Sporthal Marianum gaat door

Alleen OOG stemt tegen en komt met amendement

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Afgelopen week stond het raadsvoorstel voor de nieuwe sporthal bij Marianum op de agenda bij de raadsvergadering. De gemeente wil een sporthal met drie zaaldelen realiseren. OOG vindt onder andere dat ook het Graafschap college, naast het Marianum, een substantiële bijdrage moet leveren. Daarnaast zegt Willering van OOG het vreemd te vinden dat de sporthal niet geprivatiseerd wordt. “Het is stuitend te vernemen dat ouders niet betrokken willen zijn; een duurzame sporthal, daar hoort wat ons betreft inzet van de ouders bij.” Willering vervolgt: “In deze financieel slechte tijden is het onverteerbaar dat niet wordt gekozen voor het opknappen van Den Elshof maar voor het realiseren van een dure sporthal. En waarbij slechts drie hoofdgebruikers zijn en er slechts één betaalt middels de overdracht van grond. Onverantwoord.” OOG komt met een amendement om de beslissing met een half jaar uit te stellen.

Krimp
De VVD zegt dat het om een investering in de gemeente Oost Gelre gaat maar wil graag de toezegging dat binnensportverenigingen straks niet gedwongen worden gebruik te maken van de nieuwe hal bij Marianum. De PvdA vraag of het redelijk is dat het Graafschap College geen bijdrage levert en vindt dat slechts één zekere gebruiker, namelijk Rap en Snel, de zaak kwetsbaar maakt. De NLog komt met een amendement. De partij wil een vaste aanbouw van 100 m2 voor een permanente turnhal, te betalen uit het surplus van de investering voor de sporthal. Later trekt NLog het amendement in. D66 staat positief tegenover het voorstel maar vreest wel voor de bevolkingskrimp. “Minder leerlingen op het Marianum en ook minder leden bij de verenigingen, dat is wel het vooruitzicht.” CDA’er Niek Bragt vraagt het college nu al rekening te houden met de mogelijke uitbreiding naar vijf zaaldelen.

Marianum is niet verplicht bij te dragen
Volgens wethouder Bart Porskamp is er bewust gekozen voor drie zaaldelen nu en straks, samen met de basisscholen, kijken naar de andere twee zaaldelen. Over Den Elshof zegt hij: “Het is zo dat in de intentieovereenkomst staat dat Den Elshof minimaal tot 2026 open blijft. Vanaf 2027 gaan wij in elk geval geen bijdrage meer leveren aan Den Elshof, wij investeren in de hal bij Marianum.” De wethouder legt uit dat het Graafschap College niet verplicht kan worden een bijdrage te leveren. “Dat geldt overigens ook voor Marianum; zij zijn het wettelijk niet verplicht maar leveren wel een bijdrage. Verder zijn wij niet per definitie voor sloop van de hal bij Den Elshof maar we willen investeren in Marianum en vanaf 2027 niet meer in Den Elshof.” De opmerking van OOG over kinderen van de basisscholen die door weer en wind zouden moeten, vindt de wethouder veel te voorbarig. “In Lichtenvoorde bijvoorbeeld hebben we busvervoer ingezet.” Het amendement van OOG krijgt geen steun van de andere partij. Uiteindelijk stemt alleen OOG tegen het besluit. De bouw van de sporthal gaat dus door.


Oost Gelre hoog op de kliklijst

OOST GELRE - Het aantal meldpunten over bijstandsfraude is sinds 2013 verdrievoudigd. Nederlanders klikken steeds meer over elkaar bij de overheid, dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant. Het gaat meestal om een vermoeden dat iemand samenwoont of zwart werkt naast de uitkering. De gemeente Oost Gelre scoort bijzonder hoog op de kliklijst. Dat zag ook Jerry van der Meulen van D66.

Door Kyra Broshuis

Een slechte zaak
"Onze gemeente staat hoog genoteerd, er wordt veel geklikt en wij als D66 hebben grote moeite met deze tendens. Steeds meer mensen verklikken elkaar. Het aantal meldpunten stijgt enorm, een slechte zaak wat ons betreft. Wat vindt het college ervan dat het aantal meldpunten de laatste jaren zo toeneemt, en welke meldingen zijn er in onze gemeente binnengekomen?", zo vraagt Van der Meulen.

