Een heel team van de gemeente Oost Gelre werkte mee aan het internationale congres. Vlnr Peter Ballast, burgemeester Annette Bronsvoort, wethouder Marieke Frank, Bernou Wagenaar, Luciënne Kant, Miriam Luttikholt, wethouder Bart Porskamp en Meike Prollius. Foto: Kyra Broshuis
Een heel team van de gemeente Oost Gelre werkte mee aan het internationale congres. Vlnr Peter Ballast, burgemeester Annette Bronsvoort, wethouder Marieke Frank, Bernou Wagenaar, Luciënne Kant, Miriam Luttikholt, wethouder Bart Porskamp en Meike Prollius. Foto: Kyra Broshuis Foto: Kyra Broshuis

Oost Gelre wil internationale culturele route ontwikkelen

GROENLO- Tijdens de Slag om Grolle vond er een internationaal congres plaats, georganiseerd door de gemeente Oost Gelre. Dit congres, met als thema ‘de 80-jarige oorlog, hoe vertel je het verhaal?’, werd bijgewoond door gasten uit onder andere Italië, Finland, Rusland en afgevaardigden van de Efforts, Saxion Hogeschool, de provincie Gelderland en de Nederlandse Vestingsteden. De gemeente wil gezamenlijk een internationale route langs Europese steden, betrokken bij de strijd tegen de Spanjaarden, opzetten.

Door Kyra Broshuis

'De Slag om Grolle is belangrijk voor de toeristische en economische ontwikkeling, dat willen we verder uitbouwen'

Blij met ‘de Slag’
“We zijn als gemeente ontzettend blij met het grootste zeventiende-eeuwse re-enactment evenement van Europa binnen onze gracht. Alle complimenten daarvoor naar de organisatie, alle vrijwilligers én de inwoners van Groenlo. Dit evenement is belangrijk voor de toeristische en economische ontwikkeling”, zegt burgemeester Annette Bronsvoort. “We willen dat graag verder uitbouwen.”

‘Cultural route’
Bernou Wagenaar, beleidsmedewerker vrijetijdseconomie internationaal en marketing bij de gemeente, heeft samen met Peter Ballast al verschillende contacten gelegd in Europa. “We hebben intensieve gesprekken gevoerd met Efforts, de European Federation of Fortified Sites (Europese federatie van vestingsteden). Samen willen we de route, die de Spanjaarden al plunderend hebben afgelegd door Europa voor dat ze Nederland bereikten, in beeld brengen. In navolging van de Liberation Route kan er zo een ‘cultural route’ ontstaan die langs bekende vestingsteden loopt als Brussel, Worms, Breisach, Genua, Parma, Luxemburg, Besançon en uiteraard Groenlo. Op deze manier kunnen wij samen een belangrijke impuls geven aan de Europese samenwerking op het gebied van cultuurtoerisme, storytelling en erfgoed”, legt Wagenaar uit.

Armoede en ellende
Tijdens het congres wordt veel kennis en kunde over de 80-jarige oorlog gedeeld. Zo is onder andere Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse Geschiedenis aan de Radboud Universiteit en expert op het gebied van de 80-jarige oorlog, te gast als spreker. Zij vertelt dat eeuwenlang het verhaal vooral vanuit het oogpunt van de winnaars is verteld. “Pas veel later, in de twintigste eeuw, kwamen er de verhalen over het lijden van de bevolking. Het was pure armoede en veel ellende hier op het platteland.”

The sky is the limit
Dit is de eerste keer dat de gemeente Oost Gelre een dergelijk groot internationaal congres organiseert. Op de tweede dag van het driedaagse congres werd in de Mattelier de samenwerkingsovereenkomst ondertekend door alle partijen. “Het vertellen van historische verhalen kunnen we nog veel verder uitwerken. The sky is the limit”, zo besluit Michiel Flooren, lector regio-ontwikkeling van de Saxion Hogeschool.