Leerlingen van basisschool BijEen locatie Pastoor van Ars luisteren naar het verhaal van de burgemeester. Foto: Kyra Broshuis
Leerlingen van basisschool BijEen locatie Pastoor van Ars luisteren naar het verhaal van de burgemeester. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Brandpreventieweken op gepaste wijze gestart

OOST GELRE- Met een grote brandweerwagen komt burgemeester Bronsvoort afgelopen vrijdag aan bij basisschool BijEen aan de Pastoor van Arsstraat in Lichtenvoorde. Samen met postcommandant Ilona Oolthuis van de post Lichtenvoorde geeft de burgemeester het startschot voor de brandpreventieweken.

Door Kyra Broshuis

Zoeken naar de oorzaak
Na een welkomstwoord van meester Huub Welman vertelt de burgemeester over het belang van brandpreventie. “Ik begrijp dat jullie zo’n grote brandweerwagen heel mooi vinden maar willen natuurlijk niet dat deze echt nodig is. Daarom moeten we voorkomen dat er brand ontstaat.” Ze vraagt de leerlingen hoe en waar ze hun hoverboard opbergen en wat het gevaar is van het opladen van allerlei apparatuur. Commandant Oolthuis drukt de leerlingen op het hart om vooral ook thuis te vertellen wat ze vandaag leren en grapt of er nog ‘brandende’ vragen zijn. Vervolgens gaan de kinderen, vergezeld door de brandweermannen van Lichtenvoorde, naar hun lokalen om te beginnen aan het brandonderzoeksspel ‘brandweer zoekt speurneuzen’. In de game gaan kinderen als ‘brandonderzoeker’ aan de slag. Via de interactieve game gaan ze op zoek naar de brandoorzaak van een huisbrand. De game van de brandweer wordt aan alle scholen in het land aangeboden. De campagne ‘brandweer zoekt speurneuzen’ is in het leven geroepen, omdat de brandweer in de praktijk steeds meer branden tegenkomt die zijn veroorzaakt door ‘batterijdragers’, zoals smartphones, tablets, hoverboards etc..

Hulp van de jeugdbrandweer
In de brandpreventieweken is er hulp van de jeugdbrandweer. Leden van de jeugdbrandweer helpen door zoveel mogelijk brandveiligheid onder de aandacht te brengen bij leeftijdsgenoten op hun eigen basisschool en hen te inspireren om zelf ook bij de (jeugd)brandweer te gaan. De leerlingen van de basisscholen krijgen onder andere tips voor het veilig gebruik van lithium-ion batterijen. Zo mag alleen de originele oplader die bij het apparaat geleverd wordt, gebruikt worden en moet de stekker uit het stopcontact worden gehaald als de batterij vol. Het is niet verstandig om een batterij in de volle zonlicht te liggen maar de batterij mag ook niet te koud worden. Batterijen moeten opgeladen worden in de buurt van een rookmelder en onder toezicht.

Alle basisschoolkinderen kunnen op www.brandweerzoektspeurneuzen.nl zelf aan de slag om meer te leren over het voorkómen van brand.


Mooie samenwerking tussen Kringloop Aktief en De Lichtenvoorde

GROENLO - Kringloop Aktief in Groenlo liep al lange tijd tegen een probleem aan; teveel werk maar te weinig handen. Sinds een jaar helpen de cliënten van De Lichtenvoorde de Kringloop. Met deze hulp kan het vaste personeel van de Kringloop zijn eigen taken uitvoeren.

Kringloop Aktief in Groenlo verzorgt het hergebruik van goederen. 84 procent van de gebrachte spullen komt in de winkel terecht of gebruiken ze op een andere manier. Het personeel moet daarom veel producten uitzoeken en testen. Maar zoveel mensen zijn er niet om deze werkzaamheden uit te voeren. Per toeval kreeg vestigingsleidster Hendrien Floors een rondleiding door verschillende activiteitencentra van De Lichtenvoorde. Hier kwam het gebrek aan mensen bij de Kringloop ter sprake. Cliënten wilden graag helpen. Het leek ze leuk om bij Kringloop Aktief in Groenlo aan de slag te gaan in groepsvorm. Eddy Firing, begeleider bij De Lichtenvoorde, pakte dit op. Nu, een jaar verder, zijn zij elke maandag een vaste waarde in het team.

Samen maar ook zelfstandig
Zo helpen ze de kringloop op verschillende manieren. Het uitzoeken van het speelgoed en de boeken of het inrichten van de winkel, ingespeeld op de gebeurtenissen. Voor de Slag om Grolle bouwden onder andere Mark en David een complete kraam, helemaal ingericht. Volgens Hendrien gaat dit perfect samen. "Eddy ziet wat er moet gebeuren, legt dit uit aan de cliënten en ze pakken dit op. Zo maken ze kennis met ons en allerlei verschillende mensen."

'Mooi hè, wat een omgeving met je kan doen'

Het is een mooie samenwerking tussen Kringloop Aktief en De Lichtenvoorde. Eddy: "We doen het samen maar ieder heeft ook zijn eigen taak. De één heeft meer aandacht en begeleiding nodig dan de andere. Het doel is om taken uiteindelijk zelfstandig te doen. Heel langzaam steeds iets meer."

Je hoort erbij
Mark zoekt het speelgoed uit en David is buiten verantwoordelijk voor de tuinmeubelen. Mark: "Techniek vind ik leuk. Soms mag ik invallen als er een vaste kracht niet is. Ik mocht wel eens het speelgoed testen." Volgens Eddy stralen ze helemaal als ze hier aan het werk zijn. "Ze zijn hier erg welkom en je hoort erbij." Hendrien vult aan: "De samenhang is heel goed. Mooi hè, wat een omgeving met je kan doen. Wij kunnen namelijk niet één op één begeleiding bieden en daarvoor is Eddy er. Zo kunnen wij onze taken uitvoeren. Dit gaat heel goed samen, er is een klik."


Mark en David actief bij Kringloop Aktief. Foto: PR