Shania Kolkman met ‘haar maatje Bram’. Foto: Theo Huijskes
Shania Kolkman met ‘haar maatje Bram’. Foto: Theo Huijskes

'Mijn moeder zegt dat ik een mensenmens ben'

LICHTENVOORDE - De rubriek 'Vrijwilliger van de maand' kent met verschillende personages in zowel Elna als Groenlose Gids een tweetal verschillende versies. Desondanks heeft zij met haar 19-jarige leeftijd de primeur om als jongste inwoner geportretteerd te worden in deze maandelijkse bijdrage. Het betreft hier Shania Kolkman. De uitverkorene van deze maand heeft met moeder Kitty (geboren Engelbarts) Lichtenvoords bloed en met vader Tom (Kolkman) Grols bloed. Samen met zoon en broer Damon vormt men een hecht en bovenal gezellig gezin, woonachtig aan de Vragenderweg in Lichtenvoorde.

Door Theo Huijskes

In huize Kolkman, in het bijzijn van haar ouders, vertelt Shania over haar nog prille leven, dat desondanks al ruim drie jaar enkele malen per week in het teken staat van vrijwilligerswerk. In haar geval bijzonder vrijwilligerswerk, dat bestaat uit het begeleiden, onderhouden en vooral vermaken van plaatsgenoot Bram (17), vanwege verstandelijke beperkingen ondergebracht bij de Stichting De Lichtenvoorde. Deze organisatie, die zorg en ondersteuning aanbiedt in de gehele regio, is er voor mensen met een verstandelijke beperking zoals Bram.

'Mijn maatje Bram'
"Eigenlijk was ik met mijn op dat moment 15-jarige leeftijd nog te jong om voor dit soort vrijwilligerswerk in aanmerking te komen. Bij nader inzien kwam men er bij mij toch op terug met de vraag of ze van mijn diensten gebruik zouden kunnen maken. Op de dinsdag heeft onze activiteit een wisselende invulling. Bij goede weersomstandigheden maken wij meestal een tocht op een aangepaste duo-fiets. Veelal blijft het niet bij fietsen alleen. Ook vindt Bram het leuk om zo nu en dan een terrasje te pakken, een dierentuin te bezoeken of andere leuke dingen te doen. Het maakt mij allemaal niet uit, als hij maar tevreden is. "Op de wekelijkse donderdag is Shania een trouwe stand-by wanneer Bram bij Estinea in Aalten wordt vermaakt. "Ik haal hem dan op in zijn woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten aan de Aaltenseweg. Bij Estinea blijf ik gedurende zijn verblijf aldaar bij Bram in de buurt om hem na afloop weer terug te brengen naar Lichtenvoorde."

'Het is een lieve meid, helemaal geknipt voor de zorg'

Een vertrouwensband
Shania, inmiddels verliefd op Niels Berentsen, is nog steeds super blij dat zij dit vrijwilligerswerk heeft opgepakt. "Het is leuk en met name dankbaar werk. Ondanks dat Bram weinig zegt en praktisch helemaal in zichzelf leeft, hebben wij een vriendschappelijke, noem het vertrouwensband met elkaar. Na de basisschool en de havo volg ik nu een HBO-opleiding in Zwolle, afgestemd op de zorg. Het is de combinatie studie enerzijds en praktijk anderzijds, die mij alleen maar blij en gelukkig maakt. Wat de studie betreft, heb ik nog drie jaar te gaan. Maar samen met mijn ouders, broer en natuurlijk mijn vriend komt het allemaal goed", aldus een opgewekte Shania, die ook nog voetbal speelt bij Longa '30, daarnaast vrijwilligerswerk doet bij de corsogroep De Lummels en in het kielzorg van haar vader wordt meegenomen om een stukje vrijwilligerswerk bij te dragen aan het tweejaarlijkse evenement De Slag om Grolle.

Sociaal voelend en behulpzaam
Shania is tot op heden de jongste vrijwilliger van de maand is, dus toch maar even om een reactie gevraagd aan één van de beide oma's, alsmede aan één van de beide opa's.

Oma Marijke Kolkman hoeft niet lang na te denken. "Dat mijn schoondochter Kitty haar Shania aanmerkt als een mensenmens, klopt helemaal. Ik kan en mag dat zeggen, want ik heb haar tien jaar achtereen en dat op twee dagen in de week opgepast. Een bijzonder lief kind, telkenmale een genot om te mogen oppassen. Dat zij deze vorm van vrijwilligerswerk heeft gekozen, verbaast mij geenszins. Nog los hiervan, je hoeft maar een klik te geven en zij staat voor een ander klaar en is daarbij altijd bijzonder attent. Kort samengevat, voor mij een kleinkind dat te allen tijde sociaal voelend en behulpzaam is."

In een reactie geeft opa Benny Engelbarts aan heel gelukkig te zijn met Shania. "Maar dat ben ik met al de vier kleinkinderen van mijn beide dochters. Dat Shania in dit geval in de schijnwerpers wordt gezet, is helemaal terecht. Dat zij, en dat op een dergelijke jonge leeftijd, dit vrijwilligerswerk doet, is toch helemaal geweldig. Het is een lieve meid, helemaal geknipt voor de zorg. Ik ben er daarom ook niet bang voor dat zij in die richting niet haar weg weet te vinden."