De Torenwachter: krijgt mijn idee nu toch nog een herkansing?

Dat is toch mooi, beste Grollenaren, het is toch best mooi dat de gemeente aankondigde om de belanghebbenden (nog) beter op de hoogte te stellen van bouwplannen en zo. Dat je niet op een morgen wakker wordt en dat d'r dan ineens, zonder dat je ook maar het flauwste vermoeden had, een enorme torenflat naast je huis staat. En dat dan de gemeente ook nog zegt: had je maar beter moeten lezen, Torenwachter; we hebben het wel in de krant laten plaatsen. Maar de gemeente wil nu, zo las ik, de belanghebbenden, directe omwonenden und so weiter nog eens extra op de hoogte stellen. Ik neem aan dat die mensen een aan hen gerichte brief krijgen. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente zover gaat dat het halve college of een batterij ambtenaren op de fiets naar die mensen gaat en onder het motto 'leuk dat de koffie klaar staat' de bouwplannen nog even omslachtig gaat uitleggen. De gemeente hoeft niet op de koffie te komen, maar de bewoners ook niet. Zo is het maar net.

Nee, dat is een goed plan want je kunt in een uitgestrekte gemeente als Oost Gelre toch niet alles meer bijhouden. Toen Groenlo nog alles alleen deed wist je wel welke Grollenaren er bouwplannen hadden en wie er probeerde stiekem een fietsenhok of een duiventil te bouwen of een ondergrondse nachtbar te realiseren. Maar nu hebben we rond Groenlo een reusachtig buitengebied en dat zijn we van huis uit eigenlijk niet gewend. We hadden eerder helemaal geen buitengebied en nu hebben we veel meer buitengebied dan 'binnengebied'. Ja, de tijden zijn veranderd!

En we kunnen ons toch ook niet bezighouden met de voorgenomen bouw van een vee schuur in Mariënvelde of een schaapherdersonderkomen in Vragender. Dat is toch niet allemaal bij te houden en het is op zich mooi dat de gemeente alles publiceert in onze Groenlose Gids, maar het is ook weer niet de bedoeling dat de helft van de inwoners niet meer op het werk verschijnt omdat ze alle maar dan ook alle berichten van de gemeente moeten napluizen. Zo zijn we niet getrouwd.

Dus dat informeren: toppie van de gemeente!

Maar nu moet me nog iets anders van het hart. Zeg het maar, Torenwachter, gooi het er maar uit man! Oké, daar gaat-ie. Het is alweer enkele jaren geleden dat ik een fantastische suggestie deed aan de gemeente. Toen ik dat stukje schreef had ik verwacht dat Oost Gelre me meteen zou omarmen. Dat ze direct spontaan zouden roepen: verdorie Torenwachter, daar heb je een idee, wij waren er nooit opgekomen! Ik stelde voor om alle plannen, bouwplannen, afbraak, aanleg enzovoort van elke plaats of kerkdorp in een apart stukje in de krant te zetten. Dan hoefden de Grollenaren alleen maar naar Groenlo te kijken en we hoefden dan niet al die mallotige dingen van buiten de stad door te pluizen. Gewoon per stad, dorp of kerkdorp de bups bij elkaar voegen. Kost geen cent meer, maar wel ontzaglijk duidelijk.

Toen dat stukje in de krant stond riep ik naar mijn familie: geen bloemen kopen deze week, daar zorgt de gemeente voor. D'r kwam van alles van de gemeente, aanslagen, aanmaningen maar bloemen, forget it! Ik raakte gedeprimeerd, zocht steun bij een psychiater. Ik zei: zou dat komen omdat hoogbegaafden zoals ik zo overgevoelig zijn? Nee, dat was typisch iets van laagbegaafden; die kunnen het niet in perspectief zien. Maar nu zie ik nieuwe kansen en wacht met spanning op de gemeente.


Torenwachter