Vrijwilliger van de maand februari: Hennie Wildenborg, als chauffeur van de Prinsmobiel geflankeerd door stadsprins Ivo I (rechts) en stadsadjudant Mark (links). Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand februari: Hennie Wildenborg, als chauffeur van de Prinsmobiel geflankeerd door stadsprins Ivo I (rechts) en stadsadjudant Mark (links). Foto: Theo Huijskes

Hennie spreidt zijn krachten

'Ik ben geen lid, maar vrijwilliger van De Knunnekes!'

Door Theo Huijskes

GROENLO - Met het carnavalsweekend in het vooruitzicht richten wij deze maand de schijnwerpers van deze rubriek op geboren en getogen Grollenaar Hennie Wildenborg. In 2013 de eerste Tweede-Jeugd-prins, al jaren chauffeur van de Prinsmobiel, maar ook al 32 jaar lid van het Groenlo's Kermiscomité en zelfs veertig jaar vrijwilliger bij 'De Grol', waarvan hij al 58 jaar lid is. Vergeet ook zijn inzet voor biljarten, ijsbaan en hengelsportvereniging niet.

De op 18 september 1951 aan de Groeneweg in Groenlo geboren zoon van wijlen Bernard en Dieuwke ('Jopie') Wildenborg heeft een speciale band met het Grolse carnaval. In 2013 mocht hij fungeren als de eerste Tweede-Jeugd-prins van carnavalsvereniging De Knunnekes, met Tweede-Jeugd-adjudant Paul Overkemping aan zijn zijde, en sedert het carnavalsjaar 2011 is hij de vaste chauffeur van de Prinsmobiel oftewel het riante vervoermiddel van de jaarlijkse hoogheden van de Grolse carnavalsclub. "Desondanks ben ik geen lid van de club. Volgens het verenigingsprotocol zal dat in mijn situatie wel niet mogelijk zijn", reageert de 67-jarige Wildenborg met enige ondertoon in zijn stem. "Maar het maakt mij ook weer niet zoveel uit, want ik voel mij enorm verbonden met deze prachtige vereniging. En wanneer er in de carnavalsperiode momenten zijn waarop het even tegenzit, grijp ik terug op ons motto van 2013: 'Wi'j knalt vedan!' Nogmaals, dat ik in dat jaar als eerste Tweede-Jeugdprins op het podium van het Grolse carnavalshoes City Lido mocht staan, beschouw ik nog steeds als een onvergetelijke ervaring." (In de voorgaande jaren werden de seniorenprins en zijn adjudant altijd gekozen door en uit de Bejaarden- en later de Seniorenvereniging Groenlo, ThH).

'Elf' jaar volmaken
Wildenborg, getrouwd met Resi Theissen, vader van de zonen Rob en Pieter en opa van een drietal kleinkinderen, geeft aan dat hij als chauffeur van de Prinsmobiel gedurende de carnavalsperiode het nodige meemaakt. "Het bijzondere en daarom mooie van deze vrijwilligersklus is dat iedere dag, iedere avond en vaak ook iedere nacht anders is. Dat maakt het interessant, amusant en soms bijzonder spannend. Zo hebben wij, terugkomend van De Belhamels in Beltrum in sneeuw en ijs al eens en glijpartij meegemaakt. Vergeet verder niet, dat ik als chauffeur niet alleen van de partij moet zijn tijdens de reguliere carnavalsdagen, maar ook bij bijvoorbeeld het prinsenbal, de zes pronkzittingen, alsmede alle overige activiteiten in Groenlo en in omliggende plaatsen. En dan wordt het 's nachts nog wel eens laat. Zeker wanneer prins en adjudant op een verlaat tijdstip op een bepaalde plek verzeild zijn geraakt, waar zich onder het genot van een aantal allerlaatste drankjes plotseling een huiskamerbuut aandient." Hennie Wildenborg is als chauffeur dit jaar bezig aan zijn negende campagne. Maar hij weet zeker: "Ik wil het carnavaleske aantal van elf volmaken en stop dus in 2021."

Grolse Kermis
Dat Hennie Wildenborg (voorheen werkzaam in ploegendienst bij de Grolsch in eerst Groenlo en later Boekelo) naast een verwoed vrijwilliger ook een echte feestganger is bewijst hij wel met zijn staat van dienst bij de Stichting Grolse Kermis. "Ik ben reeds 32 jaar lid van het Groenlo's Kermiscomité en heb aangegeven dat ik hiermee in juni van dit jaar definitief stop. Ik heb mij altijd ingezet voor de technische commissie, de volksspelencommissie en de huis-aan-huiscollecte, maar nu is het tijd voor jeugdige aanwas." Ook op andere terreinen is Wildenborg nog altijd actief als vrijwilliger. Zo was hij in het verleden lange tijd bestuurslid (voorzitter) van biljartvereniging Het Ivoor en organiseert hij ieder jaar samen met een tweetal andere Grollenaren het Prijsbiljarten bij café Frielink, waarvan de opbrengst ten goede komt aan een goed doel. Ook is Wildenborg al acht jaar actief lid c.q. vrijwilliger van De IJsmeesters en zet hij zich, wanneer er geen ijs aanwezig is, als vrijwilliger in voor de Groenlose Hengelsport Vereniging (GHV), waarvoor hij in relatie tot de Grolse stadsgracht met name schoonmaak- en opruimwerkzaamheden verricht. En wanneer er nog tijd over is vaart hij ook nog met toeristen over dezelfde gracht.

Grote liefde
Met de woorden 'Lest best', wil de vrijwilliger van deze maand benadrukken dat zijn grote liefde op vrijwilligersgebied de sportvereniging is, of in zijn woorden 'De Grol'. "Deze club betekent voor mij verschrikkelijk veel en die zal ik altijd trouw blijven." Wildenborg is reeds 58 jaar Grollid, waarvan zo'n slordige veertig jaar als vrijwilliger. Tot aan de dag van vandaag toe. Met functies als pupillenleider, jeugdleider, clubscheidsrechter, negen jaar lang assistent-scheidsrechter van Grol 1 en tegenwoordig als bestuurslid van de V.S.V.G. (Vrienden van de sportvereniging Grol) en lid van de onderhouds- c.q. vrijwillige woensdaggroep. Een echte clubman dus, met een waardig blauw-wit Grolhart!