Afbeelding
Foto:

Marineren in Malibu

Oost Gelre vergrijst. Dat horen we al jaren en wie een beetje oplet, ziet het voor zijn neus gebeuren. Scholen krimpen, sportverenigingen gaan samen, jeugdactiviteiten worden afgelast vanwege te weinig deelname. Je zou denken dat we superzuinig zijn op iedere spruit die het daglicht ziet en ergens zijn we dat ook. We proppen onze teerbeminde kroost vol peperdure hightech Nutrilon, bruine boterhammetjes en biologisch verantwoorde fruithapjes. We drukken er een half alfabet aan inentingen en zwemlessen in, helpen met leren lezen en dreunen samen tot vervelens toe de tafels op. Alles om ons kostbare nageslacht de best mogelijke start te geven. Tot ze een jaar of 15 zijn, dan gebeurt er ineens iets raars.

Daar waar gemeente, evenementenorganisatoren en horeca keer op keer zich inspannen om de jeugd van de drank af te houden, de een om andere reden dan de ander, vinden veel ouders het allemaal wel best. Dat Pietje of Marietje in het weekend een flinke plens alcohol wegwerkt, lijkt allemaal niet zo'n probleem te zijn zolang ze de nieuwe vloerbedekking maar niet onderkotsen. En als ze dat doen, het zelf maar weer opruimen. Ach, als ie heel slecht is, doen we dat ook nog maar even voor hem.

Ouders staan toe dat de kinderen bij hen thuis alvast gaan 'indrinken' en vinden het geen enkel probleem de drank in te slaan bij de plaatselijke supermarkt of slijter. Handig joh, je hoeft zelf de aanbiedingen niet meer bij te houden, daar hebben die pubers zo'n app-je voor.

Horecagelegenheden wacht een fikse boete als ze betrapt worden op de verkoop van drank aan minderjarigen, tot aan bedrijfssluiting toe. Voor de privésituatie geldt dat allemaal niet. Al die betutteling, als ouder maak je dat toch zeker zelf wel uit. Op een enkele ouder na die lak heeft aan 'wat anderen er wel niet van zeggen', kijken we vooral naar elkaar en welke ouder wil er nu voor 'braaf en burgerlijk' versleten worden? Vroeger mocht je op je zestiende al drinken en daar zijn we ook niet slechter van geworden toch?

Slechter misschien niet. Slimmer zeker ook niet. Want welk weldenkend mens stelt zijn zorgvuldig opgekweekte kroost nu bloot aan een flink grotere kans op alcoholverslaving, leer- en gedragsproblemen? Wellicht diegene die zelf al op jonge leeftijd zijn hersens in de Malibu-jus of cola-vieux heeft liggen marineren. Een goed voorbeeld doet goed volgen, luidt het spreekwoord. Een slecht voorbeeld vaak nog veel beter.


Kees Kiezel