OOG na de raad van 15 oktober

Ondanks de korte agenda werd het toch nog bijna 22.00 uur. De meeste tijd ging zitten in de nieuwe sporthal bij het Marianum. Ondanks de quasi kritische geluiden van de coalitiepartijen in de commissievergadering gingen ze gewoon akkoord. Rekening voor u uiteindelijk een slordige 6 miljoen euro. Opmerkelijk was dat wethouder Bart Porskamp deze raadsvergadering al over zijn bestuurlijk periode heen regeerde. Ten eerste weet hij nu al dat het college na 2026 geen subsidie meer aan den Elshof verstrekt om daarmee de huidige sportclubs te dwingen naar het Marianum te gaan. Daar zal dan geen sportcafé zijn voor de nodige 'sociale cohesie'. Maar ach. En ten tweede wordt hij na 2022 schoolbuschauffeur voor de basisschoolleerlingen die bij hun eigen basisschool (in het centrum van Groenlo) geen eigen gymzaal meer hebben. Want ondanks dat Porskamp in een eerdere commissie op een vraag van OOG aangaf dat geen enkele gymzaal bij welke basisschool in Groenlo dan ook zal worden gesloten, zegt hij nu dat er, als de sporthal bij het Marianum klaar is, nog maar voor 2 gymzalen voor 3 basisscholen in Groenlo plaats is. Dat zijn natuurlijk de locaties Willibrord en Ni'je Veste. Leerlingen van de basisschool die geen gymzaal meer heeft gaat hij dan met de bus naar het Marianum verplaatsen, zodat de kinderen niet door weer en wind moeten. Als er natuurlijk nog plaats is in de nieuwe sporthal, want alle klassen van het Marianum en het Graafschapcollege zullen er ook moeten bewegen. En u zult zien, die gaan voor. En reistijd gaat ten koste van onderwijstijd. Sport en bewegen is gezond, aldus fractievoorzitter Bragt van het CDA. Maar blijkbaar niet voor alle basisschoolleerlingen.

Hilarisch was de fractievoorzitter van D'66, Van der Meulen. Hij beweerde dat de begroting 2020 in plaats van een tekort van 3 miljoen euro een overschot heeft van € 300.000. Hij is en blijft onbegrijpelijk. Hij wilde dat geld ook het liefst meteen spenderen. Dus nog voor de begrotingsvergadering. Hij gaat er dus ook maar bij voorbaat vanuit dat de begroting met al zijn bezuinigingen en lastenverzwaringen, die ten koste gaan van uw portemonnee, wordt vastgesteld. En dat is aannemelijk, want CDA en VVD zullen alleen pro forma tegen pruttelen. Van der Meulen heeft echter buiten het college gerekend. Het college heeft namelijk nog ruim 10 euro per inwoner van Oost Gelre nodig om een fusie tussen twee voetbalclubs in Groenlo mogelijk te maken. Met dank aan de gemeenschap van Harreveld, die hieraan dus ruim € 14.000 bijdraagt, Mariënvelde ruim € 8.500, Zieuwent € 20.000, Lievelde € 14.000, Vragender € 10.000, Zwolle € 6.000, Lichtenvoorde € 130.000 en de inwoners van Groenlo de rest. Zo, nu weet u alvast voor een deel waar dit college en deze coalitie met uw geld blijft.


Fractie OOG


Raadsblog van D66 Oost Gelre

D66 Oost Gelre heeft de raadsvergadering van dinsdag 15 oktober aangegrepen om enkele onderwerpen in het vragenuur te stellen aan het college. Dit keer gingen de vragen over de regenboogvlag die op de internationale Coming Out Day niet bij het gemeentehuis hing, tot verbijstering van een aantal inwoners. Verder heeft Jerry van der Meulen namens de gehele fractie van D66 Oost Gelre vragen gesteld over het meldpunt voor bijstandsfraude waar de Volkskrant onlangs over berichtte.

Volgend jaar komt de regenboogvlag weer uit de kast
Coming Out Day, de dag waarop internationaal aandacht gevraagd wordt voor acceptatie van seksuele voorkeur en genderidentiteit. Overal in het land wapperde die dag de regenboogvlag, het symbool voor seksuele diversiteit en jezelf kunnen zijn. Vorig jaar hing de vlag ook bij het gemeentehuis van Oost Gelre en daar waren we trots op.
Dit jaar schitterde de vlag door afwezigheid. Tot verbijstering van verschillende inwoners en ook tot onze eigen verbijstering. We vroegen daarom aan de wethouder waarom de vlag er dit jaar niet gehangen heeft en of dit in de toekomst voorkomen kan worden. We willen blijvende aandacht voor jezelf kunnen zijn in onze gemeente. Jaarlijks de regenboogvlag in de wind laten dansen hoort daarbij.
De wethouder gaf aan dat het een misverstand was waardoor de vlag er dit jaar niet hing en dat dit in de toekomst niet weer gebeurt. Dus volgend jaar komt de vlag gewoon weer uit de kast. En daar zijn we blij mee!

Klikken over iemand met een uitkering
Onze tweede vraag ging over het meldpunt bijstandsfraude waar de Volkskrant over publiceerde in de zaterdagkrant van 5 oktober. Oost Gelre stond hoog in het lijstje en dat terwijl wij niet eens wisten dat er een meldpunt was. Als D66'ers staan wij voor het vertrouwen in elkaar en in de samenleving. Elkaar aanspreken op verantwoordelijkheden, maar elkaar rücksichtslos melden bij de gemeente of sociale dienst past daar in onze ogen niet bij. Dat meldpunt blijkt er dan ook niet te zijn. De meldingen worden spontaan gedaan door inwoners over hun buren, familie of bekenden, door het schrijven van een brief of een telefoontje aan de sociale dienst of de gemeente. Jerry heeft in de raadsvergadering benadrukt dat fraude te allen tijde bestreden moet worden, maar het verklikken van de buren, past niet in een samenleving waarin we allen 'naobers' zijn. Vanuit dat oogpunt zijn wij dan ook verbijsterd over de aantallen meldingen die gedaan worden. Ons standpunt: vertrouwen voorop, elkaar respectvol aanspreken bij twijfel. We zijn allemaal mensen en we zijn 'naobers', dus dan ben je er voor elkaar. Ook voor de onderlinge controle en elkaar aanspreken op verantwoordelijkheden. En dan niet melden bij de gemeente, maar gewoon eens met elkaar in gesprek en elkaar wijzen op onze eigen verantwoordelijkheden.


Fractie D66 Oost Gelre