Middag van Mooi Schoon op 12 oktober

OOST GELRE - Op zaterdagmiddag 12 oktober houdt het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA van 13:00 tot 17:30 uur De Middag van Mooi Schoon. Een inspirerende middag voor iedereen die zich inzet om zwerfvuil te voorkomen of op te ruimen. Ook mensen die zich nog niet inzetten maar wel geïnteresseerd zijn, zijn van harte welkom.

Zonder zwerfvuil is onze wereld zoveel mooier. Gezonder en veiliger. Een schone, gezonde en veilige wereld draagt bij aan het leefplezier en aan een mooie natuur.
Gelukkig zijn er in de gemeente Oost Gelre steeds meer mensen die zich inzetten om zwerfvuil te voorkomen of op te ruimen. Zo deden afgelopen jaar onder andere 191 enthousiaste mensen mee aan 6 opruimacties en zijn 66 afvalgrijpers uitgedeeld. 650 schoolkinderen ruimden in de Week van Mooi Schoon zwerfvuil op. Een aantal mensen raapt af en toe wat zwerfvuil op tijdens een rondje wandelen of tijdens het uitlaten van de hond.

De Middag van Mooi Schoon
Het doel van de Middag van Mooi Schoon is om al die mensen, die gaan voor een mooie en schone omgeving, te inspireren, de gelegenheid te geven om elkaar te ontmoeten en om hen te bedanken. Ook mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp zwerfvuil zijn welkom.
Er is een vrijblijvend en voor jong en oud geschikt programma met tal van workshops, sprekers, activiteiten en inspirerende voorbeelden. En vanzelfsprekend een lekker hapje en drankje. De Middag vindt plaats bij Infocentrum IJssel Den Nul in de gemeente Olst-Wijhe. Er rijden pendelbussen vanaf het treinstation naar de locatie.

Gratis, goed bereikbaar en aanmelden
Meer informatie over het programma en de routebeschrijving vind je op www.mooi-schoon.nl/12oktober. In verband met de organisatie is het fijn als je je van te voren aanmeldt. Dat kan via de aanmeldknop op www.mooi-schoon.nl/12oktober.

Mooi Schoon
De gemeente Oost Gelre voert het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon samen met 17 andere ROVA-gemeenten. Het doel van het programma is zwerfvuil voorkomen en zwerfvuil bestrijden.


Cursus over Bijbelse Elia

GROENLO – Een cursus met kunst en verhalen over de Bijbelse Elia begint op donderdag 31 oktober. De cursus vindt op meerdere dagen plaats in het parochiesecretariaat van de St. Paulus- en St. Ludgerparochie. De cursus wordt gegeven aan de Nieuwstad 12 te Groenlo. De cursussen zijn verder op 21 november, 12 december en de laatste sessie op 12 maart. Alle cursusavonden duren van 19.30 tot 22.00 uur, alle cursusavonden kosten in totaal 30 euro. Aanmelden kan tot uiterlijk 11 oktober bij Peter Müller van de commissie.

De verhalen over de profeet Elia fascineren door hun onwaarschijnlijkheid: een raaf voedt Elia in een droge beek, de meelpot en oliekruik van de weduwe raken niet leeg, een dood kind wordt tot leven gewekt, koning en koningin staan lijnrecht tegenover de profeet, de profeet triomfeert over de tegenstanders en zit vervolgens vol vertwijfeling in de woestijn, Elia ontmoet zelfs de Eeuwige... In de sprookjesachtige verhalen schuilen diepere lagen, op persoonlijk, gelovig en maatschappelijk vlak. Vooral religieuze en sociale kritiek vallen op. Het oude lied van macht en tegenkracht klinkt herkenbaar in onze oren. De verhalen van Elia vragen om uitdieping en meditatie, ze leveren tegelijkertijd uitdagende gespreksstof.
Vooraf aan de tekstlezing kijken we naar hedendaagse kunst, die eigen zeggingskracht heeft. De kunstwerken zijn associatief gekozen bij de Eliaverhalen. Vanuit het kijken naar en gesprek over het kunstwerk, is het spannend om te zien hoe de kunst zich verhoudt tot de tekst.
Geïnteresseerden hoeven niet thuis te zijn in de Bijbelse verhalen of moderne kunst, belangrijk is een open geest, voor verdieping en verrassing.

0544 463045
pjamueller@gmail.com


Verkoop dvd's bij bieb Oost-Achterhoek

REGIO - Vanaf vrijdag 4 oktober is er in de vestigingen in Borculo, Ruurlo, Eibergen, Neede, Groenlo, Lichtenvoorde en Winterswijk een verkoop van dvd's en luisterboeken. Voor een zeer schappelijk prijsje kan men de eigenaar worden van prachtige films en ingesproken boeken. De verkoop duurt slechts twee weken.

De collecties dvd's en luisterboeken verdwijnen dan wel uit de vestigingen, maar dat betekent niet dat er geen alternatief is. Via filmbieb.nl kunnen leden van de Bibliotheek nog steeds dvd's lenen. De vervanging van de luisterboeken is er al een tijdje. Via de online Bibliotheek kunnen alle bibliotheekleden gebruik maken de LuisterBieb, een app met ruim 2600 te beluisteren boeken.