Het (nieuwe) logo van de Senioren Handwerkclub Groenlo, ontworpen door Mike Wittenbernds. Foto: PR
Het (nieuwe) logo van de Senioren Handwerkclub Groenlo, ontworpen door Mike Wittenbernds. Foto: PR

Groenlose Handwerkclub lanceert eigen site en logo

Elke tweede maandag gezellig kletsen maar ook hard werken

Door Kyra Broshuis

GROENLO - De Senioren Handwerkclub Groenlo werd al in 1978 opgericht maar is allesbehalve ouderwets. De club heeft inmiddels een eigen website, grolshandwerk.nl, én een eigen logo. De club, die elke twee weken bij elkaar komt in de Orangie, wordt geleid door Thea ten Dolle, Gerrie Wittenbernds en Riet Kloosterman. De club houdt zich uiteraard bezig met handwerk en dan vooral met breien, maar ook het sociale aspect is ontzettend belangrijk.

Erg gezellig
Elke tweede maandagmiddag wordt er hard gewerkt én gekletst in de Orangie. Onder andere door de 92-jarige mevrouw Wolters die altijd aanwezig is. “Er moet wel iets heel bijzonders zijn, wil ik dit afzeggen. Ik ben nu bezig met Noorse sokken, maar ik maak ook graag Grolse wanten en sjaals.” Mevrouw te Boome (82) is pas sinds drie jaar lid van de club: “Ik had eigenlijk altijd nog genoeg te doen thuis maar dit is wel erg gezellig. Er wordt veel georganiseerd en het is fijn om er even uit te zijn.” De tafels liggen vol met materialen en eindproducten die allemaal voorzien worden van het label ‘Grols handwerk’. “Veel van onze producten gaan naar de VVV en de rest wordt via via verkocht. Voor de Noorse sokken hebben we bijvoorbeeld altijd vaste opkopers voor de kerstmarkten. We zijn nu druk bezig met het breien van lange kousen voor de Slag om Grolle”, legt Thea ten Dolle uit. “We kijken goed naar welke kleuren er in die tijd gedragen werden. We hebben inmiddels 56 paar af die allemaal naar de beurs van de Slag gaan, op 30 maart in De Mattelier.” De opbrengst van de artikelen van de Handwerkclub gaat voor een groot deel naar goede doelen in de omgeving. Zo hebben recent de Electrocar van De Molenberg, de stichting van Petko Radovanovic én Ravott’n een bedrag ontvangen.

Grolse pet in Alkmaar
Mevrouw Zieverink (85) is bij de club de vaste breister van de mini-Grolse wantjes. “Ja, dit is wel echt priegelwerk, maar dat vind ik mooi. Ik doe ongeveer drie uur over een klein wantje, dat is dan wel inclusief koffiepauze. Die kleine dingen maken, dat doe ik het liefst. Dan he’j ‘t ok nog ne keer af.” Afgelopen weekend liep mevrouw Gebbinck (72) op Marveld een man tegen het lijf die een door haar gemaakte Grolse pet droeg. “Ik zag direct dat het mijn werk was. De man kwam uit Alkmaar en vertelde dat hij daar iemand had zien lopen met zo’n pet. Hij hoorde dat het uit Groenlo komt en is vervolgens hier naar de VVV gegaan om er ook één te kopen. Dat is toch prachtig?”

Op de nieuwe website van de Handwerkclub, www.grolshandwerk.nl, is te zien wat de leden allemaal maken. Het passende logo, geheel in de stijl van de Grolse want, is gemaakt door Mike Wittenbernds.