Vrijwilliger van de maand maart 2019: Jan Schut in de (zijn) archiefruimte van S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes
Vrijwilliger van de maand maart 2019: Jan Schut in de (zijn) archiefruimte van S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes

'De titel 'Verenigingsman van het jaar' betekent voor mij heel veel!'

Jan Schut

Door Theo Huijskes

GROENLO - Als geboren Eibergenaar voelt hij zich in Groenlo als een vis in het water. Hij staat graag klaar voor een ander en schuwt daarbij het vrijwilligerswerk niet. Ondanks dat hij voor diverse Groenlose verenigingen en organisaties veel belangstelling en bovenal bewondering heeft, gaat van zijn kant een grote mate van liefde uit naar de sportvereniging Grol. In het kalenderjaar 2018 beleefde hij op dinsdag 18 september, op de 100ste verjaardag van de Groenlose voetbalclub, een absoluut hoogtepunt, te weten de benoeming tot 'Verenigingsman van het jaar!' Het gaat in deze maandelijkse rubriek in dit geval om de op 7 juni 1948 in Eibergen geboren en inmiddels dus 70-jarige Jan Schut.

"Het in Groenlo sterk aanwezige gemeenschapsgevoel, het totale goed georganiseerde verenigingsgebeuren dat ik hoog in het vaandel heb staan, kortom de daaruit voortvloeiende omgang met elkaar, en dat in algemene zin, spreekt mij hier erg aan. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat mijn beide kinderen ook in Groenlo woonachtig zijn, voel ik mij hier daarom helemaal thuis", vertelt de echtgenoot van Hannie en de vader van dochter Marieke en zoon Wouter, die het echtpaar Jan en Hannie vier kleinkinderen hebben geschonken.

Gemeenten in de Achterhoek
Dat Jan Schut gedurende zijn leven bij voorkeur de Achterhoekse grond onder zijn voeten wil hebben, bewijst wel het feit dat hij achtereenvolgens, in totaal gedurende circa 44 jaar, bij drie, eigenlijk vier Achterhoekese gemeenten heeft gewerkt. Daarbij heeft hij op de afdeling Interne Zaken meer dan zijn plicht de gedaan in achtereenvolgens de gemeente Eibergen, de gemeente Borculo, de gemeente Groenlo, na de herindeling in 2005 gemeente Oost Gelre. "In die periode heb ik veruit de mooiste tijd beleefd in destijds de gemeente Groenlo. Fijne collega's, waaronder gemeentebode Eduard Hoijtink als een soort cultfiguur, tegelijkertijd bijzonder getalenteerd gangmaker. Ook aan burgemeesters als Rob van Schaik, Theo Jeuken en Corrie Langelaar (voorheen Van Zon) bewaar ik alleen maar goede herinneringen. Een prachtige tijd, waarin ik tevens als gemeentelijk archiefbeheerder met tal van verenigingen, organisaties en dergelijke te maken heb gekregen."

Vrienden van de S.V. Grol
Naast diverse losse vrijwilligersactiviteiten, zoals bijvoorbeeld het verzorgen van een bezorgingswijk ten behoeve van de Oudheidkundige Vereniging Groenlo, heeft Jan Schut inmiddels gedurende dertig jaar zijn hele ziel en zaligheid in de S.V. Grol geïnvesteerd. Een en ander kwam op gang toen de club V.S.V.G. (Vrienden van de sportvereniging Grol) in 1989 werd opgericht en V.S.V.G.-voorzitter Henk Stokkers hem vroeg om de functie van secretaris te bekleden. Het bleef daarbij niet beperkt tot laatstgenoemde functie. Sedert medio 1997 heeft Jan ook het penningmeesterschap binnen deze Grolgeleding behartigt, hij was daarnaast pr-man, kortom manusje-van-alles, om al deze klussen na drie decennia over te dragen aan de jongere garde. "Het is goed geweest", vertelt de inmiddels vertrokken functionaris. "Maar ik blijf er met veel plezier aan herinnerd worden. In al die jaren heb ik vanwege een ziekenhuisopname slechts één fancy fair gemist. Het is verbazingwekkend dat deze activiteit nog steeds zo enorm leeft. Dit zeker omdat het concept nog altijd hetzelfde is als bij de start in 1989. Wat mij deugd doet, is dat na het overlijden van Henk Stokkers eerst Rinus Meulenbeek die taak heeft opgepakt en dat het momenteel Henks zoon Geert Jan Stokkers is, die deze belangrijke rol voor zijn rekening neemt. En wat niet onvermeld mag blijven, is dat de V.S.V.G. in haar bijna dertigjarig bestaan dankzij al de georganiseerde fancy fairs al meer dan 100.000 euro aan de club S.V. Grol heeft kunnen doneren."

Uniek verenigingsarchief
Zittende in de kassa annex opbergruimte van S.V. Grol op het sportpark Den Elshof, kijkt Jan Schut met veel voldoening naar de drie brandwerende archiefkasten, waarin het totale Grolarchief is opgeborgen. Samen met echtgenote Hannie heeft hij maanden achtereen dag in, dag uit aan dit representatieve visitekaartje gewerkt. Een gigantische klus, beter gezegd het verrichten van werk dat eigenlijk niet te doen is. Maar een prachtig stukje werk is het uiteindelijke gevolg. Immers, welke sportvereniging met de omvang van S.V. Grol in de gehele regio kan zeggen dat men de beschikking heeft over een dergelijk up-to-date archief, waarin 100 jaar amateurvoetbal-geschiedenis is opgeborgen? Dit van verslagen van bestuursvergaderingen tot ledenvergaderingen, van algemene jaarverslagen tot financiële verslagen, van duizenden krantenknipsels tot talrijke foto's, van clubbladen tot presentatiegidsen, van informatie over ledenlijsten tot spelerspassen, van Grolspelers in relatie tot betaald voetbal tot scheidsrechters, van toernooien tot allerlei activiteiten en festiviteiten, van buurtverenigingen tot sponsoren, van huldigingen tot eregalerijen, van blije gebeurtenissen tot overlijdens en ga zo maar door. Een knap stukje werk, waarmee de vereniging jaren vooruit kan.
Jan Schut: "Zonder de medewerking van Hannie was het niet gelukt. Wij hebben gewerkt van grof naar fijn. Monnikenwerk, maar het uiteindelijke resultaat geeft een voldaan gevoel!"