De Ketsmennekes, met links 'moeder' Jacqueline IJzereef. Foto: Henri Walterbos
De Ketsmennekes, met links 'moeder' Jacqueline IJzereef. Foto: Henri Walterbos

Mariënvelde na 33 jaar weer in carnavalsstemming

'Het is leuk om te merken dat het best wel leeft'

Door Henri Walterbos

MARIENVELDE - Met de slogan 'Wi-j bunt terug van weg 'e wes, wi-j ketst 'm d'r weer in!' lieten ze van zich horen. Mariënveldse carnavalisten, verenigd in carnavalsvereniging de Ketsmennekes. Op Lichtenvoorde na heeft iedere kern van Oost Gelre nu een eigen carnavalsvereniging. Naast De Knunnekes in 'carnavalshoofdstad' Groenlo telt Oost Gelre een enthousiaste carnavalsbeleving in Harreveld (de Zandbieters), Vragender (de Vènesikke), Zieuwent (de Eumkes), Eefsele (de Noamatters), Lievelde (Jonge Nöhlepeters) en Zwolle (de Noamelkers).

Razend tempo
Diepgravende marketingonderzoeken of commissies om maanden voorwerk te verrichten waren in het voormalige Achtersöwwent niet aan de orde. Midden november was het Jacqueline IJzereef, drijvende kracht in de BMV, die enkele Mariënveldse jongeren de vraag stelde of er in Mariënvelde weer carnavalskriebels zouden kunnen ontstaan. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Haar vraag werkte als een vallende dominosteen. Die feestkriebels bleken er wel degelijk. In recordtempo werd een Raad van Elf geformeerd, met als gevolg dat eind november carnavalsvereniging de Ketsmennekes het levenslicht zag. Jacqueline staat hiermee aan de wieg van de vereniging en kan hierdoor naast moeder van BMV ook als kraamvrouw van de Ketsmennekes aangeduid worden.

Niet zomaar
Een carnavalsvereniging in Mariënvelde komt echter niet zomaar uit de lucht vallen. Evenals de Eumkes in Zieuwent, die 'reïncarneerden' na jarenlange stilte, kennen ook de Ketsmennekes een eerdere periode van georganiseerde carnavalsviering. Aan tafel in het BMV-gebouw zitten naast Jacqueline, haar man Richard, Thijs Niënhuis, Frank Rietberg, Harm Bokkers en vrouwelijk lid en vooral ook carnavalservaringsdeskundige der Ketsmennekes, met Beltrums carnavalsbloed, Esther Nahuis. "Al in 1962 is hier een carnavalsvereniging opgericht. Deze is op een gegeven moment ophouden te bestaan. Waarom precies weten we niet. Zij heetten de Kasmennekes en hebben tot eind jaren 70 bestaan," zo heeft Frank Rietberg zich laten vertellen. "Volgens mij was het zo dat de jonge garde en oude garde toen beiden een aparte avond wilden en daar geen budget voor was. Toen heeft de oude garde gezegd het hierbij te laten en bij de jonge garde was er onvoldoende animo om het op te pakken, zodat het stopte. Zo heb ik het gehoord."

"We hebben het er met onze vriendengroep wel eens over gehad dat we hier weer een carnavalsclub op zouden moeten richten, maar het kwam er nooit van, totdat 'onze moeder' Jacqueline vroeg of het leuk zou zijn een carnavalsavond te organiseren," gaat Harm verder. "Ik wil Mariënvelde gewoon tot leaven brengen," is haar motivatie. "Toen hebben we onszelf de vraag gesteld of we het dan bij één carnavalsavond zouden houden of dat we daadwerkelijk naar een vereniging zouden moeten gaan, met een Raad van Elf en de onthulling van een Prins en Adjudant," gaat Thijs verder. "Die kant wilden we wel op. We gingen rondbellen of mensen interesse hadden in een Raad van Elf zitting te nemen. Sommigen stelden de vraag wat ze dan allemaal moesten doen of waren bang dat ze er te druk mee zouden worden. Hebben we gezegd 'het is één avond zo'n ding op de kop, en that's it.Toen ging het eigenlijk best wel soepel," lacht Esther.

Hartstikke leuk
De initiators dachten met elkaar goed na over een juiste opzet. Thijs hierover: "Langzaam beginnen met het opbouwen van een leuk carnavalsfeest in Mariënvelde was ons doel. We wilden voorkomen dat het na twee jaar dood zou bloeden. We werden direct al bij de Noamatters in Eefsele uitgenodigd. Dat was hartstikke leuk. Ook hoe andere verenigingen ons welkom heten. Voor we het wisten werden we overal uitgenodigd om te komen." Tijdens de carnaval worden bezoekjes gebracht aan de Eumkes, het frühschoppen in Voor Beltrum en Lievelde, en wordt Groenlo zondag en maandag met een bus vol Mariënveldse carnavalisten aangedaan. "Het is hartstikke leuk om met al die andere verenigingen samen carnaval te vieren. De fijne kneepjes van het carnavalsvak kennen we natuurlijk niet, maar iedereen wil ons wel helpen.

Het enthousiasme van de initiators lijkt geen grenzen te kennen, en werkt aanstekelijk. "Het loopt als een tierelier. Het is leuk om te merken dat het best wel leeft. Er wordt volop geraden wie het eerste prinsenpaar wordt. Het moest nu allemaal snel gaan maar we hebben voldoende ideeën al voor volgend jaar," is Esther enthousiast. Ze hult zich in stilzwijgen als haar 'en passant' verteld wordt dat haar vriend al wel honderden keren genoemd wordt als eerste prins. "Wie weet," lacht ze.

Eerste Prinsenpaar
Zaterdagavond 2 maart trappen de Ketsmennekes af met een eigen carnavalsavond, in zaal Heutinck. Jong en oud wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn en hiermee getuige te zijn van de onthulling van het eerste officiële Prinsenpaar van de Ketsmennekes. De entree is vrij, de dresscode evenzo. "Carnavalsesk zou leuk zijn, maar we willen het laagdrempelig houden," aldus Esther. Een dag eerder, vrijdagmorgen, brengen de Ketsmennekes een bezoek aan de basisschooljeugd. Zaterdagmiddag is er jeugdcarnaval, van 16.00 tot 18.00 uur, in de sporthal van het BMV-gebouw.


Facebook: De Ketsmennekes