De Oude Calixtus is de beoogde locatie voor Museum 1627. Foto: Kyra Broshuis
De Oude Calixtus is de beoogde locatie voor Museum 1627. Foto: Kyra Broshuis

Onderzoek naar haalbaarheid Museum 1627

GROENLO - De werkgroep Museum 1627 krijgt een bijdrage van 15.000 euro voor een zogenaamde haalbaarheidsstudie. Dat laat wethouder Marieke Frank weten. De totale kosten voor het onderzoek naar de haalbaarheid van het museum zijn zo’n 50.000 euro. Het Stadsmuseum en de Oude Calixtus dragen samen 35.000 euro bij aan de haalbaarheidsstudie.

Door Kyra Broshuis

Hele operatie kost 1 miljoen
Eind vorig jaar werd bekend dat het Groenlose Stadsmuseum wil verhuizen van de Mattelierstraat 33 naar de Mattelierstraat 5, het adres van de Oude Calixtus. De verhuizing staat gepland voor 2020 en de hele operatie moet een miljoen euro gaan kosten. De besturen van de twee stichtingen willen graag een nieuw en vooral groter museum realiseren dat de werktitel ‘Museum 1627’ heeft gekregen. Het Stadsmuseum ontvangt nu jaarlijks tussen de 3500 en 4000 bezoekers. Het nieuwe museum zou minimaal 15.000 bezoekers per jaar moeten kunnen trekken, zo stellen Jeroen Tank van de Stichting Stadsmuseum Groenlo en Ben Verheij van de Stichting Oude Calixtus Groenlo.

Uitgebreid rapport
Al eerder is een uitgebreid rapport uitgebracht met medewerking van Erfgoed Nederland, Saxion Hogeschool Deventer en Enschede, Radboud Universiteit Nijmegen, Nationaal Militair Museum Soest, de gemeente Oost Gelre en Euregio. Het rapport laat zien dat de verhuizing naar de Oude Calixtus een goede beslissing zou zijn. Om het Stadsmuseum daadwerkelijk te realiseren in de Oude Calixtus is echter nog flink wat werk nodig. Op de begane grond staat een balie, een shop en een garderobe gepland en op de eerste verdieping staat een ingrijpende verbouwing gepland. Daar zullen twee grote tentoonstellingsruimtes komen én een kantoor. De begane grond van de Oude Calixtus blijft zo beschikbaar voor de verschillende evenementen die daar plaatsvinden.

Vertrouwen
De wethouder verwacht dat het vernieuwde museum straks een waardevolle aanvulling zal zijn voor toeristisch en cultuurhistorisch Groenlo. “Voordat er echter veel geld in de realisatie wordt geïnvesteerd, is het belangrijk om eerst een haalbaarheidsstudie te verrichten. Het Stadsmuseum en de Oude Calixtus dragen samen 35.000 bij aan de haalbaarheidsstudie. Met onze bijdrage steunen wij dit initiatief en laten we zien dat we vertrouwen hebben in deze zorgvuldige aanpak”, zegt wethouder Frank. Ze wijst er nog wel op dat er met de bijdrage van de gemeente geen financiële verwachtingen gewekt mogen worden met betrekking tot de realisatiefase. De verwachting is dat de haalbaarheidsstudie voor juli is afgerond.