Prins Ivo (links) en adjudant Mark tijdens het steekzetten afgelopen weekeinde. Foto: Theo Huijskes
Prins Ivo (links) en adjudant Mark tijdens het steekzetten afgelopen weekeinde. Foto: Theo Huijskes

'Wat een fantastisch gevoel!'

Elf vragen aan Prins Ivo en Adjudant Mark

Door Henri Walterbos

GROENLO - Voor velen zijn de Groenlose carnavalshoogheden Prins Ivo Thuinte en Adjudant Mark reeds een open boek, maar voor wie hen nog niet kent is hier een nadere kennismaking. In 't Grolse Knunneke schreven de heren 'Jullie Grolsen hebben het ons wel gemakkelijk gemaakt. Er is niemand geweest die ons het vuur aan de schenen heeft gelegd.' Alsnog dus….

1. Een vraag die we al snel stellen in de Achterhoek als we iemand begroeten die we niet kennen en we graag willen weten wie of wat ze zijn, uit welk nest ze komen; 'Wee bun ie en woar bun ie van?'
Prins Ivo: "Ik woon samen met Debbie Kraaijenvanger en we hebben twee zoons, Mees en Fijs. Ik ben helaas niet geboren binnen de Grolse gracht maar daar wel opgegroeid. In het dagelijks leven houd ik mij bezig met het runnen van Warenhuis Post."
Adjudant Mark: "Ik woon samen met Lotte Penterman en hebben een zoon, Lev. Ik ben geboren in Woerden. Toen ik 10 jaar was had mijn vader helemaal tabak van het heen en weer kachelen en zijn we verhuisd naar het mooie Grolle. Na 25 jaar ben ik helemaal ingeburgerd en voel mij dan ook echt 'ne trotsen Grolsen'. In het dagelijks leven hou ik mij bezig met Campers. Ik run Deelcamper.com en het online platform GoSharing voor het huren van campers."

2. Klopt het Ivo dat jij helemaal geen alcohol nuttigt, al schijn je wel met een biertje gesignaleerd te zijn tijdens een residentiefeest? Zo ja, hoe zijn ze dan toch bij jou terecht gekomen of wisten Miquel en Maarten dit niet?
Prins Ivo: "Laat ik het zo zeggen: helemaal geen bier is niet waar, maar veel bier is niet aan mij besteed. Al moet ik wel zeggen dat ik de afgelopen zes buutavonden meer bier heb gehad dan heel 2018. Nadat afgelopen jaar de vaten bier niet aan te slepen waren bij onze voorgangers hebben ze nu een bewuste keuze gemaakt. En kwamen ze uit bij ons."

3. Mark, geldt voor jou 'Nix 18', of denk jij 'niks 18 bier', dan begin ik pas'?
Adjudant Mark: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik een echte Grolsch-liefhebber ben. Ik heb Prins Ivo ook niet altijd begrepen maar ben wel vaak jaloers geweest als ik hem de volgende dag tegenkwam. Na de geboorte van Lev gaat het trouwens wel stukken beter. Ik ben nu wat vroeger thuis en zo kan ik bewuster nagenieten van de avond ervoor."

4. Ivo, hoe zijn de verhoudingen nu in de familie nu jij Stadsprins bent terwijl je broer 'slechts' Adjudant was in 2008, en Jeugdadjudant in 1996?
Prins Ivo: "Dit is natuurlijk wel een gevoelig puntje. Erik doet al van jongs af aan zijn best om Prins te worden. Hij heeft nog wel de hoop om over 33 jaar prins te worden, bij 'de tweede jeugd'."

5. En jij Mark, hoe gaat je vader Rob ermee om dat bij jou alle jonge Grolse guies aan je voeten liggen en je vader dat in 2001 als Adjudant Rob enkel in De Molenberg had waar De Knunnekes toen nog naartoe gingen?
Adjudant Mark: "Ook een gevoelig puntje natuurlijk voor Rob. Gelukkig is hij apetrots en profiteert hij nu van de oude kruimels die ik laat liggen."

6. Wat was jullie eerste carnavalservaring?
Prins Ivo: "Onze eerste carnavalservaring was 19 jaar geleden. We hadden toen een 'wagen' gebouwd in een weiland. Echt fantastisch als ik daar nog aan terugdenk. De trekker was groter dan de wagen, maar dat kan Mark beter uitleggen."
Adjudant Mark: "Inderdaad, onze eerste echte ervaring was dat wij met onze vriendengroep een wagen gebouwd hebben. Het was mega-koud, maar we waren samen super gemotiveerd. Tot ik met een grote John Deere de hoek om kwam zetten. Ik was supertrots maar de rest van de vrienden niet."

7. Wat was jullie ultieme Grolse carnavalservaring?
Prins Ivo: "Dé ultieme ervaring was afgelopen jaar, 11 september. Het moment dat ik op 't nus werd gevangen. Wat een fantastisch gevoel! Vanaf dat moment werkten we toe naar een in vele opzichten onvergetelijk prinsenbal."
Adjudant Mark: "De ultieme ervaring was voor mij het prinsenbal. Echt ongelofelijk wat je dan als Prins en Adjudant overkomt. Wat een explosie van energie kwam er toen vrij! 's Avonds in bed kon ik natuurlijk nooit meer luimen."

8. Jullie hebben zes buutavonden meegemaakt. Is de zesde nog net zo leuk als de eerste, of snappen jullie de grappen dan pas?
Prins Ivo: "Deze avonden waren echt fantastisch. Ik vind het superknap dat er zes avonden van topniveau worden neergezet, met allemaal eigen mensen. Laat ik het zo zeggen: voor ons was het goed dat er zes avonden waren."
Adjudant Mark: "In één woord geweldig, echt één grote geoliede machine. Elke avond was weer totaal anders door het wisselende publiek. Prins Ivo en ik hebben inderdaad ongelofelijk veel respect voor de mensen die dit mogelijk maken. Gelukkig worden wij omarmd door de Raad van 11. Ook na de zesde avond werden dezelfde grappen nog een keertje uitgelegd."

9. Waar verheugen jullie je het meest op en waar zie je tegenop?
Prins Ivo: "Volgens mij wordt het één groot hoogtepunt. Maar op het moment dat we op het bordes staan en de optocht voorbijkomt lijkt mij supermooi."
Adjudant Mark: "Alles is één hoogtepunt voor mij. Na elke activiteit kan ik niet wachten tot de volgende. Dit carnavalsjaar geeft ons mega veel energie. Ik zie het meeste tegen Aswoensdag op. Dan is het echt voorbij en begint het normale leven weer, maar gelukkig hoef ik daar nog niet aan te denken."

10. Welke oneerbare en bijna niet af te wijzen verzoeken hebben jullie al gehad sinds jullie onthuld werden als Prins en Adjudant?
Prins Ivo: "De verzoeken die we hebben gehad zijn tot nu toe nog niet oneerbaar. Maar ik weet niet wat de drie dolle dagen gaan brengen. Iedereen wil met me op de foto. Dus ik denk dat ik al boven menig bed hang."
Adjudant Mark: "De verzoeken tot nu toe zijn meer dan redelijk. Ik sla normaal geen verzoeken af Dat doet Lotte wel."

11. Wat moeten we nog zeker wel van jullie weten?
Prins Ivo: "Ik zou zeggen, vraag het tijdens de drie dolle dagen."
Adjudant Mark: "Ik denk dat jullie het meeste wel weten. Als je dezelfde vraag maar niet aan de vriendengroep van DMG stelt."