Maria Monasso en Walter Leemreize vertrouwen op bereidwillige vrijwilligers. Foto: Theo Huijskes
Maria Monasso en Walter Leemreize vertrouwen op bereidwillige vrijwilligers. Foto: Theo Huijskes

Bevrijdingsvuurestafette roept vrijwilligers Groenlo op

Comité 4 mei wordt Comité 4 en 5 mei

Door Theo Huijskes

GROENLO - Door alleen maar tevreden en bovenal blije mensen werd begin 2018 met gepaste trots, en dat tijdens een officiële persconferentie in het gemeentehuis in Lichtenvoorde, bekendgemaakt dat de gemeente Oost Gelre in de nacht van Dodenherdenking (4 mei) op Bevrijdingsdag (5 mei) voor het eerst meedoet aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette. Hierbij werd tevens de afspraak gemaakt dat de beide grote kernen binnen Oost Gelre (Lichtenvoorde en Groenlo) om de beurt tekenen voor de organisatie van de estafette, alsmede voor de activiteiten rond de ontvangst.

Het betreft hier de jaarlijkse, landelijke estafette, zijnde het symbool voor vrede en vrijheid, die inmiddels al een levensduur kent van ruim 70 jaar. Want het is sedert 1948 dat het bevrijdingsvuur jaarlijks in Wageningen wordt ontstoken. Het vuur, dat de overgang markeert van herdenken naar vieren, wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei Plein voor Hotel De Wereld in Wageningen. Nadat het vuur ontstoken is, wordt het verspreid over het gehele land en dat naar tal van verschillende gemeenten.
Werd in het afgelopen jaar de eerste estafette in deze gemeente, waarbij het 4 en 5 mei Comité Lichtenvoorde tekende voor de organisatie, een groot succes, inmiddels is het een jaar later nog maar de vraag of Groenlo een herhaling van dat succes kan garanderen. De reden van deze, noem het patstelling, is het gegeven dat het 4 en 5 mei Comité Groenlo, ondanks verwoede pogingen, er nog niet in geslaagd is om vrijwilligers binnen te roeien.

Kandidaat-vrijwilligers
Walter Leemreize en Maria Monasso, respectievelijk voorzitter van het Lichtenvoordse en Groenlose comité, zijn desalniettemin nog steeds hoopvol gestemd. Beiden zijn van mening dat in een gemeente, waar het vrijwilligerswerk hoogtij viert, het toch mogelijk moet zijn om enkele geschikte kandidaten te werven die zich gedurende een korte periode willen inzetten ten behoeve van de organisatie van deze alom door de Nederlandse bevolking omarmde activiteit. Maria Monasso geeft aan dat Groenlo deze oproep tevens wil aanwenden om het bestaande 4 mei Comité uit te breiden naar een 4 en 5 mei Comité en daarbij tegelijkertijd vurig hoopt op met name verjonging. "Het huidige 4 mei Comité telt zes leden, die jaarlijks de herdenking organiseren waarbij naast een groot aantal vaste bezoekers zich ook ieder jaar nieuwe, jeugdige bezoekers aansluiten. Het zestal leden is goed op elkaar ingespeeld en wil derhalve de herdenking voor haar rekening blijven nemen. Uitbreiding wordt derhalve gezocht voor het gebeuren op 5 mei, waarbij dus jeugdig elan van harte welkom is."

Het draaiboek voor de estafette is gereed
"Het in 2018 samengestelde draaiboek kan zo uit de kast worden getrokken", zegt Walter Leemreize. "Wat dat betreft is er reeds het nodige voorwerk gedaan. Daarenboven is het de gemeente Oost Gelre, die de totale organisatie van het gebeuren ondersteunt en faciliteert. De lopersverenigingen uit Lichtenvoorde en Groenlo, die vol lof zijn over het gebeuren in 2018, zullen ook dit jaar weer van de partij zijn. Daar wordt tevens nog een lopersgroep uit Vragender aan toegevoegd. Ook zal een 5 mei-projectorkest weer acte de présence geven. In 2018 speelden circa veertig muzikanten uit Lichtenvoorde, Vragender, Zieuwent en Mariënvelde in deze gelegenheidsformatie mee. Mogelijk dat er deze keer ook gerekend kan worden op musici uit Groenlo. We hebben het hier nog steeds over een prachtig initiatief, waarvoor onvoorstelbaar veel belangstelling bestaat, maar dat daarentegen ook op de medewerking moet kunnen rekenen van een aantal enthousiaste vrijwilligers."
Wie belangstelling heeft of meer informatie wil hebben over de aan de orde zijnde vrijwilligerstaken, kan dit laten weten aan Maria Monasso. Zij is te bereiken op telefoonnummer: 0544-465193 of per e-mail: mariamonasso@hotmail.com.