De Mastreechter Staar trad met 89 van de 110 leden op in de Werenfriduskerk in Zieuwent. Foto: Renske Hummelink
De Mastreechter Staar trad met 89 van de 110 leden op in de Werenfriduskerk in Zieuwent. Foto: Renske Hummelink Foto:

Kippenvel tijdens 'huiskamerconcert' met 700 bezoekers

ZIEUWENT - Daar waar andere koren moeite hebben om nieuwe aanwas te vinden, debuteerden zaterdagavond in Zieuwent maar liefst 4 van de 10 nieuwe zangers van Mastreechter Staar. Het koor dat uit zo'n 110 leden bestaat, is met 89 heren en 1 dame naar Zieuwent gekomen om een in afgeladen Werenfriduskerk te laten horen dat ze het predikaat 'koninklijk' meer dan waard zijn. Van een statig klassiek concert is echter geen sprake. Door de prettige interactie met het publiek ontstaat er in de kerk al snel de sfeer van een groot huiskamerconcert, weliswaar met een visite van zo'n 700 man.

Door Annekée Cuppers

Het koor dat op uitnodiging van het dames- en herenkoor Werenfridus naar het kerkdorp is gekomen, bestaat al zo'n 135 jaar. Na een indrukwekkende opkomst waarbij de mannen al zingend (Conquest of Paradise) van achteruit de kerk naar het podium lopen, volgt een programma van wereldse en kerstliederen waarbij sopraan Eline Meijs, tenor Fabio Verga en bas bariton Bèr Schellings op verschillende momenten een hoofdrol vertolken, muzikaal ondersteund door pianovirtuoos Michiel Ballhaus. Dirigent Frederik Verhooghe leidt zijn koor op expressieve wijze en zoekt regelmatig de interactie met het publiek. Gelach en opmerkingen als 'mooie kearl' vallen hem ten deel. Het publiek geniet volop en zingt, op uitnodiging van de dirigent, verschillende keren mee met het koor. Onder andere bij het lied 'Achterhook' dat de Staar speciaal voor dit optreden heeft ingestudeerd. Zieuwent krijgt ook een primeur; tenor Fabio Verga en bas bariton Bèr Schellings vertolken op enthousiaste wijze het beroemde duet uit de Parelvissers. Na het slotakkoord waarbij de mannen met de armen om elkaars schouders staan, volgt een daverend applaus vanuit de kerk.

Na de pauze is het tijd voor de liederen in kerstsfeer. Sopraan Eline Meijs laat de zaal even helemaal stil worden met het breekbare 'Ave Maria' terwijl het nummer 'Fairytale of New York' een hele andere kant van deze uitmuntende zangeres laat zien. Na een dankwoord van preses Hans Reuser, die tussendoor voor de nodige toelichting bij de stukken zorgde, wordt het concert passend afgesloten met 'We wish you a merry Christmas'. Een staande ovatie valt het Mastreechter Staar ten deel waarna de mannen uit Maastricht als 'toetje' nog even 'Stille Nacht' uit de hoge hoed toveren. Het ware kerstgevoel klonk nog nooit zo mooi als op deze avond in de Werenfridus.

Eric Hummelink laat namens de organisatie in een reactie weten: "Het is gewoon fantastisch hoe goed alles is verlopen. Het concert was helemaal uitverkocht. We hadden wel eens zoveel kaarten kunnen verkopen, zoveel animo was er. Maar helemaal tevreden ben ik pas als alles is opgeruimd en ik bij Het Witte Paard achter een biertje zit. Ook de leden van de Staar waren erg te spreken over de ontvangst, de locatie en het enthousiaste publiek, ze willen graag nog eens terugkomen. En wat ons betreft, is dat zeker een optie."

Dan wordt het ineens muziek'
Hoewel het koor nieuwe leden met open armen ontvangt, liggen de eisen voor toelating behoorlijk hoog. Een van de koorleden vertelt: "Jarenlang ging ik trouw naar alle kerstconcerten van de Staar maar vanwege het hoge niveau durfde ik me niet aan te melden. Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en ik moet zeggen, vanaf dag één voelde ik me thuis bij het koor. We zijn in het dagelijks leven gewend om zoveel dingen individueel te doen en dit doe je juist allemaal samen. Aan Frederik Verhooghe hebben we een enorm goede dirigent en daarnaast word je begeleid door een zangcoach. We zingen vierstemmig en dat is een hele uitdaging. Dat je dan aan een nieuw stuk begint en dat het al reperterende steeds beter gaat tot alles op ineens zijn plek valt, dat is een geweldig moment. Dan wordt het ineens echt muziek." Meer foto's op www.elna.nl.

Duet uit de Parelvissers door bas bariton Bèr Schellings (links) en tenor Fabio Verga. Foto: Renke Hummelink
Sopraan Eline Meijs brengt het breekbare 'Ave Maria'. Foto: Renske Hummelink
Het vaandel van de Mastreechter Staar. Foto: Renske Hummelink
Duet uit de Parelvissers door tenor Fabio Verga (links) en bas bariton Bèr Schellings. Foto: Renke Hummelink
Foto: Renske Hummelink
Foto: Renske Hummelink
De kerk werd tijdens het concert sfeervol uitgelicht. Foto: Renske Hummelink
Dirigent Frederik Verhooghe (rechts). Foto: Renske Hummelink
Bas bariton Bèr Schellings is al sinds zijn jeugd lid van de Mastreechter Staar. Foto: Renske Hummelink