De waterzak is een echte Lichtenvoordse uitvinding. Foto: Dinès Quist
De waterzak is een echte Lichtenvoordse uitvinding. Foto: Dinès Quist

Bouw van vier pilotwoningen officieel gestart

LICHTENVOORDE - ProWonen bouwt vier energiezuinige woningen aan de Broekboomstraat. Op woensdag 16 oktober werd de bouw officieel gestart. Daarbij werden de toekomstige bewoners geïnformeerd over de installaties van hun huis. Dit behoefde enige uitleg, want de aardgasvrije woningen krijgen ieder een eigen unieke warmtebron. De bewoners van deze huurwoningen worden drie jaar lange gevolgd qua verbruik en ervaringen, en met die gegevens brengt ProWonen in kaart welke vorm van installatie het beste uit de bus komt.

Door Dinès Quist

"Dit is voor ons een project om van te leren," vertelt Hendrik Mulder, projectleider van ProWonen. "Het betreft hier vier identieke nieuwbouwhuizen, dus kunnen we de duurzame warmtebroninstallaties goed met elkaar vergelijken. Zo krijgen we een gedegen beeld van het energieverbruik, huishoudelijke gewoontes en het effect van gedrag in omgang met de installaties. Drie jaar lang monitoren we het energieverbruik van de bewoners, hierin wordt de samenstelling van het gezin en hun leeftijden meegenomen." Om te mogen wonen in deze duurzame woningen, geven de huurders toestemming voor het gebruik van die gegevens. Daar krijgen ze dan wel een energiezuinige woning voor terug en ook kunnen ze zelf aflezen hoeveel energie ze opgewekt en verbruikt hebben. De warmte-installaties zijn innovatief, maar niet onbekend in de markt. De bewoners kunnen er zeker van zijn dat er een degelijke installatie in hun huis zit. Hoe de installaties werken is in grote lijnen te zien op de informatieborden die voor de te bouwen huizen staan.

Wethouder Bart Porskamp woont de officiële start van de bouw bij en is verheugd met het energiezuinige woningproject in het centrum van Lichtenvoorde. "Als gemeente zijn we druk met verduurzaming van woningen en we zijn dan ook blij dat ProWonen deze pilot in onze gemeente gaat uitvoeren. We zijn heel benieuwd naar het resultaat van de pilot. Wellicht kunnen wij deze informatie ook gebruiken in kennisoverdracht richting particuliere eigendommen."
Hoewel de bouw van het project afgelopen woensdag officieel werd gemaakt, wordt er al vanaf september gewerkt aan de woningen. De funderingen zijn al zichtbaar evenals delen van installaties. Zo ook is er een enorme waterzak te zien die de kruipruimte van één van de woningen voor een groot gedeelte bedekt. Deze bufferzak is onderdeel van het warmte-installatiesysteem op nummer 48, zo legt Jacques Mathijssen, directeur van Solar Freezer, uit. Een leuke bijkomstigheid is dat het om een Lichtenvoordse uitvinding gaat. Als teken van de officiële start van de bouw wordt de bufferzak symbolisch dicht geritst door wethouder Porskamp en afgevaardigden van ProWonen en Solar Freezer.
Na verwachting kunnen de bewoners in het voorjaar van 2020 hun intrek nemen in de energiezuinige onderkomens en dan kan de pilot van start gaan.

Onder het genot van een drankje is er tijd om de prospectussen te bestuderen. Foto: Dinès Quist
Dit informatiebord legt de werking van een warmtepomp uit. Foto: Dinès Quist