Who's got the balls?

Planbare zorg, het nieuwe toverwoord waarmee Santiz denkt weg te komen met het onzalige plan om de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde van het veelgeprezen streekziekenhuis in Winterswijk te sluiten. Oftewel: baby's op bestelling en baren op afroep. Wethouder Hoenderboom en burgemeester Bronsvoort trappen er met open ogen in. Tijdens de wekelijkse persconferentie papegaait Hoenderboom, mede namens onze burgemeester, netjes het bestuur van Santiz na dat een ziekenhuis die twee bevolkingsgroepen, zwangeren en kinderen, volledig buitensluit, nog steeds een volwaardig ziekenhuis is in plaats van een veredelde polikliniek. Verder stak onze volksvertegenwoordiger niets dan de loftrompet over de geweldige samenwerking tussen de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk.

Wat is dat toch met onze Oost Gelrese politici? O zo bang om ergens tegenin te gaan. God, het lijken wel Achterhoekers. Bescheiden, op de achtergrond en straks ruimen we stilzwijgend de puinzooi wel weer op. Maar de tijden zijn veranderd, meneer Hoenderboom. Niet alleen in ziekenhuisland maar ook in de Achterhoek hebben we geleerd dat we een stem hebben en dat je én een indringende boodschap kunt laten horen én nog steeds constructief samen aan een oplossing kunt werken. Hulde aan D66-er Linda van der Berg die direct in actie kwam en namens alle fracties in de raadscommissievergadering vragen stelde over de mogelijke sluiting van het SKB. Ze drong er bij de wethouder op aan toch vooral te blijven hameren op twee ziekenhuizen met een volledig zorgaanbod. Helaas bleek dat aan dovemansoren gericht, de wethouder blijft netjes afwachten op het besluit van Santiz in februari. Man, waar zijn je ballen? Zo bezien komt dat vrouwenquotum geen dag te laat.

Gelukkig voelt CDA-collega Leemreize beter aan wat er leeft onder de Oost Gelrese bevolking dan zijn wethouder. Tijdens een vergadering van de Achterhoek Board en de Achterhoek Raad steunt Leemreize onvoorwaardelijk de motie die door CDA Achterhoek is ingediend, net als vrijwel alle andere gemeente-afgevaardigden. Alleen Gemeentebelangen Bronckhorst, Gemeentebelangen Doetinchem en Partij voor Lokaal Maatwerk (ook Doetinchem) stemden tegen. Een voor allen en allen voor een sterke Achterhoek? Blijkbaar is er uiteindelijk geen beter belang dan het eigenbelang.

Of gaat het er in Doetinchem net zo aan toe als met De Graafschap? Als het er op aan komt, is het gewoon een kwaliteitskwestie...


Kees Kiezel