Sinterkerst

Afgelopen weekend vierden veel mensen Sinterklaas. Eigenlijk hoor je dat te vieren op Pakjesavond op 5 december of desnoods op zijn verjaardag op 6 december. Maar goed, er hoort wel meer. Ik heb afgelopen weekend Sinterkerst gevierd. Twee vliegen en twee cadeaus in één klap.

We hadden een pop-upkinderboerderij ingericht. Met een schimmel, een os een ezel, een paar schapen en paar roetveegkalkoenen. Met wat kinderen verkleed als herdertjes en normale boertjes. Een kerststal met een kribbe gevuld met takjes van een ontmantelde roe.
Er werden gezellige gedichten voorgedragen met hier en daar een klemtoonmisser. 'Sint vond nog wat geld in één van zijn zakken / Daarom mag jij nu dit cadeau uitpakken'. En dit had nog wel zo makkelijk opgelost kunnen worden met '... dit cadeau uit gaan pakken'.

Het was een mooie tussendag. Grey Sunday qua weer, in elk geval niet zo donker als Black Friday. Helaas geen sneeuw, ondanks de oproep van de organisatoren van de Lichtenvoordse kerstmarkt. Dat kwam misschien ook wel omdat God geen Engels verstaat. Ben benieuwd wat Ie van de X-mas Experience gaat vinden.

Er waren hapjes en drankjes in overvloed. Nou kon het nog, voordat de boeren de boel zo gaan blokkeren dat er vanuit de distributiecentra geen hapjes en drankjes meer onze kant op kunnen komen. Ik bedoel steeds sterker: boeren niet in de zin van agrariërs maar in de zin van boeren.
Ik vind dat iedereen overal tegen mag protesteren, en ik begrijp ook wel dat je om kracht bij te zetten overlast wilt veroorzaken, maar niet in mijn achtertuin. En we hebben in Oost Gelre ook enkele distributiecentra, waarvan een van een grote supermarkt. En als ik er last van heb, dan ben je af.
Of heb ik nou iemand tussen het harde werken door op een idee gebracht?

Dat boerenlulgevoel werd toch al versterkt door het naar binnen lobbyen van een nogal middelmatig nummer van Normaal tot in de top 10 van de Top 2000. Ik dacht nog even dat het fantasie was, maar het is het echte leven. En dat couplet over die hoge rentestand over het krediet aan de boeren, klopt dat nog wel? En niet alleen in financieel opzicht.
Die heiligverklaring van de boeren, zeker in de Achterhoek, loopt misschien wel wat uit de hand (misschien, hè). Sinterklaas is het niet meer, JC steeds minder en nieuwe heiligen hebben we niet nodig. Behalve dan Child in Time, dat nummer is nog wel een beetje heilig, en staat nu buiten de top 10.

Maar goed, het is maar een lijstje, de winkelschappen lagen nog vol, dus wij hadden nog genoeg vullertjes op deze Sinterkerstdag. En ik had er nog een voor deze week.