Legitiem
De antwoorden op het onderzoek van de Volkskrant zijn gegeven door de SDOA (Sociale Dienst Oost Achterhoek), legt wethouder Jos Hoenderboom uit. "Wij hebben in onze gemeente géén meldpunt voor bijstandsfraude, ook niet binnen het samenwerkingsverband van SDOA. Onze inwoners bellen echter wel eens met de SDOA of doen schriftelijk hun bevindingen. We krijgen ongeveer 40 meldingen per jaar binnen. Daarvan heeft zo'n tien procent betrekking op de inwoners van Oost Gelre. Het gaat dan vooral om bijstandsfraude. Van deze meldingen leidt ongeveer zeventig procent tot consequenties voor de betrokken bijstandsgerechtigden. Wij maken voor het opsporen van bijstandsfraude ook gebruik van meldingen van derden. Dat vinden wij legitiem. We strijden immers tegen ondermijning. Onze samenleving is gebaseerd op regels en normen en waarden. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid. Het college vindt dat we daar in Oost Gelre op goede manier invulling aan geven."

Elkaar aanspreken
D66 is blij te horen dat de gemeente Oost Gelre geen meldpunt heeft voor bijstandsfraude. "Maar het steekt ons wel dat het gewoon gebeurt. Dat er geklikt wordt. Het is beter om elkaar aan te spreken op bepaald gedrag in plaats van het stiekem doorgeven en verklikken", zo zegt Van der Meulen.


Oost Gelre doet mee aan 'Orange the World'

OOST GELRE- Op 25 november aanstaande is het de Internationale Dag tegen geweld tegen vrouwen. Vanaf die datum, tot 10 december, wordt elke dag wereldwijd actie gevoerd, uiteraard ook in Nederland. Samen met ministeries, gemeenten, provincies en maatschappelijke organisaties wordt er door UN Woman campagne gevoerd. Om aandacht te krijgen voor het probleem van geweld tegen vrouwen worden in het hele land objecten in oranje licht gezet onder de noemer 'Orange the World'.

Door Kyra Broshuis

Alle gemeenten uitgenodigd
Nederland doet sinds 2015 mee aan deze campagne. In dat jaar werd het Vredespaleis oranje uitgelicht. In 2016 lichtten toenmalig Ministers Bussemaker en Ploumen het EYE in Amsterdam oranje uit, en in 2017 was de Erasmusbrug in Rotterdam prachtig oranje verlicht door burgemeester Aboutaleb om aandacht te vragen voor het wereldwijde probleem van geweld tegen vrouwen. De campagne kreeg het jaar daarop navolging in het hele land; in 2018 werden meer dan 40 gebouwen, fonteinen, standbeelden en andere objecten oranje uitgelicht door 25 gemeenten en drie provincies. In 2019 kan Nederland een primeur halen; in alle twaalf provincies aandacht voor Orange the World. Alle gemeenten en alle provincies zijn dit jaar uitgenodigd om mee te doen, en uiteraard zal de nationale overheid niet ontbreken.

OOG wil ook gemeentehuis oranje
De gemeente Oost Gelre wil ook medewerking verlenen aan Orange the World. Vanuit de raad kwam het voorstel om de kerk in Zieuwent in het oranje licht te plaatsen. OOG wil meer, zo zegt raadslid Freek Jansen van deze partij: "Willen wij echt een statement maken dan is de kerk in Zieuwent natuurlijk heel mooi begin. Een nog beter statement zou natuurlijk zijn als wij onze eigen gebouwen, zoals ons gemeentehuis, in het oranje licht gaan plaatsen. Mijn vraag is dan ook of ons gemeentehuis ook voorzien is van lampen die gericht zijn op het gebouw. Is het college genegen het gemeentehuis ook in het oranje licht te plaatsen?"

Dit is voldoende
Wethouder Hoenderboom legt uit dat daarover gesproken is binnen het college. "Maar wij vinden één gebouw, in dit geval de kerk in Zieuwent, voldoende. Wel zullen we nog een persbericht wijden aan Orange the World. Ook zullen we extra aandacht schenken aan het in het licht zetten van de Zieuwentse kerk. De burgemeester zal de lichten ontsteken. Dat is wat ons betreft voor nu voldoende."