Hohe Messe van Bach met soliste Klaartje van Veldhoven. Foto: Jan Lankveld
Hohe Messe van Bach met soliste Klaartje van Veldhoven. Foto: Jan Lankveld

De Hohe Messe: Bachs meesterwerk

ZUTPHEN/ENSCHEDE - Op 31 oktober (De Hanzehof, Zutphen) en 2 november (Grote Kerk, Enschede) voeren Concentus Cantzione uit Zutphen en Vocaal Ensemble Ex Arte uit Enschede de Hohe Messe van Bach uit. Dit laatste werk van Bach wordt door kenners gezien als zijn muzikale testament, zijn allerbeste werk. De dirigent is Emile Engel. Aanvang beide uitvoeringen 20.00 uur.

Voor de Hohe Messe gebruikte Bach eerder werk, recyclede dat en voegde er enkele geweldige bonustracks aan toe. Zo is het een 'the-best-of-album' waarin hij alles liet zien wat hij in huis had. Alsof hij zijn laatste en beste troefkaart inzette om de mensheid nog één keer te verrijken met zijn buitengewone gaven.

Solisten van naam
Bij Bachs Hohe Messe werken amateurkoren van hoog niveau samen met professionele solisten. Ze zijn bekend van onder andere Podium Witteman en de tv-uitzending van de Matthäus Passion van dit jaar. De solisten zijn Klaartje van Veldhoven, Vincent Lesage, Kaspar Kröner en Michiel Meijer.

Gloednieuw orkest
Het gloednieuwe Barokorkest La Sorpresa speelt op historische instrumenten. Voor de Hohe Messe wordt het orkest aangevuld met een aantal leden van het wereldberoemde Orkest van de 18de Eeuw.

Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de Hanzehof in Zutphen en het Wilminktheater in Enschede.