Dit jaar kunnen dames deelnemen aan het vogelschieten op een eigen vogel. Foto: PR
Dit jaar kunnen dames deelnemen aan het vogelschieten op een eigen vogel. Foto: PR

Kermis 2019: vogelschieten voor heren én voor dames

GROENLO - De Grolse Kermis mag zich anno 2019 nog steeds in een zeer grote belangstelling verheugen. Werden er door de jaren heen de nodige wijzigingen op programma's en invulling aangebracht, de beleving is al vanaf het begin in 1844 dezelfde. Dit jaar 175 jaar geleden dus. Daarom mogen de dames ook vogelschieten, althans dit jaar. Of er daarnaast ook vogelgooien is, is momenteel nog niet duidelijk.

Doorgang vogelgooien nog niet duidelijk

Door Henri Walterbos

"De Grolse Kermis is van oudsher een echt volksfeest waarbij mensen elkaar graag willen ontmoeten. Een mooie traditie en het kan erg goed bestaan naast dat andere grote feest in Grolle, de carnaval. Dat bijt elkaar totaal niet. Ne Grolsen kan en hoop feestjes an", lacht Marcel Oldenkotte, voorzitter Stichting Grolse Kermis. "Vroeger beet het elkaar misschien wel, toen we ook nog een bloemencorso als opening van de Grolse kermis hadden. Voor twee optochten wagens bouwen was voor veel buurten, verenigingen en vriendengroepen net te veel van het goede, naast al die andere feesten en activiteiten in ons mooie stadje van plezier."

Bestuur op sterkte
Oldenkotte heeft er al weer de nodige vergaderingen opzitten met zijn kermisvrijwilligers. "We zijn bezig geweest het bestuur weer op sterkte brengen met zeven personen. Dat is zo goed als rond, en we zijn weer volop bezig om de kermis van dit jaar vorm te geven, met toch dat speciale tintje van het 175 jarig-bestaan. Daar treden we later over naar buiten." Oldenkotte is verheugd dat de organiserende SGK ook dit jaar weer een aantal nieuwe vrijwilligers welkom mocht heten. "Dat is belangrijk. Afgelopen jaar zijn mannen als Willie Zieverink, Bennie Leuvekamp en Hennie Wildenborg gestopt bij de SGK, al blijven ze aan de zijlijn wel betrokken. Dat vang je niet zomaar op, maar we hebben een mooie groep vrijwilligers, al kunnen we altijd nog wel mensen gebruiken. Werk genoeg. Het voltrekt zich allemaal in die typische Grolse gemoedelijkheid. We hebben veel plezier met elkaar."

Oldenkotte heeft zelf aangegeven aan zijn laatste periode als voorzitter te beginnen. Hij wil het stokje graag overdragen. "Je moet blijven vernieuwen en verversen. Er is iemand die hier interesse in heeft. Hij loopt dit jaar met mij mee in het dagelijks bestuur en bestuur, en als vrijwilliger. De eerste algemene ledenvergadering is hem in ieder geval goed bevallen", aldus Oldenkotte.

Verenigingshal
De Grolse kermis vindt dit jaar plaats in het weekend van 17,18 en 19 augustus. Vaste onderdelen als de bloemenpanelen, het Spelspektakel, 'Een jaartje meer' en de Volksspelen staan al in de steigers. "We gaan in contact met De Knunnekes treden over het gebruik van de hal van Schutten, waar dit jaar een groot aantal carnavalswagens is gebouwd, wat een groot succes was. Daar willen we ook graag gebruik van maken voor panelenbouwers als zij geen ruimte van panelen maken hebben", laat Ronald Westervoorde van de Panelencommissie weten. Ook bij de Volksspelen zijn er ontwikkelingen. "Omdat het een jubileum is kunnen de dames dit jaar ook vogelschieten. We zijn er echter nog niet uit of we het vogelgooien dan schrappen voor hen of dat we beide gaan doen voor de dames. We gaan meningen inventariseren en dan beslissen." Oldenkotte spreekt van meer leuke ideeën die in het vat zitten. "Er wordt aandacht geschonken aan extra versiering met aandacht voor de historie, maar er broeien nóg tal van ideeën. Als mensen het er tijdens of na afloop van de vergadering met elkaar over hebben worden alweer nieuwe ideeën geboren. Dat is mooi om te zien."