 miljoen euro”, zegt Jansen. Een ander probleem is de vervuiling van water met synthetisch drugsafval. “De kosten voor de waterzuivering stijgen daardoor enorm en dat wordt allemaal op ons verhaald.”

Wietteelt
Het buitengebied kent veel leegstand en daar wordt door criminelen intensief gebruik van gemaakt. Zo krijgen agrariërs gewoon brieven in de bus met de aanbieding om schuren te verhuren voor wietteelt. “Pas heel goed op. Tegen dit soort bendes kun je maar één keer nee zeggen en dat is bij het eerste contact. Als je er eenmaal instapt, komt je er nooit meer uit. Daar zijn honderden verhalen over bekend, ook hier in het oosten van het land.” Agrariërs krijgen ook te maken van afpersing. Zo worden er bijvoorbeeld roestvrijstalen spijkers in de maisplanten gestoken. Die veroorzaken grote schade aan de dure machines en dat is voor criminelen een een goed afpersmiddel. Jansen vertelt dat men ook goed moet oppassen met het verhuren van schuren voor het sleutelen aan auto’s. “In die auto’s en busjes worden vervolgens verborgen ruimtes ingebouwd voor het transport van geld, drugs of wapens. Wanneer dat geconstateerd wordt, gaat het bedrijf van de eigenaar op slot. Ook al hebt u het verhuurd, u bent eigenaar en er is sprake van criminele activiteiten; de burgemeester zal uw pand sluiten.”

Drugsafval
Een ander probleem is dat agrariërs worden gechanteerd om drugsafval in hun mestput te laten gooien. “In Brabant is het al zo ver dat de koeien melk geven met stoffen erin die relateerbaar zijn aan xtc”, vertelt Jansen. Nederland is de nummer 1 van de wereld als het gaat om xtc-productie. Het gaat om gigantische bedragen. Per jaar gaat er in die handel 20 miljard euro om. In de leeftijd van 15 tot 25 jaar gebruikt 80% wel eens een pilletje. “Weet u wat daar in zit? Onder andere velgenreiniger en gootsteenontstopper..” Ook wildstroperij komt veel voor. “Let goed op, een goede jager schiet maar één keer. Hoort u meerdere schoten? Meld het direct bij 112, dan hebben we kans ze op heterdaad te kunnen betrappen.”Jansen drukt de aanwezigen op het hart om altijd melding te doen.”Vertrouw op uw buikgevoel en bel bij verdachte situaties direct 112. Anoniem melden kan ook via 0800-7000.” De aanwezigen worden vervolgens uitgenodigd om een kijkje te nemen in de speciale container om te kijken hoe hennepteelt, cocaïne wassen en een xtc-lab er uitzien.

Heeft u de avond gemist? Op 3 oktober aanstaande wordt er nog een informatieavond gehouden in het Parochiehuis aan de Dorpsstraat in Zieuwent. De avond start om 20:00 uur. Na Zieuwent op 3 oktober volgt nog een bijeenkomst op donderdag 24 oktober bij Erve Kots in Lievelde.


Ladies Night bij Mattelier met Peer Tof Theater

GROENLO - Op zaterdag 9 november organiseert De Mattelier in Groenlo een ladies night met medewerking van Peer Tof Theater. De avond start om 20.15 uur en de voorstelling duurt zo'n 50 minuten.

Stinkende Best is een grappige, interactieve en muzikale voorstelling over de balans tussen jezelf verliezen en jezelf vinden in het drukke leven van 'De moeder de vrouw'. Bij aanvang kun je tot rust komen met een lekkere kop koffie of thee en wat lekkers. Na de show mag je nagenieten met een drankje en een hapje en jezelf in de watten laten leggen of laten adviseren door de leukste visagisten, stylisten en overige 'verwenners'. Dit alles in een sfeervolle ambiance.

In Stinkende Best maken we kennis met twee moeders die elke dag weer schipperen tussen tussen werk en gezin, tussen sociaal netwerk en verantwoord eten. En oh ja, die fijne partner is er ook nog! Mindful op zoek naar dat laatste overgebleven stukje van zichzelf schrijft PEER zich in voor een godinnencursus. Maar waar halen ze de tijd vandaan? Tijdens de voorstelling komt hun ingewikkelde leven steeds verder bloot te liggen. Meer dan hun Stinkende Best kunnen ze niet doen. En trouwens, ze ruiken best lekker van zichzelf.

Lees het interview met Jette en Marijke van PEER Tof Theater op www.elna.nl/nieuws/algemeen/243942/tof-zieuwents-duo-maakt-eerste-voorstelling-voor-volwassenen-.