Medewerking van andere partijen zorgt voor minder applaus

Vervolg van voorpagina

De alternatieve fietsroute wordt niet als veiliger ervaren en nauwelijks gebruikt. De borden worden weer verwijderd. Gevraagd werd om de Groeneweg mee te nemen in de strooiroute in verband met de grote hoeveelheid fietsers.
Betere verlichting op het kruispunt is inmiddels uitgevoerd.

De middellange termijn
Wat betreft de bebording op en nabij de N18: Noaber 18, de uitvoerder, heeft op verzoek van Rijkswaterstaat extra vaart gezet achter de realisering van het traject. Dit is ook zeker gelukt, echter de bewegwijzeringsdienst had een trager tempo, waardoor het allemaal nog niet lijkt te kloppen. Er werd verder gepleit voor extra matrixborden die met name het vrachtverkeer naar Laarberg in goede banen leidt via de N18. Ook werd gevraagd om een duidelijk bord naar 'Industrieterrein Laarberg'. Nu is er alleen afslag 'Groenlo Laarberg'. Uit het ambtelijk verslag bleek dat de aanduiding industrieterrein alleen mogelijk is bij grotere industrieterreinen. Dit tot grote verbazing van de aanwezigen.
Een betere afstemming van verkeerslichten N319/N18, langer op groen voor de doorstroming: de klankbordgroep is hier sterk voorstander van. Maar ambtelijk overleg heeft nog niet tot resultaat geleid. De gemeente heeft verder overleg over met Rijkswaterstaat.
Over de verkeerslichten bij de kruising Rabo is ambtelijk overleg geweest met Vialis (verkeerskundig advies). Het blijkt erg lastig, onder andere in verband met het gebrek aan ruimte voor voorsorteren, wat betekent dat voertuigen en fietsers achter of naast elkaar in één rij staan te wachten. Dat kan ten koste gaan van de veiligheid en/of het veiligheidsgevoel.
Een ander punt dat aan de orde kwam: het smaller maken van trottoirs en een gescheiden fietspad op de kruising aan beide zijden. Ook wil men kijken naar in- en uitritten ter plekke. Hierover gaat de gemeente in overleg met partijen, omdat dan aan weerszijden een strookje extra grond nodig is. Dit wordt als een goede optie ontvangen.
Om goed onderbouwde besluiten te kunnen nemen is door de gemeente besloten om microsimulatie in te zetten. Dit betekent dat een onderzoeksbureau de situatie digitaal gaat nabootsen. De mogelijke maatregelen worden dan ingevoerd in dit systeem, waarna de effecten duidelijk worden.

De lange termijn
Het doel van de Klankbordgroep (en anderen) is een structurele oplossing voor de ontsluiting van oostelijk Groenlo. Er wordt een quickscan gemaakt, waarbij rekening wordt gehouden met de totale structuur en met stedenbouwkundige aspecten. Welke maatregelen zijn mogelijk en wenselijk? Hiertoe worden twee bureaus uitgenodigd om een analyse en voorstellen te maken. Zodra dit voorligt, krijgt de Klankbordgroep deze gepresenteerd en de groep kan ze dan van advies voorzien, c.q. een voorkeursvariant aangeven. Daarna gaat het naar het college van B en W, waarna besluitvorming en verdere uitwerking volgen.
Er is ook aandacht voor sluipverkeer door Zwolle en er zitten maatregelen in de pijplijn. Er wordt overlegd met de belanghebbenden.
Ook met de hulpdiensten (brandweer en ambulance) is inmiddels overleg gevoerd.

De conclusie van de Klankbordgroep is dat de vaart er goed inzit en dat de gemeente tot nu toe voortvarend te werk is gegaan. Daar werd ook waardering voor uitgesproken. "Er zitten zeker nog de nodige hobbels in het traject, met name wat betreft de medewerking van bovenlokale/externe partijen, maar dat beschouwen we zeker nog niet als een gelopen race. Er wordt volop toegewerkt naar het uiteindelijke doel: een veilige verkeerssituatie voor fietsers en overige verkeersdeelnemers en een werkbare en leefbare situatie voor buurt en bedrijven."
Eind maart is de volgende bijeenkomst van de Klankbordgroep, met onder andere de presentatie van de bureaus.