Gaat Oost Gelre de JA/JA-sticker invoeren? Foto: Den Haag FM
Gaat Oost Gelre de JA/JA-sticker invoeren? Foto: Den Haag FM Foto:

OOG pleit voor JA/JA-sticker

OOST GELRE - Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde eind september dat de Amsterdamse Ja/Ja-sticker voor op brievenbussen mag blijven. De gemeente Amsterdam had die sticker per 1 januari 2018 ingevoerd. De reclamebranche probeerde de uitvoering terug te draaien. Dat is dus niet gelukt. Door de invoering van de sticker krijgen huishoudens in Amsterdam alleen reclamedrukwerk als ze zelf een sticker op de hun brievenbus plakken. Geen sticker betekent dus geen folders. Adverteerders die toch folders door de bus doen, riskeren een boete. De fractie van OOG is voorstander van de sticker, zo zegt raadslid Freek Jansen tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Door Kyra Broshuis

Folders ongezien in papierbak
“Elk huishouden zonder sticker bespaart volgens onderzoek zo 33 kilo papier per jaar. Het nut hiervan heeft zich bewezen. Een nee/nee of een nee/ja sticker geeft een omgekeerde actie. Het gevolg is namelijk dat mensen veel folders ongezien weggooien. Om papierverspilling tegen te gaan is dit een mooi middel dat de gemeente Oost Gelre kan invoeren. Nu het gerechtshof van Amsterdam de gemeente Amsterdam gelijk gegeven heeft is het voor elke gemeente mogelijk hieraan mee te doen. Andere gemeenten hebben al animo getoond. Bij het VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) congres schaarde zich een ruime meerderheid achter de motie van de gemeente Zaandam. Daarbij kunnen huis-aan-huis bladen wel blijven en bezorgd worden. Echter zonder extra folders. Een nevenvangst kan zijn dat de advertenties van de huis-aan-huis bladen daarin een extra impuls krijgen”, zo zegt Jansen. Hij wil weten wat de gemeente Oost Gelre tijdens dat congres gestemd heeft en hoe de gemeente tegenover de ja/ja-sticker staat.

College is voorstander
Folders ongelezen weggooien is zeker papierverspilling, antwoordt wethouder Porskamp. “En ook wij hebben ons achter die bewuste motie geschaard. Er is een oproep gedaan om een landelijke invoering bij alle gemeente te ontwikkelen. Daar staan wij achter. We gaan niet zelf nu al iets ondernemen. Eind november is het volgende VNG-congres. Hopelijk is er dan meer nieuws. Wanneer dat niet het geval, kunnen wij daar pro actief achteraan gaan. Wij houden u op de hoogte.”

Wordt vervolgd.


Ook in Oost Gelre tekort aan pleeggezinnen/ouders

OOST GELRE - Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week vroeg de PvdA, in het kader van de week van de pleegzorg, naar de situatie in Oost Gelre. "In de week van 30 oktober tot 6 november is er de jaarlijks terugkerende actieweek rondom werving van pleeggezinnen en pleeggrootouders van de diverse organisaties die zich bezighouden met pleegzorg. Opvang in reguliere gezinnen is, zo blijkt uit onderzoek, het meest wenselijk. Landelijk is er een groot tekort aan pleeggezinnen/ pleeggrootouders", zegt Annelies Donderwinkel van de PvdA. Zij wil van de wethouder weten hoe de stand van zaken is in Oost Gelre.

Door Kyra Broshuis

16 aanvragen in de Achterhoek
Wethouder Hoenderboom vertelt dat er door de acht Achterhoekse gemeenten, in samenwerking met een vertegenwoordiging vanuit de pleegouders/zorgers, een visie is opgesteld. "In deze visie wordt beschreven wat de uitgangspunten en de doelen zijn. Het is een hele compacte visie die dient als richtlijn voor de komende jaren. In de hele regio Achterhoek is er een tekort aan pleegzorg, dus ook in Oost Gelre. Voor zestien kinderen in de Achterhoek wordt op dit moment opvang gezocht. Voor elf kinderen gaat het om weekend- en vakantieopvang en voor 5 kinderen wordt er continu opvang gezocht." De wethouder onderschrijft het belang van de landelijke campagne. "Er zijn veel landelijke campagnes en de kracht van herhaling is ontzettend belangrijk. We zetten ook lokaal dingen uit. Op 6 november zit ik aan een gezamenlijk ontbijt met alle pleegouders en bij de scholen in onze gemeente worden banners geplaatst met de oproep voor pleegouders. Op 11 december wordt er ook nog een informatieavond gehouden voor onze gemeente."


CDA pleit voor snelle fietsverbindingen

OOST GELRE - In de regionale media was eerder deze maand te lezen dat de gemeente Aalten een uitbreiding wil van de snelle fietsverbindingen en dat er wordt samengewerkt met de gemeente Oude IJsselstreek. Een hele goede ontwikkeling, vindt het CDA. Raadslid René Plaggenburg van deze partij hierover: "Wij vinden dit een heel goede ontwikkeling; goed voor duurzame mobiliteit in deze streek en evenzo goed voor de vitaliteit van de inwoners. Dit zou perfect passen binnen de ambitie van de Achterhoek en wij als CDA vinden dan ook dat dit de brede aandacht verdient binnen de Achterhoek Board met de daarbij passende thematafels." Plaggenburg wil weten hoe het college hier tegenaan kijkt en of hier al over gesproken wordt aan de thematafels. "Als er niet over gesproken wordt, hoe staat het college erin om dit Achterhoek-breed te onderzoeken en eventueel uit te rollen en dit voor te dragen in de board?"

Door Kyra Broshuis

Gezamenlijke aanpak
De ontwikkeling van een hoofdfietsnetwerk is opgenomen in het uitvoeringsprogramma mobiliteit van de regio Achterhoek, zo zegt wethouder Karel Bonsen. "Het onderwerp fietsroutes staat op de agenda en zal gezamenlijk opgepakt worden. Routes die onze gemeente aangaan, worden daarin meegenomen." Aalten wil met snelle fietsverbindingen aansluiten bij ontwikkelingen elders in de Achterhoek en de rest van Nederland. De Euregio heeft eerder dit jaar ook al een snel fietspad voorgesteld tussen Doetinchem, Emmerik en Zevenaar. De provincie Gelderland steunt de ontwikkeling van snelle fietsroutes.