Woningbouw en Rompa

OOGenblik

De agenda van de raad was niet erg spannend. Niets nieuws, niets enerverends. Allemaal hamerstukken. Toch kwamen er nog een tweetal interessante onderwerpen aan de orde. Aangedragen door de fractie van OOG.

Ten eerste de woningbouw in de regio Achterhoek. Uit de krant vernam de raad van Oost Gelre dat er 1000 woningen meer gebouwd mogen worden in de Achterhoek. En dat er nieuwe berekeningen waren met betrekking tot de demografische ontwikkelingen in de verschillende Achterhoekse kernen. Al in het vorige college wees toenmalige OOG-wethouder Van Uem op de twijfelachtige berekeningen die in 2017 onder toezicht van de provincie gemaakt waren en die geen recht deden aan de werkelijke bevolkingsontwikkelingen in Oost Gelre, maar wel gunstig waren voor Doetinchem en Winterswijk. Dus nu nieuwe berekeningen door een andere organisatie. Maar ook nu blijkt de uitkomst niet in overeenstemming met de realiteit in Oost Gelre. Wel was de situatie voor Aalten positief bijgesteld.

Wethouder Porskamp antwoordde op vragen van OOG- raadslid Jansen dat het allemaal voorbarig was wat wethouder Kok van Aalten, voorzitter van de Achterhoekthematafel over woningbouw, via een memo aan zijn raad en in De Gelderlander had laten weten. Er is nog niets vastgesteld. Dus geen paniek. Het College komt met een visie op woningbouw in alle kernen.

De tweede OOG-vraag, van ons raadslid Hoijtink, betrof de toenemende stankproblematiek rond Rompa Tanneries in Lichtenvoorde. Uit de antwoorden van wethouder Porskamp bleek nu dat zijn opmerkingen in de raadscommissie van januari en in De Gelderlander allemaal niet op feiten waren gebaseerd. Het 'zwaar negatieve advies van de provincie' over een eventuele verplaatsing of een vertrek van het bedrijf uit Lichtenvoorde, bleek nu slechts een gesprek met een ambtenaar van de provincie over een eventuele verplaatsingssubsidie. De 'hoge kosten' voor een verplaatsing of vertrek lopen volgens hem in de miljoenen, alleen wist hij niet of dat kosten voor de gemeente zijn. En dat valt te betwijfelen. Want het besluit voor een vertrek laat hij bij de Belgische eigenaar van het bedrijf. Wethouder Porskamp verliest daarmee weliswaar de regie, maar de gemeente is dan zeker niet verantwoordelijk voor de kosten die met een verplaatsing gemoeid gaan. Positief is ook dat hij nu daadkracht toont en handelend gaat optreden. Rompa wordt per direct aangeschreven over alle niet-vergunde activiteiten en onregelmatigheden die uit de rapporten blijken. Deze moet ze vervolgens binnen enkele weken staken of oplossen op last van een dwangsommen. In een nieuwe vergunning, die er hoe dan ook moet komen, worden de zwaarst mogelijke maatregelen ten aanzien van geur opgenomen. Het begint er op te lijken dat het beleid van het vorige college, met een vertraging van een jaar nu toch nog uitgevoerd gaat worden. In de raad van mei zullen we de wethouder naar de voortgang vragen.


Fractie OOG:
Jose Konings
Rene Hoijtink
Paul Wallerbos
Freek Jansen
Ronald Willering (fractievoorzitter)