Harde muziek en veel prikkels op de kermis, het is niet voor iedereen even aangenaam. Foto: Kyra Broshuis
Harde muziek en veel prikkels op de kermis, het is niet voor iedereen even aangenaam. Foto: Kyra Broshuis

Prikkelarm uurtje (of twee) tijdens Grolse kermis

Daarnaast wil gemeente meer aanbod attracties

Door Kyra Broshuis

GROENLO - Tijdens de Grolse kermis, die dit jaar wordt gevierd op zaterdag 17, zondag 18 en maandag 19 augustus, zal er een ‘prikkelarm uurtje’ worden gehouden. Dat is één van de afspraken die de gemeente Oost Gelre heeft opgenomen in de vergunning van de kermisexploitanten.

Kermis moet voor iedereen
aantrekkelijk zijn

“De kermis biedt al vele jaren plezier aan jong en oud. De kermis is echter niet voor iedereen altijd een feest. Daarom willen we dit jaar voor het eerst een zogenaamd prikkelarm uurtje, of twee uurtjes, op de kermis aanbieden. Dat gebeurt om de kermis ook aantrekkelijk te maken voor mensen die niet tegen te veel prikkels kunnen door aandoeningen als autisme, ADHD, epilepsie of niet-aangeboren hersenaandoeningen. Uiteraard gebeurt dit dan in overleg met de kermisexploitanten”, vertelt wethouder Marieke Frank. Bij steeds meer gelegenheden wordt een prikkelarm uurtje ingesteld. Dat gebeurt op kermissen, in attractieparken en zelfs in supermarkten.

Geen kosten voor elektra, aansluitkosten en woonwagens

Wielerronde meer bij kermis
betrekken

Voor het aanbod van de attracties heeft de gemeente heeft een advertentie geplaatst in het online vakblad De Kermiscarrousel. Dat heeft ertoe geleid dat er iets meer aanbod is ontvangen. Het college wil geen kosten voor elektra, aansluitkosten en voor de woonwagens in rekening brengen bij de exploitanten. “Dit om een optimale kermis wat betreft beleving en prijs en in samenwerking met het kermiscomité en de horeca mogelijk te maken.” De gemeente heeft attracties gekozen die passen op de beschikbare ruimte op de kermis in Groenlo. “In de planning van de attracties is geprobeerd de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk in te vullen. Er zijn afspraken gemaakt om de opstelling van de attracties voor alle partijen aantrekkelijk te maken. Tijdens overleg met de horeca en het kermiscomité is afgesproken dat de kermisingang op het terrein van de Muziekkoepel zo ver mogelijk richting de Wheme komt. Verder wordt de wielerronde bij de kermis betrokken, bijvoorbeeld door het gezamenlijk gebruik van de podiumwagen op de Markt of het fietsen over de Markt en/of andere delen van het kermisterrein”, aldus de wethouder.