Jonkheer Juul en jonkvrouw Minou vlak na hun onthulling. Foto: PR
Jonkheer Juul en jonkvrouw Minou vlak na hun onthulling. Foto: PR

Klaar voor daverende Tönnnekesavond

GROENLO - Voorzitsters Loran Hoitink en Mohlin Walterbos van de Tönnekes hebben hun zaakjes goed voor elkaar. De machine van het Groenlose jeugdcarnaval loopt gesmeerd, en op volle toeren. Ondanks het jaarlijks wisselende ledenaanbod, want vanwege de leeftijdsgrenzen heeft de club ieder jaar weer te maken met vertrekkende leden en een instroom van nieuwe jonge carnavalsvierders.

Door Henri Walterbos

Oud-Tönnekes stromen veelal door naar De Knunnekes. Voor Tönnekesdames is dit niet mogelijk, ondanks hun grote inzet voor de carnavalsbeleving onder Grolse jongeren én voor hun eigen vereniging, opererend onder de Knunnekesvlag. In het rond oud-en-nieuw verspreide Knunnekes huis-aan-huis-blad 't Grolse Knunneke pleitten beide voorzitsters er al voor om dames in de toekomst toch deze mogelijkheid te bieden. Dan kunnen zij zich in blijven zetten voor het volwassen Grolse carnaval. "Vanaf ons 21ste, soms 22ste horen wij nergens meer bij, terwijl er best wel meiden zijn die graag actief willen blijven. Hier hebben we al wel ideeën over, maar nu maken we ons eerst op voor een fantastisch Grols carnaval", aldus Mohlin.

Teleurstelling
De beide kartrekkers zijn enthousiast over de carnavalsbeleving onder Grolse jongeren en jongeren van omliggende plaatsen, die Groenlo tijdens carnaval bezoeken. Ook over de eigen Tönnekes, die zich al geruime tijd verheugen op het feest van het jaar in Groenlo. Toch is er ook teleurstelling. Recent werd de jongerenclub medegedeeld dat de Tönnekes op de vrijdagmorgen niet meer met het Knunnekesgezelschap mee mogen naar de carnavalsvieringen op de basisscholen. "De scholen wilden een kleinere Knunnekes-delegatie op bezoek. Toen is de keuze gemaakt om geen Jonkheer, Jonkvrouw en Tweede jeugdhoogheden meer mee te nemen. Erg jammer ook voor Jonkheer Juul (Schuurmans) en Jonkvrouw Minou (Harbers). Ze hadden zich er enorm op verheugd terug te komen op de basisschool waar ze zelf hebben gezeten. Ook voor de kinderen is het juist leuk om te zien dat je ook Jonkheer, Jonkvrouw of Tweede Jeugd Prijs of Adjudant kunt worden in Groenlo", zegt Loran. "In plaats daarvan gaan we nu met een bus en een dweilorkest naar Christelijk College Schaersvoorde in Winterswijk. Peter Huisman van de Knunnekes, die daar werkt, vroeg of wij daar mee naartoe wilden gaan. Dan zijn we in ieder geval samen, en misschien is het best wel gezellig. 's Middags sluiten we weer bij het Knunnekesprogramma aan."

Spectaculaire onthulling
Ondanks deze domper verheugt het tweetal zich op het mooiste weekend van het jaar, en dan met name de eigen Tönnekesavond, zaterdagavond in Tönnekeshoes café Kras. Daar worden ook de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw bekendgemaakt. Thema van de avond is 'Ruimte'. "De onthulling van de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw wordt spectaculair", klinkt Mohlin enthousiast. "De onthullingscommissie heeft er veel werk van gemaakt. De JH en JV hebben er erg veel zin in, zijn er helemaal klaar voor, al beginnen hun zenuwen nu toch wel een beetje op te spelen", lacht Loran. "We noemen ze onderling steeds JH (Jonkheer) en JV (Jonkvrouw). Dan kunnen we niet per ongeluk hun namen noemen", lacht Mohlin.

Nieuwe wagen
Zondagmiddag mogen de nieuwe Jonkheer en Jonkvrouw met hun vrienden en vriendinnen in de optocht plaatsnemen op de nieuwe carnavalswagen, waar nog de laatste hand aan wordt gelegd. "De oude wagen was op. De Knunnekes hebben een nieuwe wagen voor ons aangeschaft. Zijn we blij mee", aldus Loran.
Café Kras is zaterdagavond geopend vanaf 20.30 uur, de entree is gratis. Jasper Bos en Ramon Nienhuis, oftewel Jay Boss en Ray Montreal zorgen voor een optimaal feest. Wel Nix 18! Meer info, ook over de muntenactie tijdens de Tönnekesavond, zie Facebook; CV De Grolse Tönnekes.